lördag 17 april 2010

When shit hits the fan it does not distribute evenly...

Ny bomb slog ner i moderaternas organisation igår tack vare TV4:s nyhetsrapportering om valfuskande till valet 2002! Det var en praktfullt lämplig nyhet att dra fram ur byxfickan just nu när tusentals moderater är samlade i Göteborg för att skapa samhörighet inför det kommande valet. En möjlighet att slå split. När skiten väl har nåt fläkten så sprids den inte jämnt. Så är det alltid och vissa är mer glada än andra för resultatet.

För mig är fusk både obehagligt och oacceptabelt. Om det är så att man suttit och kryssat för sitt eget namn i andras röstsedlar så är det inget annat än fusk. Dumt så man tappar andan. Det betyder dock inte att alla moderater är såna. Kom ihåg det. Det är viktigt. Rötägg finns överallt. Kollektiv bestraffning här är förmodligen en tacksam metod mitt i valrörelsen - alla moderater är fuskare, vilken drömsits för motståndare som då framstår som guds änglar. Så är det inte och det vet också alla.

I boken De omänskliga bekriver Torbjörn Nilsson ett antal historier om olika turer i politiken, det handlar även om fusk och i den berättelsen står en nuvarande partisekreterare i fokus, han är från ett annat stort parti nämligen socialdemokraterna. Exemplen i boken hänger ihop på många sätt säger Fredrik Sjöberg i sin intressanta  recension av boken. Är man en driven reporter ser man samband som inte andra ser står det i boken, det kan vara sant och är obekvämt för den som hellre blundar. Sanningen är olika för oss alla ska man komma ihåg. Den utgår från vad man själv vet och den uppfattning man har om världen.

Fula grunder

Dock kan man konstatera att i valtider så blir det tävling på ganska fula grunder ibland. Man går ihop i konstellationer för att rösta fram vissa och få bort andra. Är det fusk?  Äregiriga människor skyr inga medel för att nå sina mål och de använder gärna andra för att få igenom sin vilja. De bortser från allt och kanske blundar lite också för att det som pågår kanske inte är helt OK, men den egna ärelystnaden kommer före. Det finns många psykologiska modeller som förklarar människors beteenden men det ska vi inte gå in på här. Var gränserna för etik och moral borde vara självklara. Det är något vi aldrig borde sluta diskutera och ta upp. Men vad som är rätt för en är orätt för en annan. En gång kom jag för sent till en anställningsintervju för att jag inte fick tag på någon P-plats. Då sa en av styrelseledamöterna som var med  att hon absolut skulle chansat på att bara ställa ifrån sig bilen. Det gjorde mig betänksam på hennes moral, det handlade om att uppmana till regel- eller rent av lagbrott. Kändes väldigt fel.

Egosmart

Det finns många olika anledningar för att människor engagerar sig i politik. Det kan vara för att man brinner och drivs av att förändra samhället, det kan vara för att det är det man kan och för att man ser egen vinning som målet. Människor deltar som brickor i ett spel. Ett slags schackspel. Det finns många metoder att komma fram själv. Exempelvis kan det vara så att man inte tillåter vissa att synas eller vara med för att det tar för mycket ljus från den egna personen, då blir de andra inte kända och man kan själv ta åt sig äran och berömmelsen själv. Är det fusk? Kanske inte, men ganska otrevligt och osympatiskt. Manipulation är väl ett bra ord.

Jag hörde igår uttrycket egosmart och det kan vara talande för många som hellre jobbar för sig själv än för helheten. Grejen är att detta finns överallt i samhället. Inte särskilt inom politiken, utan överallt där det finns maktmöjligheter. Alla som jobbat i stora organisationer känner till detta. Det är alltid vissa personer som är inblandade, alltid samma. De äregiriga, de som går över lik för att nå mål för egen räkning. Alla är inte såna, glöm inte det. Därför ska inte alla kollektivt bestraffas som om de vore samma sort. Det är viktigt i det här sammanhanget.

Sanningen kommer alltid i kapp

Provvalssystemen bygger på att alla är ärliga och justa. Men det är de inte. Tyvärr. Det finns alltid manipulativa personer som vill trixa till så att det går deras väg till varje pris. Att det är stenkorkat begriper dom inte, men principen är att de alltid förr eller senare, får stå där med byxorna neddragna. Sanningen kommer alltid i kapp. Så är det. De inblandade är ofta äregiriga, de egosmarta som helst ser sig själva på scenen utan att för den skull vare sig bry sig eller förstå vilket ansvar det faktiskt är att sitta därpå toppen.  Det är för sorgligt att se på.

Att nu hålla på och spekulera i vem som planterar dessa trista nyheter om fuskande moderater är att
stanna upp, det finns säkerligen uns av sanning i allt och det kan uppfattas på olika sätt. Förträngning är sällan en bra metod. Nej ut med trollen i solen så att de försvinner. Därför är det bra att ärendet nu polisanmälts så att det en gång för alla reds ut av någon utomstående och kan läggas till handlingarna. Den snygga valrörelsen som en del av oss önskar måste vi kanske se oss i stjärnorna efter. Dock ska jag personligen försöka göra vad som är möjligt i den vägen.

Motspinnet till just den här historien har förstås redan startat och nya syndabockar ses ut. Redaktionen på TV4 försvarar sig, de är ändå verktyg som alla andra i den här soppan.. Men det är klart att det inte är någon slump att den "nygamla" nyheten släpptes just nu. Vem som har placerat den är en annan sak. Alla har sina agendor. Det kan var andra partier inblandade, det kan vara någon som känner sig förfördelad och vill sätta dit andra som de anser kom undan, det kan vara någon som ser sitt livs scoop. Vad vet vi? Ingenting.

Men låt oss slå fast - detta är naturligtvis ett slag mot moderaterna som organisation, men det är inte alla moderater som är skyldiga. Låt oss slippa den kollektiva betraffningen även om den lockar. Tack så mycket.

Det är samtalen som gäller i valet säger Kent Persson i en bloggpost idag, de mellan människor. Det kan ske på torget, vid grinden och på internet genom sociala medier. Det är så vi måste skapa förtroende för vår politik inom moderaterna och lyfta diskussionerna från våra egna positioner på en kandidatlista. Ingen vet ändå vad som händer på valdagen inget är givet. För mig står en borgerlig regering på agendan. Mina egna placeringar på både riksdagslistan och kommunfullmäktige är inget att slåss för.

(intressant)
Aftonbladet  Expressen

Johan W socialdemokrat skriver om mänskliga och mindre charmiga drag. Han är väl medveten om att detta sker lite varstans. Övriga (S)-bloggare vältrar sig i kommentarer om hur kassa moderater är.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Krassman sa...

@Mary
Jag tror nog du syftar på Johan Westerholm, men kärt barn har många namn.

Mary X Jensen sa...

Tack Krassman. Jag ändrade till Johan W.

Ibland blandar jag ihop namn, ålderskrämpa kanske.

embryo sa...

"Jag hörde igår uttrycket egosmart och det kan vara talande för många som hellre jobbar för sig själv än för helheten. Grejen är att detta finns överallt i samhället."

Nä.

Grejen är att det inte gör det.

Grejen är att det gör det bland dem som röstar på Moderaterna. Det är därför de gör det.

Missuppfattningar styr folk ut i egoism och misstänksamhet och fusk; man tror att alla gör det. Men det är bara i vissa kretsar.

Byt väg. Bli solidarisk!

Dennis Nilsson sa...

Mary, det var bra skrivet.

Alla etablerade partier gör på det här viset, (m) är inget undantag.

Under min tid i MUF så fylldes bidragsansökan med hjälp av namn från skolkatalogerna från skolorna i närheten.

När jag frågade varför, så var svaret att SSU gör likadant.

Ifall Wennerholm och Wessberg inte skulle kännt till detta, och även inte varit delaktiga, så hade de heller inte haft de höga politiska positioner de innehar nu.

Det de håller på med nu är ett spel för galleriet. Och det vet alla som någonsin varit engagerade i politiken.

Blånekar man tillräckligt länge, så vinner man, som en riktig player.