måndag 16 augusti 2010

Butler eller Piga i tunnelbanan - vilken grej...

Som jag skrev igår, det är skoj med humor i politiken. Dagens snackis kommer att bli frågan om SL-stationer som servicenätverk för att människor ska få tid över att älska och skratta. Åk kommunalt och du får hjälp med tvätt, barnpassning, matinköp och annat som tar tid. Ett (S)-förslag. Det är behjärtansvärt på sitt sätt att tänka på att familjer ska få mer tid om de reser med allmänna kommunikationer. Jag tror att det absolut vore bättre att se till att tvärförbindelserna fungerar effektivt. Så länge det tar minst en och en halv timme i vardera riktningen att resa mellan Österåker och Järfälla så känns det mer angeläget att fixa till så att förbindelserna fungerar än att SL fixar barnpassning. I synnerhet för den som inte har barn. Som exempel.

Kollektiva vardagstjänster kallas det hela i en debattartikel i DN idag och de ska utföras av privata näringsidkare i SLs lokaler och på deras mark.

"Mot våra kollektiva vardagstjänster står den nuvarande majoritetens enskilda städtjänster. Där de borgerliga vill subventionera vissa hemtjänster för dem som har råd vill vi ha vardagstjänster både för dem som dricker latte och för dem som serverar latte." DN

Nej - jag tycker inte att SL ska lägga kraft på hushållsnära tjänster i tunnelbanan. RUT fungerar bra. Den som inte har råd med Rut kommer heller inte att ha råd med Tunnelbanenära familjetjänster. Vi kan inte leva våra liv på tunnelbanan tycker Trollpackan.

Kollektivtrafikens problem är i korthet:

Från platser man inte är på
på tider man inte ska åka
till platser man inte ska...

Ibland är det bra att hålla sig till sin specialitet. I det här fallet att se till att trafiken fungerar. Eller är tanken med alla dessa kringtjänster att resenärerna ska ha något att göra medan de väntar på försenade tåg, bussar och tunnelbanor.

Att socialdemokrater tala om att ha tillgång till en Butler är komiskt. Flera bloggare har  synpunkter på detta. Butler eller piga? Skillnad där? Kanske jämlikare med en butler? Det hela är rent komiskt?


Visst ska politik göra livet enklare för människor Peter. Men jag tror nog att det är enklare att fixa tvätten hemma med hjälp av RUT än att släpa med den till tunnelbanan. Jag ser frmaför mig hur man lämnar in ungens utflyktsryggsäck på tvättinrättningen för att man lämnat smutspåsen på dagis. Eller ska glömda smutstvättpåsar bli nästa "lilla svarta" på tunnelbanan. Glömd och övergiven - vems påse är vems sen. FRåga tullarna vad de tycker om väskor med väljäst smutstvätt. Tokmoderaten reder ut problematiken - Läs och le. Nej det är inte 1:a april det är 16 augusti.

Ibland är det bra att bli vid sin läst. I det här fallet gäller det att se till att trafiken fungerar, alla resurser behövs läggas där. Det finns alla möjligheter för privata näringsidkare att starta olika serviceverksamheter i närheten av tunnelbanan redan idag. Vill man få folk på gott humör så kan man alltid visa Faulty Towers på storskärm.

Kanske att SL kunde fixa tillfälliga sovplatser för hemlösa i sina stora lokaler så att de slipper sova i tunnelbanan och på bussar? Det vore en samhällsinsats.

Som sagt dagens snackis även inom (S)-bloggarna: HBT-sossen Robert Noord   Kulturbloggen
Per Gudmundson


SvD     (Aftonbladet)  Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Per Rollemark sa...

Hej!
Kul att du länkade till mitt inlägg på http://inrikesnyheter.buriram.nu/2010/08/butler/. Vi har inte samma politiska bas men här håller jag med dig. Kom gärna med en kommentar om du hinner.

Fredrik i Sollentuna sa...

Härliga turer blir det...
Vilka tjänster är detta?
/Fredrik

Unknown sa...

Måste ju vara ett försenat Aprilskämt

Det vore antagligen bättre att vissa politiker kom upp ur grottgångarna och att vanligt folk fick färdas ovan jord i stället för att tillbringa så mycken tid i dessa kloakliknande vindlingar.