onsdag 7 juli 2010

Littorin gav politiken en människa...

Uppdatering: Billström tar över efter Littorin som tillförordnad.

Att vara politiker är ett dygnetruntåtagande och det handlar om att aldrig ha ett privatliv att aldrig vara ledig. Allt man gör och säger dissekeras med lupp och det skapas rubriker. Allmänheten och media är stenhårda och dömer utan minsta eftertanke. Det mesta anses vara av allmänintresse. Även sådana saker som är de mest privata. Det finns ingen pardon.

Det har talats en del om mobbning och smutsig valrörelse i år. Det förekommer säkert också eftersom många är smarta och listiga och försöker vinna valet med alla medel. Det blir på något sätt den överhängande uppgiften, att vinna valet och då är alla tricks tillåtna, i vissa kretsar.

Det borde på något vuxet sätt vara självklart att det är sakfrågorna som står i fokus, för det är inriktningen på dem som får betydelse för väljarna och det samhälle vi ska leva i. Om någon politiker visat sig vara människa med allt vad det innebär av misslyckanden och annat, vi talar sällan om lyckade insatser, så blir det fritt fram det verkar vara helt OK att analysera denna person in på bara skinnet. Vi får se de mest häpnadsväckande slutsatser kring personliga tillkortakommanden hos varje politiker. Det blir rubriker och som någorlunda tänkande person blir man bara trött. Det är inte detta man vill veta.

Idag har arbetsmarknadsministern bestämt sig för att kliva av karusellan på grund av att han i första hand är pappa till sina barn och det går före jobbet som arbetsmarknadsminister. Precis så. Att vara politiker på hög nivå går inte att kombinera med allt, livet runt omkring måste fungera. Så är det bara. Det är modigt att stå upp för det. Bra gjort Sven-Otto. All respekt.

Jag tycker inte att politiker behöver vara gjorda av stål och jag tycker att allmänhet och media borde förstå det. Hur som helst så är det så att man kanske inte är utbytbar men oersättlig är ingen. Så partiet reder sig och det kommer förstås Sven-Otto Littorin att göra. Livet går vidare. Om detta gör att diskussionen kring hur mänsklig en politiker får vara kommer upp på tapeten så är detta av godo. Sven Otto Littorin har på många sätt varit en väldigt god förebild för mänskliga politiker. Nu är det dags att dra en lans för det på flera kanaler. Låt oss tänka efter lite. Sven Otto kan komma tillbaka när livet har fixat till sig. Att vara politiker är ett projektjobb. Vi glömmer det alldeles för ofta. Man kan naturligtvis inte bara skylla på pressen, bloggare och media för det inträffade, men det blir extra tydligt när det gäller en offentlig person. Lyckliga skilsmässor finns det inte så många, det är ofta veritabla helveten som genomgås. Är det sen barn inblandade blir det än värre.

Jag funderade ett tag på att åka in till Visby i pyjamas för att dra uppmärksamheten från Littorin idag. Han behöver vara ifred. Maken protesterade dock. Nåväl ni får den på bild i stället. Självklart förstår jag att det inte är särskilt markerande i Almedalen med tanke på allt man träffar på där av olika sätt att tilldra sig uppmärksamhet. Men som en markering för mänsklighet... Alla är inte bara kulisser som till varje pris ska rivas ned. Bakom dem finns politiker i pyjamas.Privat politiker i pyjamas...
Foto: Ragnar Jensen(intressant)

SvD Aftonbladet Expressen DN Sydsvenskan GP

Tokmoderaten Kent P Peter L Andersson Alliansfritt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mary!

När jag lyssnat till Presskonferensen med Sven-Otto Littorin så förstår jag honom verkligen.

Det är ju ruskigt att journalisterna inte kan lämna hans familj och hans barn ifred.

Ingen skall behöva utsättas för något sådant. Respekten för privatlivet måste bli bättre.

Sven-Otto skall ha all heder för det han gjort som arbetsmarknadsminister, och jag hoppas verkligen att journalisterna nu lämnar honom och hans familj ifred och att inte människor skriver något elakt.

Vi är alla människor och låt oss se till att behandla varandra som medmänniskor. Alla kan vi göra våra misstag och det får vi leva med.

Men, journalisterna måste börja visa bättre respekt för människor och inte som i det här fallet att det ger sig på jakt efter hans barn.

Det här kan skrämma bort människor från politiken, när de ser att om man ger sig in i politiken så blir hela ens familj utsatt för en enorm belägring och granskning.

Man borde skilja på "offentlig person och privatperson". Medierna skall inte bland in familjen utan låta barnen vara ifred.

Tyvärr finns det rabiata människor och sensationsjournalister som gör vad som helst för att sälja lösnummer. Det är dessa man måste sätta åt för att få stopp på galenskaperna.

Sidor på nätet där ministrar och andra politiker utsätts för smutskastning , personangrepp och annat elände måste rensas upp ordentligt. Visst, vi har åsikts och yttrandefrihet i det här landet, men man måste ju hålla sig inom vad som kan anses vara anständigt.

Så, jag hoppas verkligen att Sven-Otto och hans familj får lugn och ro, och önskar att vi alla skall visa dem respekt. Vi får hoppas att Sven-Otto så sakteliga orkar komma tillbaka till politiken för han är en duktig politiker, men tyvärr så pågår det en häxjakt och smutskastningskampanj mot honom på nätet från vänsterkanten.

Vänstern går över lik och det verkar inte finnas några spärrar där tyvärr. De drar sig inte för att ge sig på någon inom alliansen. De har till och med sina egna "hatsidor" på Facebook där de skriver en massa trams och personangrepp på allianspolitiker.

Anonym sa...

Ja han blir säkert riktigt saknad speciellt av dom arbetslösa i Jobb och utvecklingsgarantin fas 3.

Non per se sa...

Så välformulerat att jag inte kan lägga till något just nu. För mig kom beskedet som en chock och jag har ännu inte vaknat från det tillståndet. Jag gillar Sven-Otto starkt och jag kommer att sakna honom. Han gillade mycket så sent som förrgår begreppet jag myntade Frilansare inom moderaterna. Jag välkomnar honom i det gänget som kan uträtta mycket utan att vara i strålkastarljus. Med vänliga hälsningar Judit Burda

Grottolle sa...

Jag tycker det är helt fel att smutskasta Littorin.. Men jag måste ju säga att han har blivit lite smutskastad av media mot vad Mona S har fått stå ut med. Men så är ju 80% av media borelig.

Mary X Jensen sa...

Kristina S. ÖHOLM - jag tog helt enkelt bort din kommentar här. Tyckte inte att den hörde hemma i sammanhanget.

Som det står i mina länkregler; "jag gillar inte hets mot folkgrupp, rasistiska uttalanden eller andra dumheter - de kommer aldrig med som kommentarer..."

Hemlige sa...

Alla ledande Moderater väljer idag att förbigå Sven Otto Littorins avskedande med tystnad. Det måste då kännas mycket pinsamt för de oinvigda Moderaterna att först försvara Littorins avgång, och först efteråt få reda på sanningen bakom avskedandet.

Lars-Erick Forsgren sa...

En del kommentarer här visar på en oförmåga att skilja på person och politik.
Littorins avgång visar på den bristande respekten för personlig integritet.
Läs längre kommentar här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/littorins-avhopp-visar-behovet-av.html

Anonym sa...

Själv tycker jag nog att Littorin är en hycklare som inte ens drar sig för att gömma sig bakom barnen.
Själv hade jag inte ens en aning om att han ens var skild så ngot mediadrev har det aldrig varit.
Men det var fina korokodiltårar han presterade.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7434805.ab

lillmikke sa...

En sak kan han glädja sig åt. Han slipper det stålbad som många andra tvingas genomgå. När vanliga medborgare tar timeout väntar ett liv på marginalen. I många fall under existensmininmum och mycket liten förståelse för sitt lidande. Nu drabbar det en av era egna och hycklet triumferar.

Anonym sa...

Man behöver väl inte vara framsynt som Nostrademus för att förstå att det var anklagelser om misshandel (utanför familjekretsen) snarare än omsorg om de tre barnen som jag glömt vad de hette trots att Littorin fann det angeläget att namnge dem, som fick den samme att lämna. Han har tillåtits utnyttja en omertakultur inom pressen som går ut på att skydda (manliga) statsråd med sjuka eller krisande familjemedlemmar, struliga tonårsbarn, etc, men till slut hann någonting ifatt honom. Snart nog vet vi; Reinfeldt vet redan och lägg märke till hur han distanserar sig.

Unknown sa...

Då kan vi bara åter en gång konstatera att när Fredrik Reinfeldt bildade sin regering 2006 så valde han en samling aktiva brottslingar som ministrar, hans mentala omdöme finns det alla anledning att ifrågasätta.

HumanLabRat sa...

"Littorin gav politiken en människa..."

Gudars skymning så naivt! Hur kunde man gå på de där krokodiltårarna? Själv var jag föga imponerad av skådespelet och högst skeptisk. Det måste väl fler ha varit?

Vi kan nu konstatera att en bunke kriminella har styrt Sverige i fyra år och försett sina girigbukar. Allt detta medan sjuka har fått gå och hänga sig till följd av att sjukförsäkringen dragits in! Det måste ju krävas en kriminell och empati-störd samling för att driva en sådan politik!

Mary X Jensen sa...

Hörru Labråttan - vadå naiv? Är det inte så att ungarna kommer att drabbas oavsett vad det handlar om?

Mary X Jensen sa...

Hörru Labråttan - vadå naiv? Är det inte så att ungarna kommer att drabbas oavsett vad det handlar om?