lördag 2 januari 2010

Hur kan man använda begreppet stupstock...

I Expressen kan man läsa att de rödgröna lovar att ta bort stupstocken, som de kallar den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Det är något så oerhört stötande att de använder uttrycket stupstock. Bara genom att göra det så visar de sin standard i debatten. I Wikipedia förklaras stupstock så här:


"Stupstocken var en stock med urgröpning i mitten för halsen. Den var så låg att de som skulle halshuggas fick lägga sig ned. Själva avrättningen skedde med en speciell yxa, bila. Adelsmän kunde ibland få välja att halshuggas med svärd."

Klart att människor blir uppskrämda. Stupstocken ändar ju livet. De ändrade sjukförsäkringsreglerna handlar inte om att låta folk dö.Men med den retorik som används kan man tro att det är så.

Regeringen har nu förtydligat och kompletterat sjukskrivningsreglerna så att den som är svårt sjuk ska kunna få behålla sin försäkring utan bortre gräns. Något annat har heller aldrig varit intentionen och det framgår tydligt i det regeringen försöker säga. Det framkommer dock aldrig i debatten, man låtsas inte om det helt enkelt. Precis som om de inte vore läskunniga så hänger sig kvar i sina gamla hjulspår som om de vore bullpitterriers som aldrig släpper taget. Det är ovärdigt på sitt sätt.

Så är det nog inte, men de vill gärna framstå som bättre än andra. Dessutom är de inte överens internt om hur det hela ska gå till. De var inte bra tidigare heller ska man komma ihåg, de felaktigheter som uppstår i regelverket rättas till vartefter. DN tar upp ett exempel på den 25-åriga balettdansösen som skadar sitt knä och inte längre kan dansa. Ska hon vara sjukskriven i 40 år eller se sig om efter annat jobb? Att sedan reglerna drabbar den som är allvarligt sjuk är olyckligt, men den saken utgår jag ifrån kommer att fixas till. Vill bara poängtera att det finns nyanser i sjukskrivningsdebatten. Det borde framgå tydligare.

Att den som behöver ha hjälp ska ha hjälp är en självklarhet. Systemet behöver finslipas, det är ingen nyhet dock. Det är ett arbete som pågår kontinuerligt.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det kommer givetvis att rättas till i sjukkassesystemet. Ingen vill väl,att systemet skall slå ut människor. Men de förändringsarbete som Husmar och Axén skall sjösätta var från början gistet. Tänkare ville skapa ett budskap, en aning hotande visserligen så att de ickesjuka skulle försöka hålla sig kvar i jobb. Ett sådant beteende är kontraproduktivt. När man dessutom började skylla ifrån sig antingen genom tystnade eller påhopp, så tappade vi förtroendet från allmänheten. Det gäller att snabbt rätta till felaktigeher som förekommer och sedan tala om vad man avser med sina förslag. Svarar man dessutom på frågor och kritik är det första steget till förtroendeskapande för partiet.
Som moderat är jag ofta kristisk till åtgärder,som skapar onödiga problem för allmänheten. Öppet visir leder mot framgång för vår regering som ju dessutom är en Allians.

Anonym sa...

Jag tror inte moderater har koll hur den sjukförsäkring de skapat slår mot folk. Efter introduktionsprogrammet så kommer de som inte har a-kassa och anses
ska stå delvis eller helt till arbetsmarknadens förfogande, inte ha någon ersättning.
Därmed så kallas det stupstocken.
F-kassan har även varnat för att självmord kan ske genom den hårdare sjukskrivningslag som klubbats.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-varnar-for-sjalvmord-bland-utforsakrade-1.1010716

För många på moderatsidan gäller inte dessa regeler, de har pensionsavtal fri sjukvård och fallskä'rmar så privata försäkringar kan tas.
De har inte koll på hur enormt mycket man försämrat välfärden från borgarsidan för de svagaste i Samhället.
Bristen på empati är slående.
Man kan överhuvudtaget inte begripa hur man med ren stöld från det människor inbetalat till en sjukförsäkring tänker ta det som skattesänkningar som gynnar de rikaste mest.
Stälden är på 70 miljarder en ofantlig summa. Detta för 2010
framgent vill man minska inbetalningarna till sjukförsälkringssystemet.
Byt regim så kampen mot solidaritet kan försas vidare

Mary X Jensen sa...

Anonym - ingen står utan vård. Enlgit de nya reglerna så kommer man att få pengar om man inte kan jobba. Så har det blivit nu med de nya reglerna.

Att stå till arbetsmarknadens förfogande är det så hemskt? Om man kan jobba? Att man kanske inte kan jobba som tidigare eller med samma sak kräver förvisso förändring. Men är det fel? Är man sjuk och inte kan jobba så får man fortsatt sjukpenning utan gräns.

Mumlan sa...

"Enlgit de nya reglerna så kommer man att få pengar om man inte kan jobba."

Vad då för pengar? Den som lämnar den tidsbegränsade sjukersättningen kan inte gå tillbaka till den för tidsbegränsad sjukersättning har tagits bort. En mycket stor del av dessa har psykiatriska diagnoser men även personer med svår kronisk värk finns bland dem. Jag vet att åtminstone inom gruppen med psykiatriska diagnoser är det mycket sällsynt att man kan få permanent sjukersättning eftersom dessa diagnoser sällan uppfyller kraven. Någon sjukpenning blir det väl inte heller tal om när man förlorat sin SGI (eller kanske aldrig haft någon).

För övrigt måste man vara åtminstone 50% arbetsför för att få pengar från a-kassan. 25% räcker inte.

Anonym sa...

Moderater har inte koll. Det finns ingen garanti att en med sjukersättning får pengar.
Du måste ha en a-kassa och för att få a-kassa måste ett arbetsvillkor uppvisas.
Alla kan inte uppvisa det i.o.m efter 5 år så töms arkiven på a-kassorna.
Sedan är det inte säkert alla har SGI.
Man räknar massor kommer stå utan ersättning när introduktionsprogrammet är averkat.
Det lustiga är att det kan bli lika många som avskedas från sjukförsäkringen och många fler än de som avskedas på Saab, Skillnaden är att Saabarbetarna lär vara med i a-kassan.
När de sjuka utförsäkras och hamnar på Samhällets botten då blir det tyst både från dem och media.
Samma sak sker med de som begår självmord på grund av de hårda regelerna de tystnar för gott.
Moderaterna är ett parti med onda syften där det enda som gäller är skattesänkningar för en överhet.
Så är det och det borde även ni moderater fatta.

Anonym sa...

Ursäkta jag skriver med sig Anonym. Jag bockar för den rutan.
Vet inte mer hur man gör.

Såg Björn Ranelid ikväll, han berättade om den mobbning han utsatts för, genom sin läpp
bl.a Fanns kända personer som mobbat honom.
Jag ser en liknelse med sjukskrivningslagen.
Vuxna främst moderater med sitt på det torra. Som helt enkelt mobbar sjuka genom den s.k utförsäkring som sker vid årskiftet.
Jag må säga jag trodde aldrig det skulle gå så lånhgt i Sverige.
Det värsta är att Främst moderater tror inte att någon blir utan pengar. Ja en del kan ju få penagr 223 kr/ dag men det räcker inte. Men moderater inbillar sig att folk kan klara sig på den summan.
Jag anser den borgeliga regeringen mobbar svaga i Samhället mobbar arbetslösa, mobbar pensionärer. Det tydliga att så sker är främst sjukskrivningslagen. Men även den högre skatten som sjuka , arbetslösa, samt pensionäörer får betala.
Det är många ex: bland pensionärer som röstade på borgarna detta när retoriken var att ni pensionärer inte alls ska få höjd skatt. Ja det var ju sant men löntagarna fick ju lägre skatt vilket drar upp prisena på varor tjänser.
Det borgarna håller på med är en mobbning mot samhällets svaga grupper och det görs på ett tydligt sätt.
Att sedan många Moderater inte begriper det eller vill begripa det beror på att man inte har kärlek mot andra människor i svag ställning.
Tyvärr människan är mer empatilös än jag anade faktiskt

Leo sa...

"De ändrade sjukförsäkringsreglerna handlar inte om att låta folk dö."

Fast - här vet jag inte riktigt om jag kan hålla med. Utan mat dör man. Och utan tak över huvudet dör man om det är -10 grader ute som det varit här inatt.

Så nog handlar de nya sjukförsäkringsreglerna om liv eller död? I alla fall för min anhöriga som drabbats av dem.....

Nu har min anhöriga tur som har barn eller andra som kan hjälpa till. Men om vi inte funnits?.....

Mary X Jensen sa...

Leo - utan tak över huvudet och mat behöver man inte bli i Sverige. Det kräver dock en viss insats från en själv. Det kan vara svårt däremot. Men rent principiellt.

Det finns andra välfärdssystem än just sjukförsäkringen som kan/ska träda in när det är totalkris. Det finns förvisso visst trauma i det.

Anonym sa...

Moderater de fattar ingenting eller så saknar de helt empati.
Finns redan massor som under lång tid hört om denna sjukskrivningslag och att de riskerar utförsäkring. Finns ex: Där folk akut fått läggas in på grund av denna stress.
"Mina Moderata Karameller" oroar sig över hur man kan kalla det stupstock.
ja det kan i.o.f sig vara befogat
Man borde kasnek hellre kalla denna regim för mördarregimen.
Det kommer dö folk av den politik denna galna moderatstyrda allians genomfört och genomför.
Byt regim snabbt, Mera vänster och mera solidaritet.

Ante sa...

Hur kan man klaga på användandet av begreppet stupstock utan att bifoga den fullständiga wikipediatexten?

"Kyrka och rättsväsende kunde döma den skyldige till att tillbringa godtyckligt antal dagar i stupstock för sin gärning. Stupstocken var förr oftast placerad framför kyrkorna eller torg. Den var oftast utformad med separata platser för händerna. Dessa låstes i läge av en överliggande bräda som låstes fast. Den skyldige kunde inte värja sig för folkets vrede utan kunde bli slagen, bespottad och kallad vid öknamn."

Tycker den sista meningen är väldigt träffande.