onsdag 30 september 2009

Det finns en övertro på internetövervakning...

Uppdatering: Idag vaknar DN till liv i frågan om nyttan av övervakning. Intressant. Emma kommenterar. Alltså att övervakning, signalspaning etc. kan vara nödvändigt säger ingen emot, men kostnaden för den enskilde måste också vägas emot innan lagar stiftas.


(Aftonbladet)

Man vet inte i vilken ände man ska börja snart. Nu får operatörerna medhåll av oppositionen mot övervakningshysterin via internet. Vissa borgerliga politiker drar till med att nyttan av att finna gangsters och terrorister går före den personliga integriteten. Vi måste skydda oss. Men vad är det som gör att vi blåögt tror att de mörka elementen kommer att vara kvar på internet om de vet att de är övervakade där?

Det finns absolut en övertro på vad man kan få fram ur olika databaser. Längtan efter total kontroll är stor. Men det kan bli så fel så fel. Det är vanliga människor som blir drabbade av övervakningen. Listan på de riktiga bovarna som åkt dit är inte så lång.

Någon säger att det måste finnas regler även på internet. Ja, men det gör det också. De vanliga lagarna. Eller hur? Men ingen annanstans är det så lätt att kränka den personliga intergiteten som på internet.

"Alla dataanalysverktyg ger träffar och de kan vara både falska och positiva. En falsk träff har inget värde för man träffar på en terrorist som inte är terrorist. En falsk träff kan vara fullständigt fatal för den oskyldigt utpekade, med allt vad det innebär av polishämtning och liknande. Vad ska grannarna tro, din fru, dina barn? Genom att söka igenom "allt" kommer man att få så många falskträffar att det blir överflöd av dem vilket gör att man därmed kan missa de riktigt fula fiskarna, alltså terroristerna, som vad jag förstått är det som FRA ska finna genom att gå igenom hela svenska folkets digitala kommunikation. Då kan man undra, står vinsten av att finna ett fåtal terrorister i proportion till att vi alla ska få vår privata kommunikation silad genom ett enormt dataanalyssystem.? Det handlar om att söka efter nålar i en höstack säger Schneier och ger följande sifferexempel som kan vara av intresse." (MMK)

Mark Klamberg beskriver i olika figurer hur insamlat data om oss samlas och används.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
(SvD)

2 kommentarer:

Musmatta sa...

Ett argument som FRA-motståndare haft är att det inte skett några terrordåd i Sverige. Men ge mig en enda anledning till varför de ska bomba sitt eget huvudkontor? X-D

Dennis Nilsson sa...

We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes.

We should take nothing for granted.

Only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge powers in our society with our peaceful methods and goals, so that corporations and liberty may prosper together.


Inspiration finns här;
"Mahatma Gandhi - Pilgrim Of Peace"
http://video.google.com/videoplay?docid=5680530360797443942#