tisdag 15 december 2009

När man bara har bakåtvisioner då...

Alliansen har tydligen inga framtidsvisioner om man får tro på Peter Anderssons tankar om politiken. Jahaja, det kan vara en intressant slutsats. Själv funderar jag på hur det kan komma sig att det är bakåtvisionerna, vi återställer allt som det alltid har varit, är en framgångsfaktor. Så uppfattar jag nämligen den rödgröna falangen. Jag vet inte om det är så mycket bättre. Vad tycker ni? UNT:s ledarsida tror att det kan bli ett högt pris att betala eftersom verkligheten ser ut som den gör. (tipstack Leif!)

PJ Anders Linder menar att det är dags för alliansen att  rycka tag i det orangefärgade snöret nu och tala om varför man vill vissa saker. Vart de ska leda till. Pedagogikens tre hörnstenar brukar jag tala mig varm för. Tror att det fungerar bra i politiken också. VAD-VARFÖR-HUR.

I dagsläget ser det dystert ut för alliansen om man får tro opinionssiffrorna. Den senaste tidens sjukförsäkringsdiskussion har varit förödande på många sätt. Men tacksam för den som vill klandra förstås. Att dra fram sjuka och svaga och anklaga andra för att vara cyniska och kalla och oförstående är alltid en hit. Det berör de innersta känslorna.

Nu har regeringen ändrat på reglerna så att försäkringskassans tjänstemän får lättare att förstå och agera utifrån dem. Just den detaljen har det stått väldigt lite om i tidningarna än så länge.  Däremot hålls det från socialdemokratiska kommentatorer gärna fast vid det där hemska - hur borgarna vill skicka ut människor i ovisshet och elände. Man drar sig inte ens för att till och med tala om att självmord begås på grund av sjukförsäkringsreglerna. Man utnyttjar allas skräck för cancer utan att tala om att cancer är en övergripande term för många olika sjukdomar där alla inte är obotbara. Det är verkligen osmakligt.

Frågan hänger sig fast och Mona Sahlin utmanar Fredrik Reinfeldt i debatten via Youtube. Modernt och dags för moderaterna att hänga på här.Länk till filmen ovan

Det blir en spännande valrörelse det här. På många plan. Det är dock dags för båda sidorna att bli lite mer extroverta och vända sig ut mot väljarna och sluta tjafsa sinsemellan. Sa du - sa jag,  är ingen bra metod om man vill att publiken ska orka lyssna. Så är det bara. En allmängiltig sanning.

Fredrik Reinfeldt är den ende som kan möta Mona Sahlin. Han borde befrias från alla andra arbetsuppgifter framöver. Mona Sahlin ska inte få chansen om ni frågar mig.


Bloggar: Peter Högberg (s)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Hej Mary/
I dag skall Du läsa ledaren i www.unt.se . Där klarar man på få rader ut analysen av varför Sjukasseproblemet hamnade i knät på partiet. Du har varit på rätt väg ganska omgående i frågan. Men varför Schlingmann och partiet tappade tråden förklaras bäst i ledarsticket i SVD i dag.
Hoppets stjärna är inte röd - men spröd.

Esse sa...

Personligen tycker jag att det är roande att se att så många borgerliga politiker efter mer än 3 år i regeringsställning mentalt fortfarande befinner sig i opposition.

Ryggmärgsreflexen kickar in direkt när man gjort bort sig, oavsett sakfrågan: "Men Sossarna då - det hade varit ännu värre om dom fått bestämma!" utan att begripa att väljarsvensson inte är tillnärmelsevis så intresserad av teoretiska scenarios och peka-finger hänvisningar till (S) politik från 90-talet som de är av vad som faktiskt beslutas och genomförs i dag.

I och för sig så antar jag att det är förklarligt på något sätt ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. (S) har varit så dominanta i svensk politik de senaste decennierna att borgerliga politiker, särskilt när de är under press, oftast faller tillbaks i oppositionsbeteendet helt enkelt för att det är den försvarsmekanism som faller sig naturligast.

Om (M) ska kunna resa sig efter detta debacel så måste man sluta uttrycka sig på ett sätt som av tveksamma väljare uppfattas för precis vad det är: att man försöker skylla i från sig för att dölja sina egna tillkortakommanden. Den nuvarande argumentationen håller inte och skapar tvivel om regeringsdugligheten, speciellt efter 3+ år i regeringsställning.

Anonym sa...

Menar du verkligen vad du skriver:
"Fredrik Reinfeldt ... borde befrias från alla andra arbetsuppgifter framöver."?

Det skulle ge regeringskris. Han är ju statsminister ... ;-]
Fast jag förstår vad du menar.

Men ska vi få se en rolig valrörelse får vi nog ta båten från Bodø ut mot Lofoten. Här i Sverige lär det bli mer av argumentation mot den andra sidans förmenta åsikter. Det är ju mycket enklare.

Skulle man verkligen diskutera skulle det visa sig att det inte skiljer sig speciellt mycket mellan de som ville införa Bodströmsamhället och de som gjorde det.

el persson

Mary X Jensen sa...

Hahaha anonym. Det låter ju lite tokigt förstås, får nog förtydliga i texten.

På sätt och vis håller jag med dig om det andra.

Allt om Alliansen sa...

Bra inlägg, Mary! Du vet - sossar anklagar alltid andra för vad de själva är skyldiga till!

Peter Andersson har grävt ner sig i de senaste opinionsundersökningarna och tappat greppet om verkligheten helt. I hans värld är Mona Sahlin redan statsminister, Lars Ohly utbildningsminister och Wetterstrand vice statsminister. Och deras bromskloss- och bakåtsträvarpolitik är i hans värld framtidsvisioner!