lördag 10 juli 2010

Sex löser inte alla problem... det kan skapa dem också.

Uppdatering: Det verkar som om många nu tror att jag tycker att prostitution är bra. Det gör jag verkligen inte. Men jag kan inte döma ALLA rätt upp och ned bara för det. Det finns många olika graderingar här. Det är vad jag vill medvetandegöra. Lite distans och perspektiv helt enkelt.


Så träder kvinnan fram, hon som numera är övertygad om vem som var hennes kund.

I Aftonbladet kan man nu läsa.

"Kvar i Annas dator, som Aftonbladet har fått, finns uppgifter om de flesta av hennes kunder. Där finns flera direktörer och andra kända personer. Vissa av dem var stamkunder som hon träffade regelbundet."

Så då kan vi under sommaren se fram emot flera avslöjanden då. Vilka är de andra, direktörerna och de andra kända personerna? Ser med spänning fram emot fortsättningen (NOT). Seriöst så tycker jag att hela sexköpslagen är ett skämt på så sätt att den bara skuldbelägger den ena parten. Det gäller då främst när någon säljer sex till andra och två vuxna är överens. Kvinnan i det här fallet är medveten om vad hon gör vad det verkar, en medveten handling för att tjäna mer pengar. Hon kunde lika gärna ha valt att göra det genom att arbeta på McDonalds, eller hur? Tragiken i att tro att sex löser problem är stor. Det gör det sällan vad man kan förstå.

Att sexhandel ingår i den undre världen med allt vad det innebär av tvång, trafficking och liknande är något annat. Det finns väl lagar mot det? Misshandel. Det är fullständigt oacceptabelt, avskyvärt och motbjudande.

Men där båda parter är vuxna som kommer överens är det en annan sak. Verksamheten som sådan är för mig helt främmande men ibland kan fundera över vad det är för skillnad mellan att sälja sin kropp och att sälja sin soffa om det är så att man behåller pengarna själv. Uppdatering: Hur kan jag jämföra sex och soffa undrar någon. Jag menar att i det här fallet verkar ha funnits val. Om man sätter upp en affärsverksamhet och söker kunder för att få betalt för sex så har man själv ett ansvar för det. I de fall det är uppenbart att tredje person är inblandad är det något annat. Enligt min mening.

Många tycker att min inställning är för liberal. Men man kan inte bara köpa moralpanik. Av någon anledning blir det aldrig så mycket liv som när en "offentlig" person begår den här typen av brott som det enligt lagen är. Sätt dit de som sysslar med trafficking, utnyttjande och tvång i stället. Gör inte själva sexet i sig till problemet. Det är handlingarna runt omkring som kan vara förödande för enskilda.

Jag anser att man ska följa lagar, men man måste också våga ifrågasätta dem.

(Aftonbladet)

12 kommentarer:

Non per se sa...

Jag håller med dig Mary till fullo. Att välja lyxprostitution före vanligt mindre bra betalt arbete är en vuxen i det här fallet kvinnas egen prioritering. Att sedan ha mage att gå till socialen för att på skattebetalarnas bekostnad få psykolog hjälp tycker jag är ännu mer magstarkt. Inte prata om att sälja sin story för att tjäna ännu mer pengar på att inte göra någonting. Fullständigt oacceptabelt och tom kriminellt i mina ögon. Sedan att dölja sig bakom en pseudonym och inte välja komma ut med sin rätta identitet avslöjar hur sinnesjuk denna människa är. Jag minns tiden när prostituerade kämpade för sina rättigheter och ville kunna klassa prostitution som vilket jobb som helst. Vilken tur att de inte fick som de ville. I näringslivet är kutum att man inte offentliggör sina kunduppgifter hur som helst.
Jag tycker att den här kvinnan är en tragisk typ som förtjänar att skämmas ordentligt och på samma sätt som hon skadar sina kunder med offentliggörande av deras namnuppgifter så skall hon också ta eget ansvar och träda fram i strålkastarljuset.

Anonym sa...

Mary! Du har så rätt!
Sexköpslagen är en utomordentligt idiotisk patriarkal lag som stämplar prostituerade (kvinnor) som omyndiga att styra över sin egen sexualitet och oförmögna att ta egna val om jobb! Tur att det finns politiker som du, som vågar ta sig av helt orimliga lagar! Trafficking har vi ju slaverilagar mot och köp av sexuella tjänster mellan två vuxna parter är ju egentligen inget annat än en affärsuppgörelse.
Denna kvinna har tydligen på eget initiativ skapat en affärsrörelse där hon skaffat kunder till att köpa hennes tjänster. Hon var en entreprenör helt enkelt. Hon märkte snart att hon inte trivdes i jobbet och slutade med det.
Under den aktiva tiden märkte hon att män som genomgick kriser var mer lättmanipulerade och hade tydligen låååång kontakt med dessa, vilket nog kanske skulle få vilken person som helst att tolka relationen annorlunda.
Aftonbladet borde verkligen skämmas! Gå ut med dessa anklagelser i denna tid! Nej inget köp av aftonbladet mer i år för mig!

Mats Åkesson sa...

Jag är för civil olydnad, men då måste personen vara öppen vad han eller hon gör och ta sitt straff. Vad Herr Littorin skulle ha gjort, för att kämpa emot lagen, är att öppet köpt sex och sedan ta sitt straff. Men, om han nu har köpt sex,, har han gjort det i det dolda och då kämpar han inte emot lagen utan är enbart intresserad att köpa sex.

Under den senaste tiden har där varit en bra civil olydnad aktion och det var den emot kärnkraftverket i Forsmark. Personer var öppnad med vad de gjorde och kommer att sitt straff.

Frågan är om aktörerna som vill stoppa ny kärnkraft hade rätt att gå in på Forsmark eller inte.

Den filosofiska frågan är vilka lagar du som medborgare har rätt att bryta?

Anonym sa...

Synd att inte Ask fick igenom sitt förslag om gredelina kuvert, för då hade littorins barn fått reda på det mycket tidigare... vilket ju var meningen med kuvertet, att anhöriga skulle få reda på att personen köpt sex.

HumanLabRat sa...

Hmm, allt handlar om pengar i moderaternas värld eller? Förresten ingen behöver svara på den frågan för det vet vi ju redan.

Man måste vara ganska så okunnig om man inte har någon som helst kunskap kring varför en del kvinnor blir tvungna att sälja sex. Att det skulle vara så mycket av eget val är falskt! Den enda som haft ett val i detta fallet är Torsken Littorin! Men Mary du kanske tycker att fler kvinnor ska tillfredsställa moderaternas och era gubbars behov och börja prostituera sig? Så slipper ni moderat-tanter ställa upp!

Det är ju prostitution folk blir tvungna till när man skär ner i välfärden. Men att ha mage att påstå att det är ens eget val och att dessutom jämföra det med att sälja en soffa!!! Då har man rejäla skygglappar på!

Ut och sälj då för sjutton Mary, pengar finns att tjäna!

AnnaK sa...

Men du vet väl inte vilken situation den här kvinnan var i? Tänk om hon inte fick något jobb på mcDonalds ( Det är inte bara att "ta" ett jobb och ett lågbetalt osäkert timjobb är också rätt omöjligt att försörja sig på som vuxen)
"Anna slutade med hjälp av socialen att sälja sex några månader efter mötet med ”Peter”. Hon har under flera år fått psykologhjälp för att bearbeta tiden." Verkar det som att hon var så medveten om konsekvenserna?
Dessutom: Det är ju efterfrågan från folk som Littorin som skapar en marknad för trafficking och tvång, eftersom efterfrågan är långt större än tillgången på "frivilliga". Det är också HELT omöjligt för den som köper sex att veta något säljarens bakgrund och situation, om det finns en hallick osv. Offer för trafficking och tvång säljs också som "studenter som bara vill tjäna lite extra."

fittorin sa...

Ja!! Låt arbetslösa ta en tjänst som prostituerad. arbetsförmedlningen kan annsonsera tjänsterna som ett varierande yrke med flexibel arbetstid och stor kontakt med människor. Gud vad bra nu har vi löst ungdomsarbetslösheten!!

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Vi vet i vilken situation kvinnan är efteråt eftersom hon är i behov av psykisk hjälp enligt artikeln i AB.

Jonas B. sa...

Om prostitution vore som vilket jobb som helst, varför kräver det psykologhjälp för att komma över? Och varför ställer samhället upp med det i dessa spartider, det är ju en helt onödig kostnad!

Dessutom valde Littorin att dra in sina barn i det hela istället för att konfrontera uppgifterna. Även du måste ju förstå det osmakliga i det hela.

Bo Bitter sa...

Om vi tar och vänder på det hela för en stund: Anta att samhället och vi medborgare inte stigmatiserade de som väljer att sälja sin kropp för sexuella tjänster (det finns ju flera sätt att sälja sin kropp: till tunga industrijobb, inom vården, massage etc). Om sexarbete ansågs som ett respektabelt arbete så skulle slaveri-, tvång- och traffickingproblematiken förmodligen strax försvinna. Sexköpslagen är till stora delar en morallag.

Anonym sa...

Trafficking, tvång, hallickpropblematik etc går bort.
(Läs - beivra med lämplig lagstiftning).

Frivilliga transaktioner mellan vuxna människor som bara berör de samtyckande - oavsett om det involverar sex eller ej - har staten icke med att göra. Det är min bestämda åsikt.

/Från en som ej haft sex, varken köpt eller gratis, tyvärr, trots 38 år fyllda....

Lasse Franck sa...

Det du vill säga med ditt inlägg är alltså att "det finns många olika graderingar här".
Var - närmare bestämt?
I prostitutionen?
I sexköpet?
I det nya moderaterna?