torsdag 22 april 2010

Döm nu inte alla moderater för att vissa fuskar...

Man blir trött och man blir uppgiven av att höra om allt detta manipulerande med provvalslistor. Att människor betalar medlemsavgifter mot att få röstsedlar att kryssa i sig själva eller andra man gillar är fullständigt hårresande. Det är inget annat än rent fusk och helt oacceptabelt. Jag begriper det inte. Det är verkligen rena dumheter och hur man kan sitta på den typen av mandat med gott samvete sen övergår också förståndet här i min hörna i alla fall. Fusk är djupt omoraliskt och det är klart tacksamt att dra upp detta nu och smutsa ner moderaterna specifikt. Misstänker dock att flera partier borde sitta på nålar i rädsla för att inte själva bli avslöjade.

Att provvalet nu ifrågasätts inom moderaterna är väl inte så konstigt, vissa vill avskaffa det helt. De flesta moderater är inte fuskare, skulle vilja säga att huvvuddelen av oss inte är det. Det är klart att vi tycker att det är oacceptabelt.

Men att hålla på och dra upp såna här gamla grejor som man gör nu är också lite märkligt, eller hur? Det kan bara gå ut på att misskreditera partiet och inget annat. Alla moderater är inte inblandade och de flesta skulle aldrig drömma om att fuska sig fram heller. Det handlar om förtroendeuppdrag och det är seriösa saker. Det är viktigt att slå fast detta. 

Förbundsstyrelsen i Stockholms stad har i dagarna tagit ett nytt direktiv för hur formerna för partiets valsedlar ska fungera framöver. Dagens metoder är inte optimala det är bara att inse det. Att det bara är en handfull människor som avgör hur listorna ska se ut är märkligt. Kanske att valen i föreningarna ska vara öppna för medlemmarna så att alla kan se när kuverten öppnas exempelvis och att det går ut klara rutiner för hur provvalen ska gå till, som är lika för alla föreningar. Att den som blir vald också kompetenstestas så att det inte bara blir på trevlighet eller för att man har personliga kopplingar till någon med inflytande. Kanske att man ska se till att medlemmarna påminns om att rösta och att det är viktigt. Att varje förening åläggs att ha ett antal större föreningsmöten i mellanåren så att alla kandidater får bli kända av medlemmarna som sedan ska rösta fram kandidater till förtroendeuppdrag är en annan viktig sak som borde befästas.

Vid val- och nomineringstider kommer det sämsta hos människan fram och det handlar ofta om vem som känner vem och vem som inte gillar en annan och så ska det manipuleras på olika sätt då för att avsätta en och tillsätta någon annan. Vissa personligheter gillar att fuska och tror sig vara smartare än andra, men de blir ändå alltid avslöjade. De är sannerligen inte bara moderater. De finns överallt och blir lyckliga av att lura andra på något sätt.

Är kotterier då ett antal personer bestämmer sig för att i system rösta på vissa kandidater och inte på andra fusk? Det kan man antagligen inte kalla det. Däremot blir det fel. Det är ganska lätt att påverka provval eftersom det är förhållandesvis få som röstar. Varianterna att betala medlemsavgifter för andra för att få tillgång till deras röstsedlar är hårresande dumt. Partiföreningarna är för små och det blir för lätt att trixa skriver Jan Nilsson som i sin blogg påpekar att han har för sig att underlaget för de nu påpekade Umeåhändelserna skickats till pressen tidigare? Att det därmed borde varit så kallade gamla nyheter. Sen att man inte accepterar att Sven-Otto Littorin säger att han har utrett det hela utan säger att han förnekar att inga stora fel begåtts begriper jag inte. Fel har begåtts, människor har lämnat politiken och det har konstaterats. Vad mer kan man göra? Det här är inget brott som går att polisanmäla precis. Det är klart att det är moraliskt indignerade på alla sätt och det är jag ganska säker på har uttalats för enskilda också. Att rubrikerna framställer många partitoppar som att de har struntat i det hela är säkerligen inte rättvist. Det har reagerats vad jag förstått, att man sedan inte tutat ut allt inför hela världen är väl inte någon konstig sak egentligen. Leta överallt och du ska finna rubrikstoff.
 
Jag tycker inte att fusk ska negligeras, men det är inte snyggt om det börjar rotas bakåt för mycket heller. Det är dock enskilda som begått dumheter och det är inte självklart att belägga en hel organisation med kollektiv skuld för detta. Dessutom skulle jag tro att detta förekommer i samtliga partier på olika sätt. Det gäller bara att se till att det arbetas fram bra rutiner för att gälla framöver så att vi slipper såna här fadäser. Kom ihåg att alla moderater är inte fuskare. Det är ett fåtal.

Uppdatering: Det är viktigt att sätta in allt i ett större sammanhang. Stefan Cronberg skriver en kommentar på Facebook angående ovanstående artikel: Det nu aktuella är 9 år gammalt...1932 tog partiledaren och statsministern C-G Ekman (lib.frisinnad) emot 50 000 av Ivar Kreuger. För ett antal år sedan tog sossarnas partikassör med sig några hundratusen över till de finska partivännerna och fastnade i tullen. V:s föregångare Vpk tog emot en massa rubel från Moskva under stor de av efterkrigstiden. DET vi upplever nu är den "medialiserade" demokratin.

When shit hits the fan it does not distribute evenly...

(intressant)

(DN) (SvD) (Expressen) (Aftonbladet)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Jan sa...

Bra inlägg, välskrivet och rakt på sak. Tycker verkligen att man ska gräva upp detta, gå till botten till det och alla tar sitt rätta ansvar. Men jag tycker samtidigt det är en konstig mediafokus på detta, framställs som det viktigaste just nu trots t.ex. utredning om vänstern förslag på folkomrötning är förenligt med grundlagen. Påminner starkt om den fin fina tajmningen valet 2006 då det kom fram att en folkpartist hade hackat sig in i socialdemokratiska nätverk. Dock stod det inte mycket om att en socialdemokrat hade gjort detsamma mot folkpartiet...

Johan Westerholm sa...

Mary

Det finns naturligtvis en gräns hur långt bakåt vi ska gräva. En gräns när aktualitet blir mer av historiskt intresse. Men 2001-2002 ligger inte längre bakåt i tiden än att många som då var inblandade, på det ena eller andra sättet, idag uppbär bland annat ministerposter eller generaldirektörer.

Det är det som gör frågan fortsatt aktuell. För jag ställer mig frågan om dessa finns kvar i den politiska karriären eller inte.

Om (M) nu inte vill ta i detta sänder det signaler till de andra partierna att det finns en explicit preskriberingstid. Detta innebär att (M) då inte kommer kunna kritisera (S) för motsvarande problem. För jag är ganska övertygad om att vi har i alla partier folk som vill vinna genom krokben och drag i tröjor.

Jag skulle personligen bejaka om (M) nu visar vägen och tar sin roll seriöst precis som Maria Abrahamsson skriver på sin blogg. I sin profilering säger man sig vara det "nya statsbärande partiet". Det börjar bli dags att leva upp till detta nu. Det skulle även vi tjäna på, vi måste helt enkelt hjälpas åt.

mvh

Johan

Mary X Jensen sa...

Johan det framgår väl ganska tydligt att jag inte gillar det här.

Jesper sa...

Hej Mary! Jag står politiskt ganska långt ifrån dig, men en av mina starkaste övertygelser är att alltid skilja sak från person. Försök läsa min kommentar som skriven i en saklig anda, för det är min absoluta avsikt, alldeles oavsett om jag får till det rent språkligt.

Tre saker du säger i inlägget vill jag kommentera. Så här förstår jag dem:

1. Fusk är fel.

2. Det är (förvisso flera) individer som bär ansvaret, men inte partiorganisationen eller moderater i allmänhet.

3. Avsikten med att nysta i fusket är att misskreditera partiorganisationen eller moderater i allmänhet.

Om den första punkten: Rätt! Bra! Jag lyfter fram detta särskilt för att inte tolkas som att jag tillskriver dig någon annan åsikt.

Om den andra: I min mening har du helt rätt. Partiet kan bara lastas för formella beslut, och moderater i allmänhet bara för vad moderater i allmänhet tycker. Det är dock viktigt att tillägga: När det handlar om så här framstående personer i partiet, och om anklagelserna faktiskt också är riktiga, så är det rimligt att hålla varje partimedlem ansvarig utifrån deras egen inställning till det eventuella fusket. Den som anser att det inte är värt att utreda vidare, har förvisso inte själv gjort sig skyldig till fusk, men kan helt klart hållas ansvarig för att vilja skyla över eventuellt fusk.

Och om den tredje punkten: Lägg ner, snälla. Visst har du rätt i att media är ute efter en vacker skalp. Visst är det riktigt att det skadar bilden av partiet mer än vad som kanske är rätt. Men så länge partiföreträdare förespråkar glömska och att ingenting utreds, med motiveringen att granskarnas avsikter inte är "rena", så är det faktiskt RÄTT att lägga en del av ansvaret även på dem. Om partikulturen dessutom är sådan att den här typen av idiotier inte anses värda att utreda ordentligt, då är det inte helt tokigt att lägga ansvaret på partiet som helhet.

Trots att det handlar om ENORMT olika grader av allvarlighet i de begågna felen, så vågar jag be dig snegla på debatten om katolska kyrkan och övergreppen. Valfusk och övergrepp är oerhört vitt skilda saker -- tolkar du mig som att jag påstår något annat så måste du tänka om -- men båda är moraliskt klandervärda, och för ett politiskt parti är valfusk en inte helt oansenlig förseelse. Vad som är relevant i liknelsen är att det är fel och inte oansenligt. Några andra paralleller drar jag inte, och anser inte heller att så ska göras.

Min poäng är alltså att du hjälper till att legitimera både medias skalpjakt och att hela partiet med rätta kan läggas till last, när du gör så här. Det är givetvis inte din avsikt, och kanske är det inte heller helt uppenbart att det fungerar så.

Men det enda rätta är att utreda. Ju förr dess bättre, för att maximera avståndet från valet.

Det är fel att förespråka att ingenting granskas med anledning av att avsikterna bakom granskningen inte är oklanderliga. Det är istället rätt att förespråka en granskning genomförd med rätt avsikter. Om du och flera moderater med dig gör detta, så tror jag ni hjälper ert parti att skaka av sig skiten, istället för att hjälpa den att gro in ytterligare.

På ämnet fusk och partikultur vill jag till sist mana till försiktighet, med den här debattartikeln från 2004.

Ingen vinner på att man skyller ifrån sig med "alla andra gör det ju också". Alla vinner på att man säger "jag tar mitt ansvar och uppmanar andra att också göra det". Efter att ha läst din blogg ett tag tvivlar jag inte på att du har tillräckligt med integritet för att göra rätt.

Hoppas du har en fin dag allt detta till trots.

Mary X Jensen sa...

Jesper - jag tar avstånd från fusk jag trodde det var tydligt. Jag avskyr det.

Men vad meningen med att hålla på och rota bakåt är vet jag inte faktiskt. Det är enskilda som har verkat och vad det skulle leda till att djupdyka i gammalt skit just nu förstår jag inte. Det är ingen polissak det handlar om utan en moralfråga som då inte jag eller de flesta andra moderater heller varit inblandad i.

Däremot tycker jag att partiet tydligt har visat att detta inte får ske för då får det konsekvenser. Allt behöver inte ske inför öppen ridå heller.

Jesper sa...

Mary, du är alldeles tydlig med att du tar avstånd från fusk! Det var den enda poängen med min första punkt. Kanske kom det bort för att jag inte lyckades vara särskilt kortfattad, och i så fall ber jag om ursäkt.

Däremot är du tyvärr också tydlig med att du tar avstånd från att partiföreträdare ska agera öppet och erkänna begångna fel.

Jag är av den uppfattningen att saker inte måste vara polisärenden för att vara relevanta i politiken. Det är till exempel inte olagligt med dålig politik, och ändå hänvisas ofta till sådant som ligger till och med längre tillbaka än 2002. Vad är poängen med att göra det, om etisk fel åtta år bakåt egentligen är oviktiga, som du säger nu?

Jag håller helt med dig om att det är en moralfråga. Min poäng är att det är just av den anledningen som öppenhet och ansvarstagande är rätt, medan slutenhet och undangömmande är fel. Moralfrågor handlar om just rätt och fel.

Mary X Jensen sa...

Jesper - klart att man tar hand om moralfrågor. Jag tror att det är gjort också. Man har säkerligen talat om saken och gått vidare. Som du vet så är det ofta någon som blir missnöjd. Det är svårt att riva upp gamla grejor som man inte ens vet finns kvar.

Jag tycker nog att moderaterna tydligt visat att man inte accepterar provvalsfusk och kan låta mig nöjas med det. Det är flera som fått ta konsekvenserna på sistone och nu måste det gälla framåt. Man måste dra ett streck nånstans. Annars ser man bara bakåt och fastnar idet.

Alla har vi gjort dumheter av olika slag och fått plikta för det på olika sätt. Det måste räcka.

Mary X Jensen sa...

Jesper - frågan är väl hur långt tillbaka man ska gå? Den aktuella frågan är utredd sedan länge och torde vara överspelad. Samtal har hållits och det är alltid någon som blir missnöjd i såna situationer. Jag tycker att partiledningen varit mycket tydlig med vad som gäller. Folk åker ut och får ta konsekvenserna. Inte vet jag vad som skulle kunna hittas i Umeå som inte redan är sagt. Det är så länge sedan och någonstans måste sträcket dras.

Alla vet nu att det inte är acceptabelt. Att det kostar att göra dumheter. Reglerna för provval ses över. Det är ju bra.

Jesper sa...

Du säger bra saker, Mary, och jag ska inte tjata på dig även om vi nog inte ändrat uppfattning någon av oss. På återseende! :)