söndag 18 april 2010

Reinfeldt i högform - I like...

Att vara med utan att vara närvarande är numera möjligt tack vare tekniken. Det är fantastiskt på många sätt. Av olika skäl (jag går på deckarkurs...) närvarade jag inte vid moderaternas stora konferens i Göteborg men jag har haft regelbundna  kontakter med moderata vänner genom twitter och facebook och har just lyssnat på Fredrik Reinfeldts tal som går att ladda ner via moderaternas hemsida. Jag gillar det jag hört. Han pratar naturligtvis om väldigt mycket men det som tilltalar mig mest är tilltron till att människor har kapacitet och resurser att klara sig själva. Att få vara självständig och slippa ifrån bidragssystemen som alltid innebär en massa restriktioner för hur man får leva. Att frigöra människans egen kraft och att tillåta den framförallt, är en stor utmaning. Jag är tillräckligt egensinnig för att vilja ha det precis så. Att få klara sig själv utan allt för mycket inblandning från andra är en förutsättning för mig att må bra. Det är egoistiskt tycker vissa då, du är inte solidarisk, du är orättvis rent av. Så är det inte. Jag tänker mycket på andra och försöker alltid hjälpa till där jag kan. Skillnaden är att jag inte tycker att staten behövs som mellanhand i alla möjliga och omöjliga situationer. Det tar bara tid och trasslar till allt. Den som behöver hjälp har inte tid att vänta på handläggning av sitt ärende.

Resultat. och balansräkning

Johan W funderar över moderaternas teknik att räkna frihet i en resultat- och balansräkning. Jag kan hålla med om att visst är framställningen i politiska sammanhang ofta instrumentell. Men å andra sidan så handlar det individens frihet att välja själv vad som är befriande för den egna personen och livet man vill leva. Vi är alla olika och har olika drömmar. Pengar är ofta en förutsättning och det självklara att man ska få behålla mer av det man jobbat in är så uppenbar för att man ska få frihet. För mig är det betydligt smakligare än att det alltid finns någon annan som bestämmer vad som är frihet. Det passar inte alla. Sen är det så att om fler jobbar så kommer det in mer i statskassan, det är faktiskt inte konstigare än så.

Jobb är viktigt f.ör varje individs självständighet menar statsministern i sitt tal och påpekar än en gång att det är nettot i plånboken som är det viktiga, inte bruttolönen. En sjuksköterska har fått en månadslön extra i plånboken med den borgerliga regeringens skattepolitik. Att jobben är viktiga säger också socialdemokraterna även om de vill lösa det hela på annat sätt och ser sig själva som mamma/pappa till alla och anser att regeringen inte lyckats med jobben under perioden som gått. Men säg mig vilken regering som hade klarat jobben den djupa lågkonjunktur vi nu förhoppningsvis är på väg ur. Det hade bara handlat om en rundgång i skattemedlen med socialdemokraterna - kan inte förstå det på annat sätt. De ville rädda SAAB med skattepengar. Hur bra hade det varit?  På en skala? Jag tror på skattesänkningar, för pensionärer och höjd brytpunkt för statsskatten.

Polis till varje unge

Fredrik Reinfeldt tog upp socialdemokraternas löfte om en polis till varje unge och funderade på hur bra det skulle vara, han hade aldrig hört något barn önska sig en polis som kontrollerade varje steg. Nej det har man inte. Målsättningen var dessutom inte att ge barnen trygghet utan att kontroller dem. Nej, då är det bättre att se till att ungarna har andra vuxna i sin närhet, exempelvis väl utbildade lärare. Samtidigt kan jag inte själv låta bli att påpeka att FRA-lagen dock ger staten möjligheter till kontroll som i alla fall inte jag vill ha. Det är nog den enda motvilja jag har mot moderaterna, men den är stark. Kan inte låta bli att förvånas över att den frågan hyschas bort. Tror dock att den kommer att bli stor igen till valet. Det är inte så att allt bara försvinner för att man inte låtsas om det. Moderaterna talar dock mycket om frihet på nätet vilket jag gillar, men FRA ligger som en våt filt över det hela, tyvärr. PK är säkert att vara tyst om detta, men varför ska man alltid sträva efter att vara det?


Pensionärerna får lättnader framöver
Det har varit mycket diskussioner huruvida den som arbetar och den som får pension ska behandlas lika vad gäller skattetryck. Fredrik Reinfeldt påannonserar förbättringar här och det lär väl uppskattas hos alla pensionärer som får lägre skatt. Jag vill hänvisa till en artikel som skrivits av de moderata pensionärerna Britt Tryding och Carl Erik Hedlund. De förklarar där hur pensionssystemet fungerar och det är intressant att ha som bakgrund i diskussionerna. Läs den här.

Valrörelsen är i gång

Kent Persson var i Göteborg på K-riks, kommunala rikskonferensen och har bara gott att säga. Han är peppad inför valrörelsen vad det verkar. Jag med även om jag bara deltog online, men det innebär som sagt numera att man har kontakt ändå.

Opinionssiffrorna svänger som vanligt och nu ligger blocken närmare varnadra igen. Man vet inte riktigt vad man ska tro förstås, väljarna håller oss på halster kan man lugnt säga. Det är bara att jobba på nu och visa att även moderaterna har en miljöpolitik som heter duga så att även kvinnorna får upp ögonen för moderaterna som ett bra val. Det är nåt att jobba för. Att förklara att det inte är bilen i sig som är problemet utan bränslet som den förs fram med. Miljöfrågorna behöver ses ur ett större perspektiv än skuldbeläggelse för att man använder fel ting. De här energilamporna som visar sig vara skadliga genom strålning är märkligt. Hur ligger det till egentligen? Man vill veta mer... Inte bara springa runt och sortera sopor, åka buss och få skäll av barnbarnet för att man inte köper ekologiska varor. Men som Peter LA säger politik är inte bara statistik det handlar om vägval för Sverige och där har vi olika syn han och jag.

Nej nu ska här kampanjas... för moderaterna och för alliansen.


(intressant)

Bloggar: Dick Erixon  Johanna Melén Aftonbladet  Fredrik Antonsson  Thomas B

SvD  Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

dopad sa...

På grund av att man låtit bostäder skena i pris så har inte skattelättnader märkts så som de kanske borde. De som har jobb samt köpt sin bostad har fått det extremt bra. Det i kombination med bostadsbrist... Undrar vad som kommer hända när räntan drar iväg om den gör det.

Det finns massor som blivit rika på sitt boende medan väldigt få har blivit rika på sitt arbete.

Ungdomar som skall ut på bostadsmarknaden och köper, de kommer förmodligen aldrig bli skuldfria. Det går inte och höja priserna mer på bostäder med hjälp låg ränta eller amorteringsfrihet.