lördag 13 februari 2010

Kålsupare finns i alla partier...

Uppdatering: Om någon tror att jag tycker att detta beteende är OK så tycker jag naturligtvis inte det.

Dagens snackis - moderat raggar medlemmar och betalar medlemsavgiften. Hyggligt tänkte dom och satte sitt provvalskryss på vederbörande. Tjusigt gjort (NOT). Moderaten ifråga tyckte att det var småttigt att kräva dem på en hundring. Ja, så kanske det såg ut  hans värld. Så klyftigt och särskilt omdömesfullt var det naturligtvis inte. Han fick dock många röster och hamnade högt på riksdagslistan. Nåväl lyckan var kort - nu försvann han med omedelbar verkan från politiken, kanske på alla platser. Om det här var aningslös dumhet eller bara slugdumt kommer den kommande utredningen att visa. Nu skjuts valsedelns fastställande upp en vecka och det är bra för det ska gå juste till. Detta är inget som är accepterat det förstår vem som helst. Kålsupare finns i alla partier. Såna här allvarliga felsteg tar man alltid tag i med stort allvar från partiets sida, fattas bara, däremot kanske det krävs lite eftertanke och det kan ju ta nån dag eller två.

Nåväl socialdemokraterna älskar det här förstås, dock inte alla. Vilket fläsk mitt i valrörelsen att få chansen att göra ned moderater. Röda Malmö försöker få det till att moderaterna mörkat det hela. Det tror jag inte alls. Krassman får ihop det med valfusk och att moderaterna menar att oppositionen kommer med fusköverenskommelser. Vet inte riktigt hur det gick till. 

Härligt tycker många. Men för den som minns borde skrattet fastna i halsen. Hur var det med de friserade SSU-medelmsregistren? Hur var det i Surahammar? Och budröstningen på ett äldrehem i Hässelby. Där var det omdömeslösa socialdemokrater inblandade. Jonas Morian (s)-bloggare försöker liksom jag lyfta problemet - Det är olyckligt när sådana här saker sker, vi är många som arbetar hårt och mycket för politiken och det gör vi i alla partier och dumheterna smetar av sig på oss. Det gillar vi inte. för vi ä rmånga som ägnar oerhört mycket tid för våra olika partier.

Valfusk/Wikipedia - lite påminnelser om dumheter innan vi drar iväg och låtsas att detta handlar enbart om moderater. Så är det inte.

Vi accepterar inte fusk säger Kent och jag håller med..

Expressen  Aftonbladet SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

21 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Nej, kålsupare finns inte inom alla partier.
Ännu ett blogginlägg, där din faiblesse att släta över och hänvisa någon annanstans lyser igenom. Tråkigt.
Naturligtvis kan du hänvisa till SSU medlemsregister om man nu tycker det är av samma dignitet som vad som förekommer på provalslistan till Stockholmsmoderaterna. Fredrik Reinfeldt står som nummer ett och Beatrice Ask som nummer två.
Är Moderaterna så svaga i sin identitet att ni inte klarar att säga, vi har gjort fel utan att i samma andetag hitta ett fel hos ngn annan?
Detta är ett återkommande fenomen som alliansen gör inom sitt ledarskap och du gör själv samma sak, om och om igen.
Gammal ledarskapsfilosofi är att alltid stå för det man gjort, rätta till det men inte skylla på någon annan.Att släta över med breda penseldrag är ett återkommande tema som alliansen har och du också.
Det är i sammanhanger fullständigt ointressant vad SSU gjort, FPU gjort eller CUF eller ngn annan.
Det här handlar om manipulering av Moderaternas lista i Stockholm.
Mer händer i de Moderata valkretsarna i Stockholm dock, jag ser med visst intresse fram emot hur du tänker tackla det.

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mary!

Du har så rätt. Det här finns inom alla partier. Vi kan ju gå tillbaka i tiden och läsa om de olika skandaler som varit.

Det handlar snarare om "Vad kan vi lära oss av det här?".

Här har nog etiken en roll att spela och att man faktiskt jobbar med etiken i alla partier oavsätt partifärg.

Det finns också exempel från andra länder, så här finns mycket att fundera över. Alla människor har spärrar/gränser som man inte går över.

En bra politiker tror jag är en som har en hög integritet och som verkligen är noga med etik och moral, och som inte ger sig in i "pajkastning".

Du verkar vara en förnuftig person och det är precis det som behövs i politiken.

Bry dig inte om dumheter som kastas från oppositionen. Det är inte värt besväret att svara på sådant. Här kan vi alla lära av Obama som hade som princip i hela sin valrörelse mot Presidentposten att aldrig kasta tillbaka och inte ägna sig åt pajkastning. Däremot visade han på stort mot genom att räcka ut en hand till den andra sidan genom att direkt i början tala om "All candidates in this election have good ideas!".

Så genom ödmjukhet, viljan att samverka över blockgränser, och att låta bli smutskastning så tror jag man kan utveckla politiken.

Mvh

Mikael

Krassman sa...

@Mary
Men snälla Mary. Hur får du ihop mina två inlägg med att detta skulle gälla valfusk. Det enda valet som skett är provvalet och är det så att man fuskat där så är det vadå....valfusk kanske. Valet i Sverige är den 19:e september mig veterligen. Försöker du påskina att jag anklagar Moderaterna för valfusk till det valet?

Mary X Jensen sa...

Peter jag förstår inte hur du läser in överslätande i min text. Tar jag inte tydligt avstånd från beteendet tycker du? Det var väl ett osedvanligt dumt tilltag det här.

Världen är dock inte svart eller vit. Man måste kunna resonera kring olika beteenden tycker jag.

Jo, det finns kålsupare överallt.

Tack Mikael.

Mary X Jensen sa...

Käre Krassman - du skrev valfusk och fusköverenskommelser ;-) jag fick inte ihop det.

Den nakna framsidan sa...

Mary, man kan resonera till det absurdas bortre gräns.
Som väljare betraktandes detta så gör du ett retoriskt felsteg eller feltänk. Det är inte intressant vad ev SSU har gjort eller ngt annat ungdomsförbund heller.
Överslätandet ligger i att vi är alla lika goda kålsupare. Tänk, det tror inte jag.
Skillnaden mellan resonerande och undanflykt är hårfin.
Vill samtidigt göra dig uppmärksam på att mer kommer att komma i detta ämne. Och därvidlag är vi definitivt inte lika goda kålsupare. Det är det enklaste konstaterandet av alla att göra.
Det svåra är att stå kvar och undvika att som du gör ta upp SSU.
Men den styrkan saknar du uppenbarligen.

Krassman sa...

@Mary
Okej, då fattar jag. Det var liksom en retorisk grej. Reinfeldt kallar vårt förslag till sjukförsäkring för ett "fuskförslag" något som alltså listan för Moderaterna i Stockholm kan ses som.....okej med lite extra vilja.

Mary X Jensen sa...

Peter - jag uppfattar det inte som överslätande. Vi förstår det här olika tror jag. Du kanske läser in mer i det jag skriver än vad jag menar.

Jag försöker ALLTID resonera högt kring saker för att förstå dem. Det kanske inte alltid blir så himla bra. Men jag är ingen övermänniska på något sätt.

Jag fattar inte varför människor överhuvudtaget riskar så mycket.
Om det som är värre som ska komma är det som nu står i Expressen om någon slags valkartell så är min åsikt att det är åt helvete dumt. Det tänker jag inte ens försöka förstå.

är bara dumt och bara att fördöma.

Lars-Erick Forsgren sa...

Det var korkat och dumt.
Småmygel finns nog här och där, om i samma grad undandrar sig min bedömning.

Men nog tycker jag det är minst ett par grader allavarligare med det verkliga valfusk, vid allmänna val, som förekommer med varierande frekvens och som oftast handlar om detta med ombudsröstning på äldreboenden! När partigängare ser till att de får ett antal fullmakter hos äldre som inte vågar säga ifrån.
Ett fusk som är reellt, men som är så svårt att bevisa, tyvärr.

Per Hagwall sa...

Peter, du har rätt, alla är inte lika goda kålsupare.
Det finns bara ett parti vars valarbetare blivit fällda i domstol för valfusk. Socialdemokratiska Arbetarepartiet.
Nöjd nu?

Eva-Lena Jansson sa...

Hej Mary. Jag har svårt att se att alla Socialdemokrater skulle älska den här typen av händelser. Jag gör det inte. Det framställer bara politiskt aktiva som om alla bara engagerat sig för att skaffa sig förmåner och uppdrag. Och det vet både du och jag att så inte är fallet. Därmed inte sagt att personer är oviktiga. Jag föredrar att se rubriker och artiklar som handlar om politiska frågor, jobben/miljön/skolan/jämställdhet mm. Det här skvätter bara skit på oss allihop vilket jag ogillar. Bra att ert parti utreder frågan för det är där den ska utredas.

Den nakna framsidan sa...

Per, igen...alla är inte lika goda kålsupare.
Jag känner mycket väl till den händelse som du refererar till som jag tror inträffade 2002 när två Socialdemokratiska valarbetare blev dömda till 75kr i dagsböter för otillbörlig hjälp vid ett äldreboende.
Båda valarbetarna bestred domen.
Efterspelet Per, kan vara intressant för läsarna att ta del utav.
Igen, om jag inte missminner mig så var det Sven-Otto Littorin som vid den tidpunkten var partisekreterare för Moderaterna lovade då en genomgång av rutinerna så att de inte skulle drabbas av något dylikt.
Men vad har vi då här att göra med Per?
En presumtiv riksdagsledamot i Stockholm som köper röster. Inte en inte två Per, fler.
Redan 2006 förekom rykten om oegentligheter inom Moderaterna som mörkades.
Idag kan vi läsa i Expressen om en påstodd valkartell, med en Moderat riksdagsledamot, en dito landstingsledamot och ett antal andra moderater som syftar till att ,likt man kan göra i vissa diktaturer, köpa röster.
Förbundsordföranden i Stockholm bekräftar att dessa personer förekommer i en utredning.
Nej alla ÄR inte lika goda kålsupare. Per, nöjd?!

Mary X Jensen sa...

Snälla Peter dina tår verkar ömma...

ConnyT sa...

Mary sällen jag skriver något kritiskt om/till dig. Men det börjar kännas som ett mönster att varje gång något dåligt sker med koppling till M så skriver du typ "jaja det var dåligt MEN titta på S-V-MP dom gjorde minsann såhär..." - riktigt tröttsamt att läsa.

Mary X Jensen sa...

ConnyT - jag förösker bara väga upp det som blir enögt. Vi är alla små skitar i universum. Den ena är inte alltid bättre än den andra. Det gäller att se bjälken i sitt eget öga och inte bara grandet i sitt eget är vad jag menar.

Det är väl klart att jag jobbar för moderaterna.

Magnus Carlbring sa...

"Det gäller att se bjälken i sitt eget öga och inte bara grandet i sitt eget är vad jag menar."

?

Mary X Jensen sa...

embryo skönt att jag har dig som kollar mina felskrivningar. Hur var det nu då=

Att se "grandet i sin nästas men inte bjälken i sitt eget"

fick jag ihop det nu?

Jag menar att det gäller åt båda hållen. Jag tar inte ställning emot de perosner som tycker annorlunda än jag. Dock emot deras idéer. Fast det kanske krånglade till det hela ännu mer nu?

Alla hjärtas dag på er alla ;-)

ConnyT sa...

Ska jag vara ärlig förstår jag inte riktigt hur det ordspråket passar in i sammanhanget...!? ;)

Men du ska ha en eloge för att du i alla fall diskuterar problem inom M. Det är väldigt få som orkar/vågar diskuterar problem i de egna lägret alls (gäller alla partier)

Mary X Jensen sa...

Jag förstår inte riktigt själv just nu Conny, haha...

Får ta nya tag och lämna just detta. Om inte annat så har ni fått något att skratta åt lite...

Magnus Carlbring sa...

Det är ju Jesus som började alltihop.

Evangelium enligt Lukas, 6 Kapitlet (Källa Projekt Runeberg):

"Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men
icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?
Huru kan du säga till din broder: 'Broder, låt mig taga ut
grandet i ditt öga', du som icke ser bjälken i ditt eget öga?
Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan tala ut grandet i din broders öga."

Men det är alldeles för enkelt att skylla sina egna misstag, eller dems vars intressen eller åsikter man delar, på att det finns rötägg även annorstädes. På det viste kan man ju faktiskt skylla ifrån sig precis vad som helst.

I det här fallet får man nog hitta röstköpare i andra partier, innan man börjar prata om flisor i deras ögon.

Dessutom är det ju mer rakryggat att ta avstånd från allt dum, oavsett partifärg.

I min lilla värld är det dock ganska typiskt att just moderater KÖPER sig röster. Jag har svårt att se hur en vänsterpartist skulle kunna använda sig av pekuniära styrmedel för att öka sin status.

Men men. Finns det någon sådan: hitta dem.

Tobias sa...

Det verkar som Peter tycker att det ar en anklagelse mot ALLA i partierna. Men sa ar det ju inte.

Jag tycker det ar patetiskt att man forsoker gora det till en valfraga, och jag tror ocksa folk ser igenom sant skitsnack.

Det ar klart att det inte ar okej att valfuska, aven om det bara galler provval. Dom som gjort det far sta sitt kast, och jag gar nog sa langt att jag sager att de borde avga eller nodvandiga atgarder tas inom partiet. Det ar bra att det kommer fram.

Att vansterbloggar som ar sa langt vanster att dom sakert stodjer Kuba, och menar att det ar ett demokratiskt land har ingen trovardighet. Kuba har demokratiska val dar regimen maste godkanna kandidaterna. I moderaterna sa inser man att valfusk ar daligt. Det ar stor skillnad...