tisdag 27 oktober 2009

Alla skolor ska vara lika bra - på sitt sätt...

Det är fult att tjäna pengar på skola, vård och omsorg enligt socialdemokraterna. Skattepengar ska inte gå till vinst säger dom. Det är jättefult och oacceptabelt. Man kan undra varför. Ty skattemedel läggs ner på en hel del andra tjänster i samhället. Vägarbeten, tjänster, byggnationer med mera. Då talas det inte om att det är fult att tjäna pengar utan det betalas glatt.

Moderatkollegerna Mats Gerdau och Maria Stockhaus menar på Brännpunkt idag att det mer handlar om att diskutera skolor överhuvudtaget. De flesta ungar går i kommunala skolor trots allt och de ska också vara bra. Det är helt självklart. Däremot finns det all anledning att fundera äver varför friskolor kan göra vinst och kommunala skolor lider ständig brist på medel. De får samma skolpeng. Här finns all anledning att se över verksamheten. Vad är det som gör att kommunala skolor kostar så mycket mer att driva? Ibland hörs röster som säger att friskolorna drar ned på kvaliteten på undervisningen. Det är dock ett genomskinligt argument. Visst finns det dåliga friskolor liksom det finns dåliga som är bra. Det är hög tid att diskutera skolan överhuvudtaget, som institution. Ska den vara kvar i sin nuvarande form? Det är inte självklart. Det pågår mycket arbete runtomkring i Sverige i den frågan.

S saknar visioner menar moderaten Lars Björndahl och det visar sig väl när Mona Sahlin tar upp frågan om vinst i friskolor som något fult och hänger sig fast i att det inte är lämpligt att vård, skola och omsorg går med vinst. Kanske lite dock. Man ska akta sig för att räkna ut Mona Sahlin, hon är trots allt en av Sveriges mest erfarna politiker.

Nog behövs det visioner för skolan alltid - häromdagen var jag på en konferens som gav mig ideer till en ny skola. Läs om detta här. Det kan vara en väg, ungar är olika som bekant och skolan bör anpassas till att få ut det bästa av alla. Det tjänar samhället på.

Fick mig idag sänd en annan vision av framtidens skola som ni kan läsa om här. Det är från Skolforum och TeachMeet som handlar om att dela kunskaper och erfarneheter coh det är lärarna och skolledarna som är med och deltar. Det är dags att släppa lärarna loss, de sitter på massor av kreativitet som skapar möjligheter för skolan. Sociala medier är här nu, vi lär av varandra, delad kunskap är större: Datorer är billigt och kunskapen som flödar över internet är oändlig. Vi behöver ha en inspirerande skola, inte en instrumentell...


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Det är ju sinnesförvirrat. Å ena sedan har vi allvarlig arbetslöshet, å andra sidan skall åldringar fösas ut på en redan krisande arbetsmarknad, hur går det ihop? Kort sagt INTE.

Politiken är icke förmögen att pörestera en redigt sammanhängande tankegång. Detv är bara ett snuttifierat floskelspäckat babbel alltihop, rent ut sagt; så illa är det.

Det här bed gamlingar i arbete. Hur oerhört produktiva är sextifemåringar? Med de teknologuiska framstegen ökar produktiviteten massivt, varför utnyttja detta till att låta gamla männisfopr få lite cälförtjänt livsro i så fall? Och vad sägs om att börja i RÄTT ÄNDE och få ungdomen i arbete? Eller är det meningen att åldringar skall hetsas för att försörja arbetslös ungdom? Om inte detta är loviken, vad är den då?

Och så detta idotmantra jobben jobben jobben. Ursäkta, men faktiskt är det så att man arbetar inte för att det är fint och vackert, utan för att TJÄNA PENGAR. Ska det löna sig att arbeta måste man självfallet FÅ BRA BETALT också, annars har vi slaveri. Är det slaveri de rödgröna förespråkar? Och alliansen med Anders Borg? I så fall blir folk ju kriminella i stället; det lönar sig bättre.

Mona Sahlin är VIMSIG, liksom sitt parti.

Som om politik är ett jädrans smörgåsbord där man fritt kan välja vad man tycker e mumsigt. Förutsatt kompetent styre måste skatten höjas med kraftig progression, för annars slits vårt samhälle sönder av hårresande branta inkomstgradienter med samhällsfarlig, ständigt brutaliserad masskriminalitet som följd, och så enkelt är det bara.

Dessutom måste invandringen minskas.

Så en kommentar till senaste opinionsundersökningen.

En opinionsundersökninng är just det. Irritationen över massinvandringen är massiv, och ENDA möjligheten att uttrycka sitt missnöje i denna opinionsundersökning är att uppge SD som sitt parti. SD har vidare särdeles kraftigt uppmärksammats just på allrasistone, vilket redan det ger avsevärd skjuts i sig självt. Det är inte billigt, det är gratis. Vid valet är det allvar, då är det inte gratis, varför man kan misstänka att SD:s siffror är uppblåsta. Omvänt är det troligt att Alliansen står något starkare än vad som framgår.

Det är alliansen och inte de rödgröna som tappar till SD. Denna röstväxling ger saklig grund för sammankopplande av de två. Inte är det begåvningsreserven SD attraherar.

Dissonansen mellan det stadigt sjunkande förtroendet för Mona Sahlin och de trendmässigt ökande siffrorna för hennes parti är nu alltför tydligt pinsam. Mona Sahlin måste bytas ut. Hon och Wanja-Lundby-Wedin ligger som ett minfält under alltihop och kan mycket väl ge Alliansen/SD segern i kommande val. Redan den rykande aktuella folksamskandalen måste ge en ordentlig tankeställare.

- Peter Ingestad, Solna