tisdag 26 januari 2010

Regeringen hade is i magen...

SAAB sålt till sist. Så bra då blir det lugnt för de anställda där ett tag till nu. Känns bra och förtroendefullt att regeringen hade is i magen och höll ut och inte drog iväg. Heja Maud Olofsson.

Nu låter det som om alla anställda får behålla jobben dessutom. Måtte de nya ägarna ha en riktigt bra säljorganisation också så att det blir bilar sålda. Företaget kan inte fortsätta i alla oändlighet att gå med röda siffror.

Tänker tillbaka och hör och ser Mona Sahlin et consortes fara iväg och hålla hov i Trollhättan med löften om halva statskassan (jag överdriver kanske lite här) för att rädda jobben. Hennes krav var att staten skulle gå in och ta över som ägare till bilföretaget. Själv föreslog jag lite krasst att Socialdemokraterna och LO skulle köpa SAAB själva.

Regeringen måste vara nöjda idag. Att de höll ut. Sen vet vi förstås inte vad det blir av det hela framöver, men något år till lär det väl hålla i alla fall. Kent P beskriver affären mer på sin blogg. Andra analyserar läget. Paul Ronge menar krasst att de anställda ska använda fristen till att söka nya jobb. Fredrik Antonsson hoppas att allt går vägen. Många andra lär ha synpunkter. Vi får se hur det går.
(Aftonbladet) (DN)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror ju nu inte att Maud Olofsson hade is i magen utan bara släppte SAAB och hoppades att något skulle hända. Vilket det gjorde, men hade det inte hänt något så hade SAAB bara försvunnit utan att Maud Olofsson lyft ett finger.
Anders

Magnus Carlbring sa...

Så det var regeringens fötjänst att SAAB såldes till Spyker?

Snacka om att ta cred på annans (de tusentals hela tiden oroliga SAAB-anställda) bekostnad.

Bengt Svensson sa...

Ett företag som omsätter knappt 100 miljoner och redovisar en förlust på 3 gånger omsättningen, skall alltså få loss 4 miljarder som svenska skattebetalare är återbetalningsskyldiga till.
Det är väl bara att gratulera dessa smarta affärsmän. Om politiker inte vill äga några bilfabriker så skall dom inte investera andras pengar i dom heller.

Mary X Jensen sa...

Hade Mona Sahlin fått bestämma hade svenska staten ägt SAAB nu. Det är vad jag menar embryo.

Magnus Carlbring sa...

Jag hade gärna varit delägare i Saab, som svensk medborgare.

Folkaktier är apcoolt.

Jag tycker att vi kunde köpa Saab och Volvo och satsa på att skapa miljösäkra soldrivna bilar. Det vore framtiden.

Som det nu är lånar staten ut en massa pengar till Saab, eller till Spyker (en spekulerande bilfreak) snarare. Det är också våra pengar.

Går det åt pipsvängen för Saab (satsa på solbilar!) så är det vi skattebetalare som får stå för notan hur som helst.

Staten (vi medborgare) äger!

Mary X Jensen sa...

Vi har olika syn på vem som ska äga vad embryo

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag hoppas ju på det bästa. Men är fortsatt skeptisk till Spyker.
Vi står ju, gm Maud O/regeringen, ansvariga för pytteföretaget Spykers gigantiska lån från EIB.

Men OK, Centerna o regeringen får väl ett andrum i vart fall över valet betr Saab nu. Men det är en öppen fråga om Saab poppar upp som ett problem för nästa regering... sådär 2013 eller så.

Jag skulle inte ställt upp med ngra bankgarantier för en pytteföretag som säljer 30 sportbilar med förlust och okända eller tveksamma finansiärer. Entusiams, OK, men hur är det med förmågan?
Jag hoppas, men känner stor oro i längden.

Magnus Carlbring sa...

Yep.

Men inte ska. Utan kan.

Jag tycker folket - vi - kunde äga Saab tillsammans. Det vore ägigt.

Du tycker att en vågspelskapitalist med brinnande bilintresse kan äga Saab.

Honom kunde vi väl anställa, vi ägare?

Men hursomhelst: SATSA PÅ SOLBILAR INTE PÅ BENSINSLUKANDE MONSTER.

Mary X Jensen sa...

Jag tror likosm inte på det där. Att vi alla äger allt tillsammans och är lyckliga i alla våra dar. Däremot står det var och en fritt att bygga upp en verksmahet och dela med sig av den.