söndag 22 augusti 2010

Godmorgon SIFO - Solen skiner idag

Tidigt vaken ser jag molnen skingra sig utanför fönstret. Det blir gott humör, kaffe, morgonmacka och lite nyheter förstås. Det första jag ser är att det ser bra ut för alliansen. Wow. Enligt SIFO får alliansen egen majoritet, 51.5 procent. Det vore verkligen för väl för då kom diskussionerna om vågmästaroller på skam. Inte minst för moderaterna går det jättebra, en rejäl ökning vad det ser ut. Jag tror att det har väldigt mycket att göra med det förtroende som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sprider omkring sig när de är ute och talar tillsammans. Den ena med mjukare framtoning och den andra med råkoll på sina siffror. Det är frapperande att uppleva den där kombinationen. Besökarna är många och mötena är lugna och sansade och resonerande och framförallt vänliga. Det är nog så man vill se sina politiker för att känna tillit. Det går hem med sans och balans. Den där uppskruvade skrämseltaktiken som (S)-gänget kör med är inte tilltalande. De flesta ser nog igenom den också.

Under gårdagen fick Mona Sahlin och kompani spader och presenterade någon slags intern studie som gav vid handen att 100.000 jobb skulle försvinna från offentlig sektor. Vilken skrämselattack. Men är det kanske så att det är alla 40-talister som går i pension de menade? För de är många. Man vet inte vad som inryms i siffrorna, de kan ju vara hur skruvade som helst. Det hjälpte dock inte mot dagens opinionssiffror där alliansen får egen ledning. Har svensken blivit politiskt promiskuös frågar Svensk Myndighetskontroll på sin blogg. Förr var siffrorna ristade i sten. Han funderar över om det möjligen beror på att vi numera har tillgång till så mycket information så snabbt att det inte längre går att slå blå dunster i folk. Allt går att kontrollera med några knapptryckningar bara.

Medan den ena tidningen presenterar strålande siffror för oss moderata alliansare så tar Aftonbladet fasta på en annan unik SIFO-undersökning, nämligen den att varannan moderatväljare inte vill ha sänkta skatter. Peter L Andersson beskriver detta som att väljarna väljer bort alliansregeringen och sänkta skatter för socialdemokraternas mål att göra Sverige till ett välfärdens drömsamhälle. Får inte ihop det där riktigt faktiskt. För den andra mätningen säger något annat. Väljarna vill uppenbarligen rösta på moderaterna och alliansen i alla fall då?  Nu är det inte ens jämnt mellan blocken det är ett rejält övertag för alliansen - ledning för regeringspartierna. Ger styrka för dagens affischeringsövning. Du där på Röda Berget vad får dig att tro att vi inte är stolta över den moderata politiken? Jag är det absolut, kanske inte i alla detaljer som bekant. Men i det stora hela så är det enda alternativet. Det verkar som om folk tröttnat på gnället och alla negativismer skriver den hälsosamme ekonomisten som säger "Kan man verkligen gå till val på att hävda allt är botten när objektiv information talar för motsatsen? Tror inte att en sådan strategi duger." 

Hur som helst denna SIFO-mätning ger råg i ryggen och vi går med glädje ut och affirscherar idag. I kväll kan det vara en annan opinionsmätning som säger något annat, så är det med dessa mätningar. Det gäller att ta vara på glädjeämnena. Alltid. Vi är många moderater som blev glada och peppade av detta. Thomas Böhlmark, Jan Nilsson,  Basses Hörna, Tokmoderaten som beskriver affischeringssituationen på sitt eget sätt.. Nu är det fram med knipstången, nuntbanden och stövlarna på. Här ska klistras affischer.

Uppdatering: Peter L Andersson har vaknat och kanske satt kaffet i halsen tror jag. Han tror att SIFO-undersökningen gör att alliansväljarna lutar sig tillbaka hemma nu. Dream on Peter. Vi slår vad. Du får en M-knapp av mig så kan jag få S-knapp av dig och vi får lova att den som förlorar valet får gå med motståndarknappen en hel eftermiddag. Efter valet. OK?

PS. På internet finns allting kvar -  i maj skrev jag om den cykel som min käre make byggt åt mig. I går fick en bloggare syn på den och jublade. Kanske att hon rent av kan tänka sig att rösta på moderaterna tack vare den miljövänliga framtoningen. Kolla här vad som skrivs. Kul och tack!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


SvD Expressen Aftonbladet

16 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Det kanske är bra för dig men du tillhör inte heller de svaga i samhället som har misshandlats blodiga av er politik. Ni borde skämmas som ställer er under den moderata flaggan.

Mary X Jensen sa...

Misshandlas blodig? Vad menar du med det Magnus?

Säg inte att det föll folk mellan stolarna förr också. För så var det. Alliansen har genomfört den förändring som socialdemokraterna ville göra men inte vågade. Men det var nödvändigt.

Jag tycker att det är bra att människor får nya chanser och inte bara blir undanstoppade och bortglömda. Det finns goda exempel också.

Anonym sa...

Fast den nya chansen kanske inte skall vara att bli utförsäkrad från sjukförsäkringen. Utan pengar, utan jobb och fortfarande sjuk.

Mary X Jensen sa...

i kommunikationerna där. Jag begriper inte varför det händer vissa men inte andra. Det borde utredas på nåt sätt.

Jag är ingen okänslig typ. Tro inte det.

Britta Sethson sa...

För fjärde gången så ställer jag frågan!

Hur har ni tänkt att finansiera fler skattesänkningar?

Ni har lagt ner arbetslivsinstitutet och halverat arbetsmiljöverket! Ska ni skära mer i budgeten till arbetsmiljöverket?

33000 jobb bort i välfärdssektorn; Ska ni skära ner mer där...

Antalet kontroller angående djurtillsynen har halverats. Ska ni skära mer där?

Taken i sjukförsäkring och a-kassa har sänkts rejält så att dessa system går med rejäl vinst. Det beror också på regelskärpningar. Ska ni sänka taken ytterligare och i så fall hur mycket?

Egentligen är det så att arbetsgivaravgiften är för hög och borde sänkas. Varför ta ut mer i arbetsgivaravgift än som behövs i ert snåla samhälle. Hur ska ni finansiera en ev sänkning av arbetsgivareavgiften..

Om ni sänker taken i sjukförsäkring och a-kassa ännu mer. Hur mycket kostar en privat inkomstförsäkring som man måste ta för att inte behöva gå från hus och hem.

Ge ett klart besked om du har nått i stället för att lägga ut dimridåer.

Krassman sa...

@Mary
Jag måste bara få fråga dig oxå hur mycket i mätningen som du saluterar idag som var säkerställt?

Monika Ringborg sa...

Hur pingar jag inlägg till dig. Försökte en gång, men det gick inte fram ...

Ordförande Svensson sa...

Britta Sethson: Det finns något som kallas dynamiska effekter. De uppstår när fler jobbar och betalar en mer rimlig skatt än den de rödgröna föreslår.

- Fler som jobbar ger större skatteintäkter än skattehöjningar. Fler som jobbar ger större pensioner och utrymme för skattesänkningar för Sveriges arbetare och samhällsbärare.

- Fler som arbetar får man när halverar arbetsgivaravgiften för personer under 26 - inte fördubblar den som de rödgröna.

- Fler som arbetar får man när man behåller ROT- och RUT-avdraget som gör svarta jobb vita - inte ta bort dem som de rödgröna föreslår.

- Fler som arbetar får man när man behåller undantagsreglerna i LAS för småföretagare som gör att de klarar ordernedgångar och konjunkturer bättre - inte ta bort undantagsreglerna i LAS för småföretagare som de rödgröna föreslår.

Du får också jättegärna redovisa vad du tyckte den förra s-regeringen gjorde så mycket bättre än Alliansen då de stal världens högsta skatter från oss arbetare och samhällsbärare mitt under en global högkonjunktur och ungdomsarbetslösheten ändå steg från 10,5% till 21,5%?

Mary X Jensen sa...

Krassman - jag gör som alla andra lever på glädjebeskeden. Det gör ju du med när det går åt andra hållet. Säg inget annat ;-)

Tack Ordförande Svensson, för att du svarade Britta åt mig, precis som jag själv hade tänkt. Så Britta nu har du ditt svar här. Om du är nöjd med det vet jag ej, men det är det svar du får.

Britta Sethson sa...

Det där med dynamiska effekter är ju bara bullshit. Det är konstaterat för länge sen.

Det finns ingenting som visar att det fungerar. Det är den så kallade hästskitseffekten man åberoper, att om man göder hästen (den rike) så får sparvarna (de fattiga satarna) klara sig på det som kommer ut där bak. Kenneth Gailbraith myntade begreppet för övrigt.

Paul Krugman säger – såhär: ”[Bush] administration economists produced various misleading statistics designed to convey the [...] impression, that the tax cut mainly went to ordinary, middle-class Americans. But they also insisted that the benefits of the tax cut would trickle down — that lower tax rates on the rich would do great things for the economy, helping everyone [...]

Det finns ingenting som tydde på att detta skedde i under Bush eran. I stället skapades ett gigantiskt budgetunderskott och ännu större klyftor.

Här står det mer:

http://storstad.wordpress.com/2010/08/22/vad-sager-nobelpristagare-om-hogre-skattesankningar-for-de-rika/

Vi lär aldrig få veta vad alliansen planerar att skära ner på för att klara finansen vid skattesänkningar. Då får ni i alliansen finna er i att vi räknar ut det själva. Det är bara att kolla på vad som hände förra perioden.

Apropå högt skattetryck. Om man lägger ihop ett lägre skattetryck med vad folk måste betala för att ha en anständig nivå i trygghetsystemen så blir det i de flesta fall högre utgifter för vanligt folk än när man har ett nordiskt välfärdssystem.

Anonym sa...

"Vi är många moderater som blev glada och peppade av detta. [...] Basses Hörna [...]"

Nu är jag väl inte moderat egentligen, men det är nära nog. ;)

Mary X Jensen sa...

Basse förlåt. Där var jag snabb på tangenten...

Jah Hollis sa...

Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, sade en gång en gammal borgerlig partiledare. Han verkade har mer verklighetsinsikt än någon i den så kallade alliansen i dag.

En FP och en M sa...

Hej,
vi hittade din blogg idag. Det var en trevlig och positiv lasning. Jag forvanas av att du har sa manga vanster lasare. Det later som om det skulle ga en propp i huvudet narsomhelst for dem. Kommer nog titta in igen. Alla ni som inte delar asikter med forfattaren. Glom inte att andas och att allt blir lattare med ett leende. Kram

Mary X Jensen sa...

Jah Hollis - jag har inte sålt vare sig skinn eller björn. Blir dock peppad att jobba ännu hårdare nu ;-).

FP+M - Tack ska ni ha, välkomna åter. Att det är så många från alla håll som läser här gör den här bloggen till en bred blogg, det är bra att det blir en bred politisk debatt.

Sebastian Hallberg (M) sa...

Jag tror att fler och fler förstår att Alliansen är bästa alternativet. Vänstern går till val på sänkta inkomster för alla arbetare. Alliansen har höjt inkomsterna för alla som arbetar och M vill gärna fortsätta med det. Sänkt skatt ger fler jobb, som ger fler skattebetalare, färre bidragsberoende och mer pengar till välfärd. Förutom höjd skatt för alla som arbetar har vänstern även föreslagit höjd bensinskatt, fördubblad ungdomsskatt mm.