söndag 25 april 2010

Allt i livet är inte en tävling...

Se på olika medier och hur de lever i symbios med varandra. Tidiningar och sociala medier som bloggar. På twitter kommer nyheterna snabbast och det kan ta flera dar innan de kommer ut i tidningarna. Bloggare hinner ofta före på det. Tidningarna skriver, bloggare bloggar, länkar till varandra och till tidningarna.

Alla får näring av varandra på något sätt. Det skapas interaktivitet och dialoger av alla möjlig slag.

Min önskan är att vi ska se oss som varandras resurser i stället för att tramsa om den ena är bättre än den andra. Vi är liksom bra allihop på vårt sätt. Det finns mindre bra tidningar och det finns mindre bra bloggar också men framförallt så finns det något för alla oavsett smak och inriktning.

Länka på bara. Det finns väl ingenting som människor gillar bättre än listor. Sportresultt, topplistor om allt möjligt det finns i varenda tidning. Vilken huvudvärkstablett som är populärast, vilket bilmärke, vilket politiskt part osv osv...

Alla kan ingå i den stor hjärnan också kallad internet. Alla bidrar på olika sätt.


(SvD) Kent Persson SimonsBlogg  Gester...med ord

2 kommentarer:

Brit Stakston sa...

Hej Mary, tänkte bara att jag vill förtydliga, det här med min avighet mot listor ska inte tolkas som att man inte ska länka.

Jag tycker att man ska länka friskt och mycket! Bloggens livsluft är ju kommentar och länkandet. Ge många andra perspektiv än de egna. Precis som du ofta gör. Det listorna dock ofta medför är att det finns en tendens att prioritera att länka till de man anser har högre ranking. En ny inbördes klubb där toppbloggare länkar till varandra.

Det blir som att applicera gammalt räckviddstänk i nya medieformer ur avsändarperspektivet. En politiker och ett företag ska självklart värdera och ta till sig med stolthet av varje länk, varje kommentar oavsett avsändarens ranking på olika blogglistor.

Detta tror jag är den lätta biten, värd att poängtera men görs nog i större utsträckning ändå av både politiker och företag. Och definitivt av dig!

Men utlänkningen sedan då? Ja man stirrar sig ofta blind på listorna då, väljer att hellre vända sig till det sk "toppbloggarna". Det är detta jag värjer mig mot. För det leder bara till nya mediekluster. Och jag vet att det händer både bland företag och politiker.

Listor kan fungera som inspiration för vilka ämnen som diskuteras men vill också lyfta fram den mindre roliga sidan av listorna också. Skrev ngt relaterat om det i somras http://www.jmw.se/2009/08/23/sweden-social-web-camp-day-2-part-2/

Men självklart ska det länkas på! : )

Vi ses väl den 6 maj på bokmingel! Ska bli kul

/Brit Stakston

Mary X Jensen sa...

Jag håller med dig till fullo Brit. Begriper inte själv riktigt det där med listförtjusningen men vill sätta in den i ett större sammanhang.

Många människor blir mer förtjusta i tävlandet att komma upp på listor än av innehållet i det som sägs, skrivs och menas. Det är synd.

Själv bryr jag mig inte så mycket, begriper knappt hur det funkar. Har lärt mig att pinga och gör det. Inte så mycket strategiskt tänkande i det.

Sen kan man faktiskt undra hur mycket listorna tas på allvar av läsarna. Om man kollar på Bloggportalen och ser vilka ord som är mest sökta så har de väldigt lite med politik att göra.

Yes box, vi ses den 6:e. Absolut. Jättekul ska det bli.