måndag 26 april 2010

Bloggarna som maktfaktor...

En specialinbjuden bloggare fick följa med Spykers VD Victor Muller till Stockholm för att underteckna SAAB-avtalet. Vilket då säger något om bloggares makt. SvDs Olle Zachrison medger att han numera måste följa vissa bloggare för att hänga med i nyhetsflödet. Men samtidigt tycker han inte att det är OK att 52 procent av bloggarna i USA ser sig som journalister med tanke på vad de sprider ut för dynga och vilka dolda agendor de har.

Krasst kan man konstatera att det finns många fördomar här i vår herres hage. Alltså många av oss som bloggar har bakgrunder som journalister och många tidningar sprider utan urskiljning och medkänsla ut dynga av en kaliber som gör att man häpnar. Är inte rapporteringen av prinsessan Madeleines kärlekstrassel ett sådant exempelvis?

Återigen tror jag att vi måste börja betrakta bloggare och tidningar som mer jämbördiga och som samarbetspartners i informationsflödet. Det finns ingen motsättning i det egentligen. Det viktigaste är kanske att läsaren behöver vara kritisk till den information man tar till sig oavsett var den kommer ifrån. Källkritik blir allt viktigare, men å andra sidan så kan man fundera hur mycket av det som bedrivs av tidningar i allmänhet. "Kolla aldrig en bra story" gäller ganska ofta i rapporteringen från traditionell media trots allt.

Interaktiva medier är snabbare på grund av att de slipper ingå i stora tunga organsiationer utan kan skjuta från höften direkt. Sen reglerar sig allt vartefter. Människor är inte antingen journalister eller bloggare, de kan vara både och. Emma tycker som jag - det behöver inte alltid vara ett glapp mellan bloggosfär och traditionell media. Allt i livet är inte en tävling skrev jag igår och vidhåller det.

Jag gillar den inställning som bloggaren Swade har - att vara tydlig med det man står för och ändå dra ut svängarna.

Uppdatering: Det talas väldigt mycket just nu om länkningar och betydelse av att vara med på olika listor. Alla mäter olika saker. Antal läsare. Kan vara intressant på ett sätt, många läser det man skriver. Antal länkar är intressant på ett annat sätt. Det betyder att diskussionen sker på fler ställen.

Om man kollar på Bloggportalen så finns det för all del en ruta med mest länkade bloggar. Tittar man på samma sida och ser vilka termer som är mest sökta ser man att de har väldigt lite med politik att göra. Det är  just nu gratissaker, sex, sexstory, jonas h svensson (vem är det?),sperma, bröst, topless, guess her beaver.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Magnus sa...

Det är faktiskt en fråga om mest "sökta" på bloggportalen och anledningen till att det är just de ord du ser är att det fuskas. Man kan med ganska enkla medel styra vilka ord som hamnar där och det kan ju ge en del trafik så rätt många gör det.

Här har jag skrivit om hur det går till: http://www.naknasanningen.com/2010/01/magnus-brath-vs-bloggportalen.html

Mary X Jensen sa...

Tack Magnus för ny insikt. Själv skirver jag bara och funderar inte så mycket på orden som möjliga sökordsbegrepp. Kanske ska börja med det.