lördag 10 oktober 2009

Nej - jag gillar inte FRA-lagen...

För de allra flesta som läser den här bloggen är det nog tämligen klart vad jag anser om FRA-lagen. Jag gillar den INTE. Det handlar inte om behovet av signalspaning i sig utan det handlar om metoden. Som Emma uttrycker det "att koppla in FRA i våra kommunkationskanaler". Det är grunden i mitt motstånd, det inkräktar på den personliga integriteten i en grad som är oacceptabel för en frihetsälskande människa. Argumenten emot är många liksom uttryckssätten kring det hela. Men grunden i det hela är ändå det ingrepp i vår personliga integritet det handlar om. Hur kan du som moderat och tillika provvalskandidat till riksdagsvalet välja att vara emot FRA-lagen som drivits så hårt av ditt parti frågar många mig. Det är ganska enkelt, man måste kunna framföra en åsikt som politiker, det kan man göra i moderaterna. Man behöver inte hålla med om allt. Min grund till ställningstagandet ligger här nedan i Gösta Bohmans uttalande, tillsammans med kunskaper kring hur tekniken fungerar och framförallt kunskapen om hur människor fungerar när de får möjligheter att använda databaser och köra kors och tvärs, det kan bli allt för många fel, det är inte OK.
Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet.
Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre.

Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979

Idag är det demonstration mot FRA-lagen i Stockholm. Jag kommer inte att delta fysiskt men mentalt är jag där.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Knycker också följande från Opassande, jag brukar inte heller använda bloggväggar numera men säger som Emma:

"För inspiration läs Farmor Gun, som jag även snott bloggväggen från nedan. Jag brukar inte göra så, men ibland måste man höja rösten."

Bloggväggen om FRA2.1:

JL, Badlands Hyena, Calandrella, ME, Gun, SB, F&T, HAX, EHT, IDG, CS, MMK, PA, SvD, KB, DN, Sossar mot Storebror, Gun2, Blå Borgen, Klamberg, Adam, Apelsineld, Josh, Lake, Linander, Tomas sida, Olofb, Scaber Nestor, Stoppa FRA-lagen.nu, Newsmill, Farmorgun i Norrtälje, Mitt i steget, Rick Falkvinge (PP), Mark Klamberg, Mark Klamberg, HAX, HAX, Scaber Nestor, Scaber Nestor, Christian Valtersson, Liberal och långsint…, Niklas Frykman, Sebastian Hallén, Mathias Sundin, opassande, Tankar från rooten, annarkia, SvD, DN, DN, Per pladdrar på, Anders Widén, Sagor från Livbåten, Svensson, projO’s/gothbarbie’s, Seved Monke, Scaber Nestor, XOR, Calandrella2, Scaber Nestor2, Mitt i steget, Farmorgun2, opassande2, Sagor från livbåten, opassande3, Stefan Tornberg (c), Blågrön röra, Scaber Nestor, Mattias, Svensson21 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Instämmer. Kort och gott.
FRA-lagen får underkänt vilket nummer man än ger den (dem).

Att det (förmodligen) behövs viss signalspaning är en sak, med är en fråga om metod, utformning och omfattning.

Målet helgar inte medlen.