torsdag 21 januari 2010

Lyft perspektivet och dissa inte Carl Bildt nu...

Carl Bildt lyfter idag frågan om frihet på nätet. Många väljer att dissa honom för det och gör kopplingar till moderaternas taffliga hantering av FRA-lagen, Ipred med mera och ifrågasätter trovärdigheten av det han säger av den anledningen. Kan inte förstå det alls. Snarare betyder detta att moderaterna nu kommer att ta tag i det här och fixa till den här frågan så att den hamnar på rätt ställe igen. Carl Bildt är en tung moderat och den som inte behöver tappa ansiktet om han börjar driva den här frågan på allvar. Jag tror på det. Det är väldigt stor skillnad på när han som moderat uttalar sig än när bloggerskan på Mina Moderata Karameller gör det. Dock är jag glad för att jag stått upp för frågan även om det hittills varit emot det som uttalats i partiet. Nu kanske det visar sig vara rätt strategi. Låt oss hoppas det. För sakens skull. Vore skönt.

Carl Bildt är min egen favoritminister inte minst för att han alltid varit på gång på internet för att det är min arena också. Han har en av de största politiska bloggarna och han svarar själv på kommentarena. En förebild för politiker på alla sätt att använda sig av bloggen som kontaktnät.

Nu är det viktigt att höja blicken och se på internetlivet i Sverige med mycket positiva ögon framöver. Att klandra Carl Bildt för detta inspel är fel och att försöka förklara hur dåligt det har varit är också fel. De beslut som fattats har dessvärre grundats på stor okunskap, det har visat sig hela tiden. Bildt är utrikesminister trots allt och svarar inte personligen för alla beslut som tagits, däremot kan han delta i att göra något åt saken och se till att det hela får rätt fokus. Ingen kan ju säga annat än att regeringen försökte med FRA-lagens alla plåster för att försöka få allt till rätta. Det blev dock som det blev, ingen är nog så stolt över detta när det kommer till kritan. Det finns ingenting som säger att inte allt går att ändra på, eller hur? Framåt gäller... Att artikeln börjar i omvälden är ett bra sätt att sätta agendan och senare koka ned den till att gälla oss här i Sverige. Tror att det komemr att bli så.

Kuriosa

Jag var en av de första prenumeranten på hans nyhetsbrev och minns hur vi skrev om honom på tidningen Datakonsulten. Min kollega Stefan Karlebo gjorde en underbar illustration.


Många klandrar Carl Bildt för allt möjligt just nu och vill hålla kvar bilden av moderaterna som ett internetfientligt parti. Inget kan vara mer fel, däremot blev det fel i FRA- och Ipreddebatten. Låt oss hoppas att partiet gör något åt den saken nu och att jag i det lilla kan känna att det var rätt att stå fast. Låt oss hoppas att jag har rätt nu, att moderaterna trots allt är det där frihetstänkande partiet jag gick med i 1973. Det är moderaterna som kan göra något åt saken som den blivit. Det vore trist om alla framåt- och frihetsivrare nu börjar kolla i backspeglen och klaga. Häng på istället. Här finns mycket att göra.


Bloggar: Alliansfritt är aldrig någonsin för moderaterna eller regeringen och tycker att Bildt svamlar. Vet nog vem jag tycker det är som svamlar. Mikael Elmlund  Motpol Blogge Johan W Lake Farmor Gun Bildt väcker liv i integritetsdebatten och Piratpartiet menar Ankersjö. Hoppas det Per och att debatten i förtsättningen kommer att handla om integriteten och inte huruvida Piratpartiet eller moderaterna är bäst i frågan. Den gäller oss alla och har i allt hittills varit partiöverskridande, låt det förbli så.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

36 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Johan - jag lägger in din kommentar här. Jag publicerade dessvärre bara rubriken förut. Av misstag ;-)


Johan Westerholm sa...
Mary

Nej, det gör jag nog inte, men hur hänger det ihop med alliansens 12-timmarsremisser till FöU? Eller tvåveckors till Säpo?

Lite väl spretigt är det....

Anonym sa...

Mary,

Jag skulle gäna dela din optimism om förändringsviljan inom moderaterna. Men du kan väl ändå inte blunda för det faktum att en representant för SVERIGES regering på eget initativ skriver en debatt artikel om den repressiva utvecklingen och hur regeringar runt om i världen försöker kväsa nätfriheten, utan att han så mycket som snuddar vid de undantagslagar HAN SJÄLV HAR STÄLLT SIG BAKOM, riktade mot den befolkning han faktiskt representerar. Där han verkligen KAN påverka.

Det är ju som om Putin's utrikesminister plötsligt skulle kräva fler valobservatörer i Sverige. I sak kanske inte ett problem, men kontexten gör det till hyckleri.

FRI med FRA, vad det inte så han skrev?

Bara för konsekvenserna av den övervakning och konfiskering av kommunikation som nu sker i Sverige inte leder till spöstraff eller stening, betyder inte att vi har mer informationsfrihet i Sverige än i Iran. Vi har det antagligen värre, även om konsekvenserna än så länge är mildare, men det handlar om påföljd och brottsrubricering, inte om frihet.

Carl Bildt borde visa lite mer omdömme på hemmaplan innan han lägger fina ord i sin mun, om hur andra länder borde bete sig.

Peter Sunde sa...

Mary,

Du säger att det blev fel i FRA och Ipred-debatten från Moderaternas sida. Och att inget är mer fel angående att moderaterna är internetfientliga. Men seriöst, du vet att jag tycker du är jättebra (trots din blåhet) -- det har ju knappt varit andra internet-debatter än just FRA och Ipred i svensk politik. Dessutom är det inte direkt så att det gått 20 år och att man utvärderat vad man sysslat med - snarare är det så himla nytt att röken inte ens lagt sig av pistolskottet.

Jag tycker det känns himla oseriöst av dig att inte förstå varför man vill dissa vad Bildt säger, när han är en av de högst uppsatta i partiet. I ett parti som konsekvent arbetat mot internet i de viktiga frågorna. Du får gärna bevisa mig fel, men som det är nu så är det ganska klart och tydligt bevisat att ni som bryr er om nätet i ert parti är väldigt få. VÄLDIGT få.

Mary X Jensen sa...

Tolka det så här - jag vill att det ska bli ändring!!! Därför öser jag på åt det hållet.

Magnus Carlbring sa...

De där blåsipporna med texten: "Snart så ..." under är onekligen tolkningsbara, de med.

Vi får hoppas att det bara är de i skogen som vi snart får se mer utav.

Själv gillar jag alla de där rödgröna blommorna som växer upp som ogräs på internet: maskrosor och andra rosor.

Johan Westerholm sa...

Mary

Enligt Regeringsformen har regeringens ministrar ett solidariskt ansvar för de beslut som fattas. Att Carl Bildt har sitt fackdepartement fråntar honom icke ansvar. Tyvärr.

För även ur mitt perspektiv är han nog den dugligaste. Men ansvaret kan han inte krypa undan även om du gör ett tappert försök.

mvh

Johan

perankersjo sa...

Hej Mary,

ja tro det eller ej men jag tycker också att integritetsfrågan är större än tjafset om vilket parti som är bäst på den. Jag välkomnar Bildts inhopp i debatten och hoppas att regeringen har fått en djupare insikt.

För alla som brinner för frågan borde det vara välkommet. Dock är nog många förblindade av egna ambitioner om partiframgångar och regeringsövertaganden. På gott och ont.

Per

Mary X Jensen sa...

Johan - att man en gång varit med och fattat ett beslut betyder väl inte att man inte kan ändra sig? Kunskapen har vuxit hos alla under den gågna tiden.

Jag hoppas att det är vad vi ser nu. Eller hur Per?

Anonym sa...

Mary,

Jag säger det här med all kärlek, och det kommer ifrån någon som gått igenom samma process som du i ett annat alliansparti. Ifrån en medborgarrättsaktivit till en annan.

Du börjar likna en misshandlad hustru som fortsatt hävdar att "han menade det inte" och "han är egentligen en god människa".

Man kan inte, om man hävdar att individens frihet är primär" sluta upp bakom ett parti som avskaffar brevhemligheten, den digitala mötesgfriheten och som utan att blinka tvingar igenom repressiv lag efter repressiv lag. Man kan inte fortsatt ge ett parti som anser det är en bra ide att konfiskera all civil kommunikation sitt mandat, utan att man implicit skriver under på deras analys och ger den sitt stöd.

Visst kan man träta om siffror och decimaler, eller vara oeniga i diverse sakfrågor, men nu talar vi om förutsättningarna för demokratin, vi argumenterar för eller emot grundläggande medborgerliga rättigheter, djupt ideologiska och grundläggande frågor.

Ditt val förvånar mig.

Jörgen L sa...

Farligt och problematiskt, är väl den sammanfattade moderata grundinställningen på nätet, i vart fall om man tar utspel som tex http://www.moderat.se/web/Mojligheter_och_problem_med_natet.aspx på allvar.

Bildts artikel känns väldigt mycket som en fortsättning av samma resonemang, även om han uttrycker det lite smidigare (luddigare). Kontentan i hans artikel kan ändå sammanfattas: "Vi måste reglera nätanvändningen hårdare för att öka friheten"...

Gregor Samsa sa...

Mary & Per: Det hade tagits emot betydligt bättre om det hade handlat om vad som sker på närmare håll, typ Sverige eller vissa andra väl valda väst-/sydeuropeiska länder.

Nu blir det bara ännu ett trött inlägg som pratar om hur illa det är i Iran, Kina whatever.. Även om vi (ännu) inte blir sämre behandlade (fängslade/dödade) så är vi snart mer övervakade, men turligt nog fortfarande lite mindre censurerade, än folk i dessa länder.

Just saying. :-)

PS. Fortsätt kämpa på på ert håll!

Mary X Jensen sa...

Man kan fortfaradne riva upp FRA-lagen. Misshandlad hustru, nej du Elmlund. Knappast. Då hade jag varit tyst för länge sen. Det är väl ganska uppenbart att det gick fel i processen kring FRA-lagen? En del var kanske nöjda men långt ifrån alla. Det kom i fel ordning Jag tycker att det är bedrövligt. Men att lämna m på grund av det tänker jag inte göra. Jag har varit med så länge att jag tänker i mandatperioder. Det som händer nu behöver inte vara gilitgt nösta, för då är det kanske andra personer med.

Så tänk på att moderaterna är ett stort parti och förändringar har skett förr. Än så länge hänger jag med och jobbar för vissa saker och emot andra.

Mary X Jensen sa...

Jörgen jag läser inte in detta i hans text. Känner till honom som en riktig frifräsare själv...

Om det däremot blir uppenbart att han menar något annat så kommer jag att uttrycka min skepsis, det lovar jag. Men inte ännu.

Mary X Jensen sa...

Gregor - jag tror att det är en flerstegsraket faktiskt. Hoppas det. Annars börjar jag också protestera. Promise.

Jonas sa...

"Det blev fel".

Jag är mållös.

Anonym sa...

Jo jag förstår att du vill hoppas och tro att han menar det han säger....

Vi ville också gärna tro på att Reinfeldt inte skulle "jaga en hel generation".

Som så många påpekat så kan Bildt knappast missat den debatt som varit och hur hela riksdagsgruppen mobbar ut Karl Sigfrid för att tvinga honom att inte rösta. Så tyvärr är i alla fal inte jag beredd att chansa på att detta skulle resultera i någon typ av handling.

Men jag skall vara den första att jubla om jag får se på nyheterna att Bildt officiellt går ut och säger att han skall rösta på Piratpartiet.

Mvh

/Jan-Olof

Mary X Jensen sa...

Jonas. Med lite kännedom om hur beslutsprocesser får till så kan man säga så. Det är ofta helt andra processer som tar vid än sakinnehållet. Jag säger inte att det var bra för det tycker jag inte, men om man försöker sig på att se saker och ting från sidan så blir det lättare att förstå att det kan bli fel.

Jag känner många moderater som inte gillade det som hände. Vi är också en del av organisationen, glöm inte det.

Mary X Jensen sa...

Många av er utgår ifrån att inget hänt i moderaterna det senaste åren. Det har kunskapats enorm och jag tror att det har tagits en hel del på allvar. Jag uppfattar det internt så.

Men heöt säker kan man inte vara, det kan man inte vara på andra ställen heller. Nämligen. Det enda man kan göra är att fortsätta upplysa och försöka tala om saken. Allt fler börjar nog förstå nu.

Man tjänar inte ett smack på att dra ner mössan och utgå ifrån att alla är fiender. Det når man inga mål på.

Mr Profit sa...

Hej Mary! Jag är kluven till att du fortfarande står på Moderaternas sida. Å ena sidan förstår jag att hoppet är det sista som lämnar en, å andra sidan har (M) inte så bra track record längre.

Därför, en alldeles konkret fråga. Exakt NÄR är ditt förtroende för Moderaterna förbrukat? Svara gärna konkret. Är det om de inte river upp FRA om de får fortsatt regeringsmakt? Är det när de inför en möjlighet att stänga av människor från internet?

Vänliga hälsningar från en f d Alliansröstare och numera Piratpartist.

Anonym sa...

Men helt säker kan man inte vara, det kan man inte vara på andra ställen heller.

Jo, att PP inte kommer att rösta för ytterligare begränsningar kan du vara säker på.

Mvh

/Jan-Olof

Mary X Jensen sa...

Mr Profit - det har med att göra att det finns andra frågor som är avgörande för hur ett land ska fungera. Ännu finns det inget annat parti som övertygar mig där. Det är klart att det finns en gräns för mig också. Men jag är inte ensam om mina åsikter även om jag är en av dem som är tydlig med dem.

Jag kan inte vara svartvit här. Det är bara så. Men nu vill jag ge Bildt en chans här. Så får vi se sen.

Jag tror inte på att börja bråka om något som jag inte vet vart det leder. Man kommer inte framåt genom att vara lika stirrig tillbaka. Dialog tror jag på.

Såtröttpåpolitiker sa...

Ni har infört de mest integriteskränkande lagarna i Sveriges historia. Ni låter upphövsrättsindustrins och USA's säherhetstjänsts behov gå före Sveriges medborgares behov av att leva i ett fritt samhälle.

Börja med att riva upp skiten ni skapat.

Och sluta prata nyspråk. Hur dumma tror ni folk är?

ConnyT sa...

Jag tycker det är tragi-komiskt att Carl lyfter fram Google som ett positivt exempel. Samma Google som har deklarerat att man aldrig kommer ställa servrar i Sverige eftersom vi avlyssnar all gränsöverskridande trafik.

Mary - jag hoppas du har rätt angående M, men hittills finns det inga tecken i handling överhuvudtaget som pekar på ändrad färdriktning. Eller har du något exempel (förut vackra ord) som jag har missat?

Fredrik sa...

Vill moderaterna värna om friheten på nätet så är det jättebra. Fina fisken. Det går rakt emot allt de gjort hittils, men ok då. Det skulle glädja mig om det vore så.

Det börjar dock med handling och inte med vackra ord.

Det är en trovärdighetsfråga och moderaterna har faktiskt ingen trovärdighet alls när det gäller frihet och internet.

Mr Profit sa...

@Mary

Jag kan köpa att du vill ha dialog och därför vara öppen och inte sätta dig på tvären. Men samtidigt... om det hela tiden resulterar i att folk säger att de håller med en, men aldrig får något konkret genomslag i handlingarna, så borde det ju komma en punkt då man känner sig "utspelad".

Vad är viktigast för att ett land ska fungera? Jag undrar om vi har lite olika syn där. Företagsamhet är viktigt för mig, men inte så viktigt att jag skulle sätta det ovanför t ex yttrandefrihet, habeus corpus, frihet från övervakning, et c. Jag kan inte se vad Moderaterna har tillfört i de frågorna. Även om jag är liberal ser låga skatter som något positivt, så betalar jag gladeligen mer skatt under en sosseregim än ger upp grundläggande medborgarrättigheter.

Jag skulle känna mig betydligt tryggare om Bildt kunde ge lite konkreta förslag på vad han vill ska ske. Gösta Bohmans tid är långt borta...

Mary X Jensen sa...

Mr Profit - Ännu har vi inte kommit till punkten utspelad...

Ja, Gösta Bohmans personlighet saknar man mellan varven. Jag är uthållig dock. Om jag bara såg allt nattsvart hade jag varit Piratpartist för länge sen.

Politik tar tid.

AC. sa...

Jag har alltid högaktat Bildt och ansett honom vara en av de skarpaste politiker vi har.. Därför har det varit så obegripligt att han verkat vara totalt oförmögen att se även det minsta integritetsproblem med alla nya internetlagar. Man kan ju hoppas att detta indikerar att han trots allt inser att en översyn är nödvändig.. men jag undrar.

OlofB sa...

Mary; jag förstår att du vill tro att M är på väg att vända. Men när Bildt säger så här i sin artikel:

"Det är uppenbart att det internationella regelverket är alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de regler som finns är otillräckliga."

.. så blir i alla fall jag inte övertygad med den historia M har under mandatperioden 2006-2010.

Hur tolkar du den citerade meningen?

Lars sa...

Jag tror Det är dags för Dig Mary att börja fundera på att byta parti.

Om jag frågar Dig så här:
Hur många steg årt fel håll måste Ditt parti ta innan Du så att säga ger upp på partiet.

Jag tycker det är roligt att Du är optimist. Jag tycker det är trist att Du inte är realist.

Mvh Lars

Mary X Jensen sa...

Men hörrni, jag tänker inte byta parti. Jag tänker jobba för mina ideal inom partiet även fortsättningen. Jag vet att jag har rätt.

Den som tror att de bara är sus och dus i andra partier tror nog fel är jag rädd för.

OlofB sa...

Men på dig själv Mary! :)

Någonstans måste även din gräns gå, eller hur?

Jag känner pirater som varit aktiva inom andra partier. Jag är iof inte en av dem. Du är alltid välkommen att vara aktiv inom båda. Pp är inkluderande!

Kram och lycka till med kampen innifrån!

Anonym sa...

Politiker = Kriminella.

litar man på dem bör man söka hjälp och börja ta ansvar för sig själv istället.

Juristen sa...

Mary, det är väl rätt uppenbart att syftet med Bildts artikel är att sprida dimridåer och för att sedan ytterligare skärpa kontrollen.

"Det är uppenbart att det internationella regelverket är alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de regler som finns är otillräckliga."

Jonas sa...

Till att börja med: jag hoppas Bildt menar allvar, även fast jag tvivlar, med
att friheten och integriteten på Internet är viktigt. Han är en av de få
politiker jag
fortfarande har respekt för, trots allt (jag får revidera det där till hade
respekt).

Med det sagt så tror jag att han är fel ute med sitt blogg-inlägg, och det av
flera anledningar.

1. Det är svårt att ta en regerings-medlem på allvar när han på sin egen blogg
säger en sak när han samtidigt sitter i regerings-ställning
och säger precis tvärtemot.
2. Och även om man bortser från punkt 1, så...tja, handlingar säger mer än ord.
Så länge FRA-lagen (bl.a.) äger laga kraft så är moderaternas
(och Bildts) trovärdighet i den här frågan i bästa fall lika med noll.
3. Dessutom så bevisar hans "Att klaga på FRA och vår underrättelsetjänst i
övrigt har inte med saken att göra." kommentar att han inte begriper
hur grundläggande frihet är. All min e-post har potentialen att hamna i FRAs
filter då "min" server står utomlands. Om de är intressarade av vad
jag och mina bekanta snackar om är i sammanhanget ovidkommande, då bara
potentialen att vi kan bli avlyssnade utan brotssmisstanke inskränker
både våran frihet och våran integritet. Om inte Bildt fattar det så rekommendar
jag honom att skaffa sig en ordbok med definitioner.
4. Blogg-inlägget verkar dessutom innefatta att frihet=kontroll.
5. Så den här delen "Det är uppenbart att det internationella regelverket är
alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de
regler som finns är otillräckliga.". Problemet är väl snarare att Internet
räknas
som något "utöver" det vanliga samhället. Något extra, som man kan både ha och
mista. Och från den inställningen följer att lagarna som gäller i "vanliga"
samhället
inte gäller på Internet. Dvs, man kan skita i grundlagsstiftade koncept så som
brevhemligheten
och att man räknas som oskyldig innan man dömts. Själv är jag precis tvärtom:
dvs, reglerna skall vara
lika både på och utanför Internet. Det är uppenbarligen inte fallet, utan det är
hårdare regler online.
Bryta brevhemligheten online är tydligen okay, men inte offline. Det är
godtyckande av högsta rang, och
står i motsatsförhållande till att friheten skall gälla på nätet.

Som slutsats:

Bildt gör sig skyldig till en eller flera av följande:

1. Han har ingen aning om vad han pratar om.
2. Han uttrycker sig så luddigt att man drar fel slutsatser (osannolikt, med
tanke på hur bra han är som talare
normalt).
3. Han är ute på röstfiske (troligt, med tanke på att det är valår).
4. Han tror att tidigare regler (innan Internet-tillgång blev så vanligt som det
är idag) kan appliceras idag. Reglerna är
annorlunda, oavsett vad man tycker om det, och det är bara att gilla läget och
göra det bästa av situationen. Det gäller både
individer, företag, och regeringar.
5. Internet (eller andra globala nätverk) bryr sig inte om nations-gränser. I
punkt 5 ovan säger han det, men samtidigt står han bakom en regering
som säger att bara trafik som korsar Sveriges gräns kommer att granskas - i ett
nätverk som fullständigt skiter i vilka vägar det tar för att nå
destinationen.

Slutsats 2: Han är ute på röstfiske och hoppas att ingen kommer att se igenom
hans bullshit.

Michael sa...

svar på slutsats :2

hans röstfiske verkade ge bottenapp.

Gillade bilden skäöön bild

Anonym sa...

Moderaternas syn på integritet skulle man kunna göra en annan jämförelse med:

Tänk om t.ex. Vänsterpartist förstatligade hela Sverige, samtidigt som man pratar om hur bra det är med företagsamhet.

Om du tycker att moderaterna låter trovärdiga i sin fråga om integritet och internet så borde du köpa ovanförda resonemang om V också rakt av utan att ifrågasätta om vänsterpartiet egentligen skulle vara det bästa partiet för företag.

Moderaterna är övervakningspartiet nummer 1, även om KD försöker att ta den platsen.
/Daniel A.