fredag 27 november 2009

Av FRA-lagen får jag spader...

Det är skönt med ordning i tillvaron. Man känner sig trygg. Men plötsligt rasar verkligheten över en och man måste ta ställning. För vad är vad och vad är sant och vad är det som gäller egentligen. Sanningen finns inte. Den är inte greppbar. När den kommer farande än från den ena sidan och än från den andra och inget stämmer blir man förvirrad.

Jag kan väl tänka mig att regeringen hoppas att FRA-lagen är något som alla ska glömma. Som en gammal släktfejd mellan mostrarna. Under en period är alla osams och telefonerna går varma och sen är det jul och alla sitter där med sin glögg och ler trevligt mot varandra. Att det varit osämja talar ingen om.

Ungefär så känns det nu när FRA-lagen kommer upp till ytan igen. Vem talar sanning och vem ljuger och ljugs det med vilje eller av bekvämlighet eller med en önskan om att komma undan enklast möjligt. Hur ska man veta?


Mark Klamberg menar idag att FRA kommer att fortsatt lämna uppgifter till SÄPO. Han fick uppgifterna från bloggen Frendo där man kan läsa att talet om att FRA-shoppen stängning för andra än regeringen kommer att kunna kringgås. Är det bra eller är det dåligt? Hur i hela fridens namn ska man kunna hålla ordning på alla dessa turer. Det kanske är meningen å andra sidan, att man ska förvirras? Mikael Nilsson påstår att FRA-lagen inte tål en demokratisk granskning. Ja vad vet man med alla dessa turer? Min egen önskan är att någon ur regeringen tog sig för att förklara på riktigt vad som gäller. Man behöver inte fastna i detaljer, däremot behövs rationella svar. Omgivningen består inte bara av nickedockor och dumbommar.

Nu höjs rösterna igen mot masslagring av datakommunikationen och Mark Klamberg skriver på sin blogg om att Rumäniens författningsdomstol (dom har alltså en sådan) sågar hela konceptet med trafikdatalagring rakt över. Ingen lapptäckesteknik där inte. Klamberg har skrivit en artikel om FRA:s signalspaning ur ett rättsligt perspektiv. Det är intressant läsning.

Detta undansmusslande och "vi-låtsas-att-vi-inget-hört" är inte så förtroendeingivande. Det smärtar att tillstå det. Verkligen. Man måste förtjäna sitt förtroende. Det gäller alla. Nu kommer moderaterna med ett förslag om att det ska rensas i alla register. Ingen vet hur många statliga register som finns. Jag har själv ingått i den referensgrupp, ledd av moderaten Henrik von Sydow som diskuterat de framtida internetfrågorna på uppdrag av partistyrelsen och känner mig mycket kontant med vad som framkommit där och upplever att det inom partiet finns en stor vilja att ta tag i integritetsfrågor på olika sätt. Arbetet i gruppen har varit mycket konstruktivt och öppet och det har tagits intryck av både medhållare och motståndare. Positivt på väldigt många sätt. Men FRA-frågan ligger som en blöt filt över det hela. Tyvärr. Men det är ett steg åt rätt håll säger Kent P och Karl Sigfrid ser det också positivt att det börjar rensas i registersvängen.

Bloggar: Farmor Gun funderar över om Telia kan göra något åt saken. Emma på Opassande. Joshen undrar om vi ska hålla tyst bara för att det annars blir stökigt som Astrid Söderbergh Widding tycker. Anna Troberg ger svar på tal i den frågan. Annarkia uppmanar till grupparbete.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Unknown sa...

Det är riskfritt att införa små käcka arbetsgrupper som ska föreslå olika saker.
Moderaterna har bättre verktyg att kontrollera medborgarna med nu efter FRA-lagen och Telekompaketets införande.

Så fort valet var vunnet glömde man bort allt man stått för i alla år.
Frihetlighet och integritet ut, övervakning och avlyssning in.

Jag bryr mig inte längre om vem som vinner valet nästa år. min röst har ni moderater förlorat för gott.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Håller med Lars.

Hur många av arbetsgruppens förslag hinner regeringen genomföra innan det är val? Ska vi gissa på 0 (noll)?

:-/

Fredrik sa...

Man blir ju lite glad av att höra att ni faktiskt jobbar med de här frågorna och att du känner att det är positivt, för mig fungerar du som en kvalitetsstämpel.
Men som du är inne på så behövs det bara tre bokstäver för att vinna debatten mot er. Det spelar inte någon roll vad ni tycker och vilka argument ni använder, kontrar man med ett "FRA" så är det slut, för varför skulle ni vara bättre och trovärdigare i alla andra frågor?

Men jag är glad att ni försöker, förändring kan nog bara komma inifrån moderaterna, i alla fall innan valet.

Mary X Jensen sa...

Jag känner mig positiv till det som diskuterats i framtidsgruppen. Mycket positiv. Sen är det alltid så att allt tar tid i politiken. Allt för lång tid kan jag tycka.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej Mary "allt tar tid i politiken", är fel. Det ska vara "Nästan allt tar tid i politiken".

Jag hörde till exempel att en viss FRA-remiss till försvarsutskottet avklarades på under 10 timmar, när svenska folket låg i sina sängar och sov...

Som sagt, det är inte bara moderaterna jag är sur på, jag är minst lika sut på mitt eget part, (c) men jag hävdar bestämt att FRA-lagen och dess genomdrivande var oragniserat från moderat-håll.

Mary X Jensen sa...

FRA-processen gör mig förbannad - du vet det Lake.

Anonym sa...

Hur menar du? FRA läcker inte uppgifter till polisen, ACTA innehåller inget som helst om Internet, telekompaketet innehåller absolut ingenting om avstängning av fildelare, IPRED drabbar inte oskyldiga och datalagringsdirektivet .. eh, ja det finns knappt helt enkelt. Och om det finns så är det Bodströms fel. Så det så. Du litar väl på dina folkvalda?

Sveder sa...

Tror fan att FRA-frågan ligger som en våt filt. Ert ev. arbete inom alliansen om integritet och personlig frihet har ingen som helst trovärdighet. Vi vet alla vem det var som röstade igenom fanskapet och vi glömmer inte. Aldrig någonsin.