söndag 13 december 2009

Skönt att statsministern kommer hem igen, det finns grejor att ta itu med...

Opinionssiffrorna såg lite trista ut nu senast. Kan vara idé att ta en titt på det där. Man kan lätt tänka att det har en hel del med den senaste debatten kring sjukförsäkringar att göra. Fokus hamnade på svårt sjuka som drabbades av regler som uppenbarligen inte tolkats på rätt sätt. Minister Husmark Pehrsson har inte haft det lätt. Men det verkar ordna sig med den saken nu och regerlna blir tydligare så att Försäkringskassans personal förstår. Jag kan fortfarande inte begripa hur man inte tolkar in svårt cancersjuka i begrepept "särskilda skäl" och låter dem slippa lida för att "reglerna är såna".

Det är möjligt och mycket troligt nu att FRA-debatten elelr snarare intergitetsdebatten blossar upp igen och det känns antagligen som ett rött skynke för Fredrik Reinfeldt, men jag är samtidigt inte så väldigt övertygad om att han personligen tycker att den här frågan är viktig. I alla fall inte tidigare. Dock kan den hjälpa till att fälla regeringen nästa val och det vore väl ändå verkligen synd. Det blir ett himla liv kring integritetsfrågor man borde veta det nu. Kent menar att man inte ska gå händelserna i förväg och det kan man hålla med om men man får heller inte underskatta kraften i dem. Vi får väl hoppas att regeringen är klokare nu och ser sprängstoffet i detta.

Dessvärre så kommer nu björntjänsten från den taktiske (kanske inte, men vet vi vad han egentligen sagt, nej, men vi har hört honom förut)  Johan Pehrson ( FP) genom att det ska till ännu en snabbutredning kring till hur SÄPO ska få signalspana. Hans allianskompisar är inte glada åt utspelet. Först och främst så finns det redan en utredning gjord i frågan och det är väl ändå inte så att man gör nya utredningar bara för att svaret är fel utifrån vad man själv tycker? Inte FRA-shop men FRA-galleria är nu en farhåga skriver bloggaren drottningsylt uttrycksfullt.

Mark Klamberg har beskrivit en annan fullt möjlig spaningsvariant som är inriktad på specifika mål i stället för totalskanning av alla. Oavsett om det är nödvändigt eller ej. Farmor Gun undrar om det finns någon kvar på karusellen.


(SvD)
(Expressen)

Bloggtankar, mer eller mindre verserade: Oscar S  Tindra Jens O Johan W Händelsehorisont Zac ScaberNestor Johan Linander

3 kommentarer:

Jens O sa...

Tror knappast att regeringschefen, skulle vara i ovetskap om utspelet. Det vore en större katastrof, inför det kommande valet. Det går även emot, vad vi har fått lära om hur det fungerar. Vad som framkommit är ingen större överraskning, när det stod rätt klart redan från början. De 15 punkterna, var enbart ett kortvarigt hinder. Anders Ericssons utredning *gav fel svar*, så ett nytt förslag måste tas fram med den givna lösningen färdig.

Anonym sa...

Men vad säger du nu??

"Först och främst så finns det redan en utredning gjord i frågan och det är väl ändå inte så att man gör nya utredningar bara för att svaret är fel utifrån vad man själv tycker?"

Var inte det precis den taktik som användes inför Lissabon-fördraget?

Mary X Jensen sa...

Anonym - det är inte jag som driver politiken. Jag ställer frågor genom mina påståenden bara ;-)