fredag 1 januari 2010

Fick ett SMS igår från statsministern - nu börjar valet.

Hej!

Jag vill passa på att önska gott nytt år.
Nu går vi in i ett valår där arbetslinjen ställs mot bidragslinjen.
Vi måste alla jobba hårt för att vinna den debatten och därmed valet.

Hälsar
Fredrik Reinfeldt

De är klart att jag vet att detta meddelande sändes till alla moderater som har givit tillgång till sitt mobilnummer. Men ändå. Det sätter en viss agenda. Valåret har börjat. Det är spännande som bara den.

Jag tror att den dag det börjar gå upp för människor att det är ide att jobba för man får större fördelar av det kommer det att gynna alliansen. Alla har väl känt till det tidigare, att man tjänar pengar när man jobbar, men nu äts inte inkomsten längre upp av skatt. En vanlig inkomsttagare har med hjälp av alliansens politik fått mer pengar i plånboken att bestämma själv över. Många har år ut och in klagat på inkomstskatterna. Det har också upp en parallellkarriär där man kalkylerar med hur mycket man ska/kan jobba för att inte missa bidrag av olika slag. Det är inte rätt. Det kan väl förstås av alla. En person som tjänar 25.000 i månaden har fått en skattelättnad på runt 1600 kronor. Det är väldigt mycket pengar. Vad som är synd att detta inte har kommit fram så mycket i media. Det tycker Expressenledaren också och kallar det för Borgs PR-miss. För det är enligt en undersökning gjord av SCB väldigt få som känner till att det överhuvudtaget finns ett jobbskatteavdrag som gör att man behöver tänka "allt går ändå bara bort i skatt".

Sjukförsäkringsdebatten

Dock kan man tänka att det kommit i skymning av den infekterade sjukförsäkringsdebatten. Jag har ofta förundrats över hur byråkrater arbetar och föreslagit en ändring i organsiationsstrukturerna. För den som mäts efter hur väl man uppfyller kvantitativa mål arbetar förstås efter den principen. Men just i den här frågan finns det anledning att även fundera kring kvalitativa aspekter. Det handlar inte om trasiga bilar utan om människor. Samtidigt så har debatten hamnat väldigt fel när man börjat jämföra sjuka med friska arbetande människor. Man glömmer lätt att det är tack vare att många arbetar som det överhuvudtaget finns några pengar till välfärden. Socialdemokraterna har en annan metod de vill höja jobbskatterna för sk. höginkomsttagare att ge utrymme för välfärden. Men som Bosse Ringholm ungefär sa en gång, det bli rmindre pengar till statskassan av att ta 1000 kronor från de rika än att ta 10 kronor för de fattiga. För att klara den pedagogiken så blir man höginkomsttagare redan vid ganska vanliga inkomstlägen.

Vad gäller sjukförsäkringsdebatten så har Marcus Fridholm slrivit ett intressant inlägg på bloggen Sagor från Livbåten där han undrar vem det är som ska klandras egentligen och citat:

"Nog för att regeringen förtjänar kritik, men inte har väl försäkringkassan gått från ett platonskt ideal till en fyrkantig byråkratisk apparat på tre futtiga år? Om det finns något som saknar trovärdighet eller ter sig inkompetent, så är det väl det implicita påstående som lurar i vassen, där alliansen får klä skott för allt som är, eller har varit dåligt med försäkringskassan?"

Läs hela det inlägget och kommentarerna till inte minst. Det är mycket tänkvärt. Det är också mycket märkligt att socialdemokrater anser att ordet stupstock är självklart att använda i sjukförsäkringssammanhang. Man kunde bli utförsäkrad tidigare också. Männiksor hamnade mellan stolarna i myndighetssverige, det har alltid varit så. Ingen talar om det idag. Egentligen är det inte intressant heller. För det handlar om att göra på annat sätt nu. Att människor ska ha en rehabiliteringskedja att får stöd av för att kunna arbeta med något som anpassas utifrån den förmåga man har. Det är absurt att inte tycka att det blir bra. Det är många människor som har lyckats komma igång igen nu tack vare den hjälpen. Sen att det krävs lite mer av organisationerna/myndigheterna än de lyckats åstadkomma är en annan sak. Pengar och medel har de fått. De som hamnar mellan stolarna borde ha en egen kanal som kan fånga upp dem. Det är alldeles självklart och det är faktiskt den intentionen som regeringen förespråkar, men ingen vill lyssna.

(S)- Johan W - det fungerar förvisso på det sätt som du beskriver. Men jag tycker alltså att man i så fall ska ändra på det så att det blir bättre. Det finns egentligen inte någon rödgrön sjukfärsäkringspolitik, bara hårda ord menar den hälsosamme ekonomisten i sin blogg. Det är viktigt att få fram det. Nu jobbas det från regeringens sida att få ordning på det här. Ja tror faktiskt att det kommer att bli bra i slutänden. Kollar man vad Mark Klamberg skriver så ser det faktiskt ut som om det inte är allt för allvarligt, han hänvisar till Anna Dahlberg i Expressen som menar att debatten är ytlig. För enskilda drabbade är det naturligtvis inte så utan det känns och det ska tas på allvar. Men det är fult att använda dem som slagträ i debatten som egentligen handlar om något helt annat. Nämligen om makten.

Lite annat

Krassman presenterar Knuffs Topp 50-listan och är glad över att s-bloggare ligger så bra till på den. Peter L Andersson har intagit förstaplatsen, den är välförtjänt med tanke på vilken kapacitet han har. Sossebloggarna ligger bra till just nu men jag kan tänka mig att när Piratpartiet drar igång sin valkampanj så är vi alla rökta. Ty de kan det här med nätverkande. Där finns att lära.

Kent och jag tänker dock köra så att det ryker i bloggosfären från och med nu, räkna med det. Både på våra egna bloggar och på Moderata Perspektiv och hoppas få mer draghjälp från andra moderata bloggar också förstås.


Lite blandat som jag läser från alla möjliga håll: Opassande Farmor Gun Krohniskt. Röda Berget Johan Westerholm Peter Högberg och många många andra förstås... Den som inte är nämnd är inte glömd.

Frågan är dock om inte denna blogg är den bästa av alla. Taxen Allan - minfavoritmåbrablogg. Förvisso är jycken socialdemokrat av födsel och ohejdad vana men jag bortser från det.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Reinfeldt är ute och cyklar. Den bidragslinje han talar om är motfel människor.
Bidrag är det många ¨år från EU bidrag är även fallskärmar pensinsavtal o.s.v
Men socialförsäkringar är inga bidrag: Det inbetalas av de som jobbar som skydd vid arbetslöshet sjukdom.
Arbetslinjen som moderater för är ingen arbetslinje.
Arbetslösheten ökar och man göringet för att förbättra läget.
Man borde ex: ha satt igång bostadsbyggande så skulle massor jobb skapats En byggnadsarbetare sägs skapa 5 jobb på sidan om.
Det funkar inte hellre med arbetslinjen om folk inte får bostad där jobben finns.
EX: I Stockholm är ju bostadsbristen enorm.
Så som sagt Reinfeldt för en retorik där orden betyder en sak men för moderater blir det nåt helt annat.
Dessutom är den orättvisa beskattningen för pensionärrer sjuka, arbetslösa nåt som måste rättas till samt sjukförsäkringen försämringen av a-kassan.
Så Moderatstyrda alliansen har mycket på sitt samvete.
En empatistörning verkar vara moderatstyrda alliansens problem.

Anonym sa...

Är du dum i huvudet eller du bara spelar dum !?.VAR ÄR ARBETENA DÅ som ni pratar om !?.Passa på och röj för er tid är snart över.

Erika

Mary X Jensen sa...

Intelligent kommentar Erika...

Är begreppet lågkonjunktur bekant? Det vänder alltid.

unohansson sa...

Det är tråkigt att läsa såna här anonyma och noststalgiskt rigida och populistiska kommentarer från typiska sossekramare.
Ankdammen ingår numera i en globalt öppen värld, och det finns ingen väg tillbaka till 1950-talets typ av arbetskraftsinvandring.

När jag förlovade mig i början av 1960-talet, så kostade vår omoderna etta i centrala Göteborg 55 kr/mån (trettiofemtedelen av vår inkomst). När sedan rivningsraseriet och det oerhört forcerade miljonprogrammet drog igång - och vi väntade barn - så kostade plötsligt den nya trean med badrum en bit ut på Hisingen 460 kr/mån!

Så om de boende numera måste betala ytterligare 5 arbetskostnader + arbetsgivaravgift + moms, så bör väl det korporativistiska Saltsjöbadsavtalet äntligen ha spelat ut sin roll!

Citat: Efter andra världskriget har länder som Sverige[1] och Österrike, under långvariga socialdemokratiska maktinnehav, utvecklat korporativistiska drag med samförstånd mellan regering, fack och näringsliv (jfr. Saltsjöbadsandan)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism

Anonym sa...

Det är tråkigt läsa Uno Hanssons kommentar självklart Uno är man en sossekramare. Sedan borgarna kom i makt efter 40 års sossestyre så har man försämrat välfärden och alltid skapat budegtunderskott när man varit i makt.
Det är fakta att så skett. 76-82 70 miljarder i underskott. efter att sossarna lämnat över en balacerad budget. 91-94 samma sak budgetunderskott som sedan perssonregeringen fixade till under sin regeringstid. 2006 lämnade sossarna över ett budgetöverskott på 70 miljarder detta är nu över 100 miljarder i underskott.
Allt som sker arbetslöshet o.s.v skyller alliansen på finanskris och liknande.
Att man försämrar för sjuka, arbetslösa, pensionärer beror på att man kallar dessa bidragstagare Detta fast dessa inbetalat till sina sociala skydd. och att man ska införa en arbetslinje.
När undrar jag. Varför sätter man inte igån byggen av bostäder. Så folk med lätthet kan flytta dit jobben finns. Moderater är bara ute efter egna skattesänkningar struntar i sjuka, arbetslösa,
och har rofferimentalisten som högsta prioritet.
Att man är dålig på politik visar alla de beslut man tagit, ofta ogenomtänka hafsiga och empatistörda beslut som endast slår mot de svaga och gynnar de välbeställda. Man säger jobbskatteavdraget gynnar de med låga löner. En lögn förståss, dessa får istället försämrad semesterersättning högre a-kasseavgifter och försämrade sociala skydd. Överklassen de lägger inte en krona föär sina sociala skydd är inte med i a-kassa detta när fallskärmar bonusar och pensionsavtal bl.a. skyddar dem.,
Moderater lever på att ljuga för folkmassan. Men till slut avslöjas deras onda syfte var så säker.

unohansson sa...

#Anonym

Så länge som det finns skatt, arbetsgivaravgifter och moms på arbete och konsumtion, så är det rimligtvis ofrånkomligt att fler och fler blir arbetsgivarlösa. Slopade skatter och avgifter på arbete och konsumtion ger direkt lägre arbetskostnader och därmed mycket lägre priser och boendekostnader.

Istället för skatter på arbete och konsumtion som gör att de lågavlönades boendekostnader – på grund av miljonprogrammets rivningsraseri och socialistisk skråväsendekorporativism – numera belastas med minst sex andra människors arbetskostnader, arbetsgivaravgifter och moms, så följer här ett försök att först dela upp dagens människor i tre olika samhällsgrupper!

1. Konsumenter vars koldioxiduppsläpp är avsevärt lägre än genomsnittet, samtidigt med att deras inkomster har svårt att räcka månaden ut för de basala utgifterna för mat, tak och transporter.
2. Konsumenter var koldioxidutsläpp är runt genomsnittet, och som skäligen redan nu har tid, ork och råd att spara en liten del av inkomsten varje månad.
3. Konsumenter vars koldioxidutsläpp är avsevärt högre än genomsnittet!

http://www.klimatkontot.se/

Detta indikerar kanske att det bör vara möjligt att successivt minska nuvarande skattebaserade bidrag och transfereringar mer och mer, samtidigt med att samhällsgrupp 1 har möjligheter att istället för transfereringar och välfärdsförsäkringar ha möjlighet att själva sälja utsläppsrätter till grupp 2 och 3.

Anonym sa...

"Så länge som det finns skatt, arbetsgivaravgifter och moms på arbete och konsumtion, så är det rimligtvis ofrånkomligt att fler och fler blir arbetsgivarlösa. "

Fler statliga jobb är dags starta där folk får jobb och lön .
Ensidig marknadsekonomin funkar inte. Så är det bara.


Bra med höga skatter speciellt för de som har mycket man kan ta av. Bättre ta där än från fattiga i Sverige.

Byt regim och in med mera Vänster

unohansson sa...

"Bra med höga skatter speciellt för de som har mycket man kan ta av. Bättre ta där än från fattiga i Sverige."

De som idag har MYCKET att ta av förhandlar var för sig om sin egen inkomst. Höjs skatterna för dem så kompenserar själva fullt ut de genom att förhandla upp lönen, öka sina "fringisar" eller rösta med fötterna.

Anonym sa...

Svar till Uno.
Om man höjer sina löner gör inget då är det bara ta ut ännu mera skatt av dem. Försvinner de utomlands så ska vi hjälpa dem ut, och stänga gränsen om de vill in igen. Jag vill ha solidariska människor i Sverige där välfärden ska gälla alla och alla ha jobb och jobba efter förmåga.
Att låta kapitalismen få för stor makt och roffa åt sig mera pengar är bara att öka kapitalismens makt.
Pengar ger makt det vet högern därför tar man från fattiga ger till rika.

unohansson sa...

Anonym

Sveriges välfärd är beroende av export. Om exportföretagen flyttar ut från Sverige, så minskar exportinkomsterna, och fler blir arbetslösa osv...

Anonym sa...

Svar till Uno.
Ja Reinfeldska regeringen vill ju ha bort alla industrijobb och enbart tjänstejobb ska finnas.
Man vill ha skattesänkningar istället för att skapa jobb.
Hade man satsat de 100 miljarder som nu getts i skattesänkningar till kommuner och skapat jobb skulle det gett 200 000 jobb direkt sedan skulle dessa jobb i sig skapat flera 100 000 jobb dessutom.
Nu påstår Borg att jobbskatteavdraget ger 75000 jobb på sikt.
Alltså en oerhört dyr reform som kostar lika mycket som vad alla Äldreomsorg i hela Landet kostar.
Alliansen är helt fel ute med sin politik. Om det råder inget tvivel.
Det går lura väljarna en gång men det lär bli svårt lura dem en gång till.