lördag 13 mars 2010

Kvotering kommer att göra kvinnorna till ett B-lag...

Mona Sahlin menar att det ska bli lag på att kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser. Det är dumt. För det kommer bara att innebär att ALLA kvinnor i styrelser kommer att betraktas som om de vore inkvoterade oavsett.

Frågan var på tapeten häromdagen och en av våra mer kompetena styrelsekvinnor Marianne Nivert menar att det är fel med kvotering och att det är människors kompetens som ska gälla. Lena Olving som nyligen utsågs till Sveriges mäktigaste affärskvinna håller med. Det är i vardagen det viktiga arbetet sker menar hon.

"Kvinnor ska inte vara gisslan i en styrelse bara för att jämlikhetssiffror ska justeras, de ska sitta där för att de har kompetens och kan tillföra arbetet något. Kvinnor och män är olika varandra men inte mer olika än vad männen sinsemellan kan vara. Det gäller att hitta kvinnor som är intresserde och det gäller att släppa fram dem. Det är inte alltid männen som sätter käppar i hjulen. Vi är inte särskilt justa mot varandra heller. Tyvärr." (MMK - kvotering är fel)

DN (SvD) Expressen

Zac håller med mig och tycker att man ska tänka efter före...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

mollemand sa...

In the light of your insight all quotation is wrong, and I agree. Having being working at a 80% female workplace with two (highly competent) female executives above me, I have no reason to complain about females creating a better career than me.

On the contrary, I would rather have a female boss than a male in general. However, I would have her because she is competent, and not because she is filling the quota. I am sure anyone would agree had the imbalance been the other way around.

In my world the gender debate is getting all the more absurd, as any of my male friends would rather be home-makers than career-makers. This in a bunch of 70'ies males who have dedicated their life to career the last 20 odd years.

Please explain to me where the great imbalance is??

dopad sa...

Moderaterna har väl också funderat på att börja kvotera?

Kvotering är givetvis inte bra.

Men vad man borde göra är att förhindra att personer sitter i för många styrelser, det är inte bra för konkurrensen och kunden även om det gynnar de stora företagen.

En regering borde alltid ha ett mycket starkt fokus på att konkurrensen fungerar. Där har man en HEL DEL och jobba på.

Jag trodde själv i min naivitet att alliansen skulle ha fokus på det men det var tydligen inte så intressant.

Mary X Jensen sa...

Det är sant att vissa moderater talar om kvotering - jag är emot det och fler med mig.

MacDanne sa...

Jag är också mot kvotering. Det finns kompetenta kvinnor, och de borde släppas fram på sina meriter.

Anonym sa...

Det blir ett väldigt cirkelargument att kvinnor ska in på sin kometens när själva problemet är att kvinnor INTE kommer in på sin kompetens. Hur ska vi kunna bryta det ifall alla försök till att göra det motarbetas?

För övrigt, hur kan kvinnor hamna i en sämre ställning som förbisedda i syrelserummet än när de inte ens kommer in i styrelserummet?