söndag 15 augusti 2010

Mona Sahlin i gasen...men finns pensionärsskatt...

Säg inte att politik inte är kul eller i alla fall försöker vara. Idag gjorde Mona Sahlin show av Fredrik Reinfeldts Almedalslapp. Det är befriande med lite humor, det skadar aldrig. Förmodligen mös alla socialdemokrater inför hennes tal som vi moderater gjorde igår. Dock var det olika innehåll på lapparna. Vi kommer till det nedan.

Hon gjorde som Reinfeldt och lovade satsning på pensionärerna. Om det finns utrymme så skulle hon ta bort hela pensionärsskatten tydligen. Finns det någon sådan? Eller är det en ny corporatebullshitterm politiken.  Pensionärskatt. Pensionerna stod väl bara fast medan löntagare fick lägre skatt. Nåväl Fredrik Reinfeldt lovade igår att det första som ska göras är att sänka skatten ytterligare för pensionärerna. Det är i så fall den tredje som sker så snart är de i kapp. Bra för pensionärerna. Båda partiledarna lade dock in villkor. Ekonomin måste vara god. Fredrik Reinfeldt sa å sin sida att det var pensionärerna som skulle komma först och han trodde att det skulle kunna ske redan 2011. Dessutom så skulle han återkomma eftersom de övriga partierna inte ännu sagt sitt. Det skulle kunna bli mer för pensionärerna rent av.

Där slutar dock likheterna. När Mona Sahlin drog åstad så blev det svar på tal till Fredrik Reinfeldts tal under lördagen tyckte Peter L Andersson som gillar sin partiledare lika mycket som moderater gillar sin. Det hör till spelet det också. Peter tycker inte att socialdemokrater använder sig av skrämselteknik, det tycker jag. Ord som stupstockar och liknande används mest hea tiden. Det är fel med basutbud av välfärdstjänster och möjligheter att komplettera med det lilla extra.Lågvattenmärket är att påpeka att Hillevi Larsson inte ska sitta i regeringen som Littorins efterträdare. Men snälla nån. Det är bara EN månad kvar tills det är val! Jag tror inte att Mona Sahlin själv skulle tillsatt en ny minister på så kort tid. Jag tror att de pratar med varandra ändå Hillevi och Fredrik. Först ska vi vinna valet och med den synen på en kraftfullare matchning mellan arbetssökande och arbete så kan det nog bli riktigt bra framöver. Jobben är på gång om man kollar statistiken. Självklart är ungdomarna värda bättre Krassman, det tycker alla.

Så till lappen - Monas lapp

Martin Moberg tar upp innehållet på Monas lapp på sin blogg och vi har uppenbarligen olika funderingar när vi ser vad där står. Det är nämligen en prislista på vad välfärden kostar och en anledning till att det är fel att sänka skatterna. Kan så vara om man tänker att mycket vill ha mer. Min direkta fundering är - vad får vi för de där pengarna? Att det skulle kosta 530 000 kronor för en plats i särskilt boende i äldreomsorgen gör mig tvärilsken. Såsom anhörig till ganska nyligen anhörig på ett sådant boende så undrar jag vad som kostade i det boendet. Korv, korv, korv och vidbränd korv när det skulle vara trevligt och grillas. Personal som inte talade svenska och som inte var där när lårbenet bröts på natten, mat som serverades direkt ur de ugnsuppvärmda platsförpackningarna för att man saknade uppläggningsfat. Nej vet ni vad - 530 000 kronor för en sådan usel tjänst gör att det finns anledning att titta över om det verkligen kan vara sant. Frågan vad man får för pengarna som betalas ut ställs alldeles för sällan. Omprövning av all sådan verksamhet borde i stället vara en självklarhet i stället för att fortsätta pumpa mer in i den. Det finns flera exempel. När det gnälls över att friskolor kan göras vinst ställs aldrig frågan vad de kommunala skolorna gör med sina pengar eftersom de inte tycks räcka.

Det känns bra att vara moderat, man förstår mer varför när man hört Mona Sahlins tal. Bloggen jagitrekronor har fått grannen att byta block. Ännu en som håller på alliansen är P-O Kjellberg.

Jag är förvisso en stor förespråkare för Creative Commons och möjligheter till kopiering för ickekommersiellt bruk, men har läst 5-poängskursen i immaterialrätt och gör inga medvetna fel i den vägen. Därför kommer här en bild på Fredrik Reinfeldt som jag har tillåtelse av fotografen att använda. På Mona Sahlin har jag ingen bild i arkivet.
Med Mona Sahlin ska det inte talas om skattesänkningar...Foto: Kim Skerving
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,Aftonbladet SvD  DN Expressen SVT

Bloggar: Alltid rött alltid rätt (nåja),  Jinge tycker att vallöftena haglar,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle regeringen ta in en sosse som arbetsmarknadsminister och varför ondgör sig Måna över det? Tar såssarna in Anders Borg som finansminister om de vinner?

Monika Ringborg sa...

Tror inte privata alternativ eller skattesänkningar löser problemen på vissa äldreboenden... lika lite som skattehöjningar gör. Gamla och sjuka människor är inget värda - de har ju gjort sitt (ironisk)

Min egen mamma bor på ett utmärkt äldreboende med tanke på vad hon betalar själv ... hon blir väl omskött och maten är det inte heller något fel på.

I summan 530 ingår väl personal, kostnader för fastighet och andra kostnader... Hyra och mat, samt hemtjänst betalar ju de boende för (är dock subventionerat, lyckligtvis)

Mary X Jensen sa...

Monica - det är just vad som irriterar när man bara anger stora summor. Vad innehåller dom är frågan. Denna irritation gäller var den än kommer ifrån.

Jag är glad att höra att din mamma har det bra. Min far dog i princip av tristess ungefär ett år efter att han började bo på demensboendet. Det var helt fel för honom. Han var förvisso dement men inte i närheten av de som bodde där, Han hade behövt mycket mer sociala kontakter, inte bo med personer som var så lpngt gångna i sin demens att de inte var kommunicerbara. Jag var där nästan varje dag för att pigga upp honom.
Det var hemskt.

Monika Ringborg sa...

Det är tragiskt när det blir så... och jag beklagar det verkligen. För mamma var det en klar förbättring. Hon fick fler och andra sociala kontakter än bara hemtjänstpersonal och sin dotter och avsevärt bättre fysisk omvårdnad. Det är inte alltid bäst att bo kvar i hemmet.

Mary X Jensen sa...

Nej det är absolut inte bra att bo kvar i hemmet för alla. Men det bored finnas ett mellanting mellan hemmet och den totala dimman som dementa hamnar i. I vårt fall handlade det om att gå från hemmet och trevlig dagverksamhet till att bli inlåst. Det var fruktansvärt och jag hade faktiskt ingen aning om att det var så heller utan trodde i min enfald att det skulle fortsätta med den tidigare fantatstiska dagverksamheten med sociala kontakter och gad personal och god mat med den skillanden att han skulle bo på stället och ha tillsyn dygnet runt. Så blev det inte alls.

Jag deltog i anhöriggrupper och fick i alla fall igenom att de skulle låta de gamlingar, från olika avdelningar som var lite piggare träffas regelbundet på ett ställe som då liknade den fina dagverksamheten. Dessvärre hann min far aldrig uppleva det.

Det finns mycket att göra för de gamla och det handlar inte bara om att stoppa in mer pengar och låta allt flyta på. Det handlar om att tänka på människan. Ja du Monica. Det behövs fler beteendevetare överallt.

Jag bli j-t irriterad när det påstås att just moderater är helt okänsliga - så är det faktiskt inte alls.

Monika Ringborg sa...

Nej, moderater är inte helt okänsliga. Så kan man inte generalisera. Jag har träffat människor från alla grupper i samhället och som också visar okänslighet.

Snarare är det väl så att en del grupper lever i helt skilda världar. Man förstår inte den andras situation.

Däremot kan jag tycka att ideologin är världsfrånvänd och skapar okänslighet, vilket innebär att vad än beslutaren vill, så tar ideologin oss alla in på andra vägar. Men det är en annan sak.

Det som en grupp beslutar fungerar inte i en annan grupp på grund av ekonomiska förutsättningar mm. För att inte tala om många beslut som gäller individens möjlighet att skapa sitt eget liv. Det krävs en hel del att bryta upp och skapa det liv man känner blir ens eget, även om möjligheterna till vidareutbildning mm finns. Tar man bort dessa är det så gott som omöjligt.

När det gäller gamla människor i vårt land med det ålderstänkande vi har, är det väl inte något parti som kan se vilket slöseri det är att inte ta tillvara på deras erfarenheter. På rätt sätt. De skall inte jobba, utan sökas upp och erbjudas delaktighet i samhällslivet. Tvång skall det inte handla om. Jag gillar inte detta att alla skall vara med - man måste få bestämma själv.

Det är inte vad man kan göra som skall räknas utan också vad man har gjort. Nu slängs de flesta bort när de blivit pensionerade och anses av en del bara vara en ekonomisk börda. Därav att man nu vill höja pensionsåldern.

Jag saknar min mamma och det umgänge vi hade. Men för hennes skull var det rätt beslut.

Och oavsett vad politiken beslutar, är det människor inom äldrevården som har andra uppfattningar om de gamlas värde. Och detta lyser väl igenom alltför många gånger för att vara acceptabelt. Det handlar inte bara om pengar, nej, verkligen inte. Det handlar om hur man ser på andra och att man värderar vissa grupper högre än andra som en del bara kan betrakta som en ekonomisk börda.

Det är mycket som behöver förändras, men då behöver vi få helt nya partier som inte är fast i det traditionella tänket. Men framför allt behöver vi alla tänka om och tänka till.

Fredrik i Sollentuna sa...

Har resonerat lite kring denna märkliga tingest, som egentligen inte finns...

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/08/20/pensionarsskatten-finns-den/