söndag 13 december 2009

Opinionssiffrorna är som börsen -upp/ner och hit/dit...

Opionssiffrorna ändras hela tiden. Just nu leder de rödgröna. Inte kul tycker en moderat. Härom månaden var det precis tvärtom. Det kanske är så att man inte ska bry sig så himla mycket. Det känns väldigt flyktigt det här. Det är möjligt att det är statistiskt men är det känslomässigt säkerställt?

Sjukförsäkringsfrågan har påverkat stort tror alla oavsett om allt som är sagt är sant eller ej så har det tagit sig in under skinnet på oss alla. Omänsklighet gillar vi inte och sätts fokus där så kan det vara kört. Det är dags att plocka fram de goda exemplen nu, för de finns också. Själva meningen med det hela är att det ska bli bättre inte sämre. Att förklara det är viktigare än att försvara sig. Man kan inte med siffror förklara att det är nödvändigt för cancersjuka att söka jobb med hjälp av AF, det är ingen valvinnare. Ordet cancer är traumatiskt i sig även fastän vi vet att det finns åtskilliga former av den sjukdomen som inte alls är dödliga så är det ond bråd död som kommer för oss så fort vi har ordet. Känslan tar oftast över förnuftet.

Många gånger har jag hänvisat till socialdemokraternas egna förändringstankar kring just sjukförsäkringen men det har varit mycket tyst kring dem. Det kan slå tillbaka fortare än man anar menar PJAL på ledarplats.

Det är framtidsfrågorna som vinner val menar Per Schlingmann. Det är säkert så, men man ska inte missa att det finns ett kollektivt minne hos mänskligheten. Så lätt glömmer man inte och det är på minnet och det vi upplevt som vi bygger våra fördomar och de kan sitta rejält fast. Lena Hennel funderar över proteströsterna, de fick bort Persson ska de nu få bort Reinfeldt tänker hon. Se till att det inte finns så mycket att protestera emot tycker jag. En sak att fundera kring är om det är rätt och riktigt att börja med en utredning kring ändamålsglidning kring signalspaning och SÄPO/FRA. Det fanns en utredning kring detta, så varför nu starta en ny. För det är väl inte så att utredningar förkastas bara för att de inte ger det svar man förväntat sig? Den typen av politisk fingertoppskänslighet är nog ingen höjdare om man vill vinna val.

(intressant)

(Aftonbladet) (SvD) (PJAL) (Expressen)

Bloggar: Tokmoderaten  Göran P Mittisteget  Kent P Peter L Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

David sa...

Alltså, jag måste kopiera in kommentaren jag skrev på Peter Anderssons blogg...

Alltså, det gör mig lite konfunderad hur mycket krut både den moderatblogg (minamoderatakarameller) och den socialdemokratblogg (den här) som jag läser lägger ner på att tjata om vem som undersökningarna gynnar? Och denna fejd speglas dessutom i kommentarsfälten.

Men det känns föga intressant för mig som väljare. Försöker ni tilltala någon slags "de flesta röstar så så det är nog det bästa sättet att rösta"-mentalitet? Vore det inte bättre att i dagens samhälle anta att en väljare tänker lite längre än så inför valet? För det tror jag de flesta gör. Opinionundersökningar kan vara användbart, men vinner ni överhuvud taget på att gnabbas över det så som ni gör? De flesta kommer väl ändå att rösta som de gör baserat på hur ni framställer er argumentation och er politik, inte efter vem som leder opinionsundersökningarna?

Anonym sa...

"Opionssiffrorna ändras hela tiden. Just nu leder de rödgröna. Inte kul tycker en moderat. Härom månaden var det precis tvärtom."

Jag kan ha fel, men såvitt jag kan minnas har högerna aldrig varit i ledning om man inte räknar med KD som legat under spärren. Även i denna undersökning borde man ju räkna bort KD vilket gör marginalen ännu större, om man nu inte ska räkna med SD till era siffror förstås...

Mary X Jensen sa...

David man måste nog räkna med att det blir lite politisk käbbel mellan de med olika politiska åsikter. Det är bra när det kommer fram. Sen röstar alla som de vill ändå.

Den här bloggen skriver om en hel del annat också ;-)

Anonym. Man kan räkna opinionssiffror hur mycket man vill egentligen och med olika scenarios. Självklart. Men det är på valdagen det gäller. Dåliga siffror ger mig som moderat en extra knuff att jobba på lite extra faktiskt.

Martin Gustavsson sa...

Ja, man kan fan inte dalta med arbetskraften naer man ska konkurrera med Kina!

Rulla upp aermarna alla cancersjuka och jobba tolv timmar om dagen tills ni stupar saa har ni i alla fall gjort nytta!

Socialistslynglar kan haalla snattran!