torsdag 19 augusti 2010

Rock´n roll på Svenskt Näringslivs Entreprenörsdag...

Idag hände det något riktigt kul i Münchenbryggeriet. Svenskt Näringsliv anordnade ett stort seminarium med inbjudna politiker och politiska bloggare bland annat att delta tillsammans med cirka 400 entreprenörer/företagaare. Det var ett helt nytt grepp man tog genom att släppa in bloggare som är vana vid de sociala medierna och kunde se till att det blev fart i de twitterskärmar som fanns utmed väggarna. Det fanns en facebook sida också förstås där man kunde lägga in det som hände.

Det fanns minst en dator vid varje bord och alla diskussioner kring borden sammanfattades och twittrades ut till allmän beskådan: Alltid var det något uttalande som kunde tända till i någon annans diskussion. Vid mitt bord - nummer 21 närmare bestämt fanns entreprenörer med lång erfarenhet. En klädhandlare som var 73 och fortfarande jobbar, en fotohandlare, en skrothandlare,  en tyg- och presenthandlare som tidigare jobbat i byggbranschen och en som arbetade med kommunikation  och kundservice och några till.

Vi hade mycket intressanta diskussioner och kom fram till en många intressanta slutsatser. En var att kompetens och drivkraft var viktigare än bra betyg. Det var samtliga överens om. De brydde sig inte alltså inte om betyg. Det var intressant och kanske kan ge någon med dåliga sådana lite råg i ryggen. De såg mer till hur människan skulle fungera på jobbet. Så vill de själva bestämma om löneökningarna och ge den som förtjänade mer än andra för att uppmuntra. En annan för alla viktig sak var att de tyckte att det tog för lång tid att få besked från kommunen i olika frågor. En tredje var att LoU var för besvärlig. Är det rimigt att ett företag som ska jobba med kundservice per telefon måste ha miljöbilar för att få delta i en upphandling. Det har gått för långt med miljön var alla överens om vid vårt bord.

Medan twittrandet pågick för fullt pågick program på scenen, men jag tror att twittrandet tog mycket av uppmärksamheten för alla uppskattade att få tala med varandra och få framföra synpunkter som alla övriga i lokalen fick del av samtidigt. Mitt i allvaret försökte jag mig på att skämta lite och beställde mer choklad till bord 21. Det kom ingen, så vi förstärkte med påståendet att  dålig service var är chokladen? Det hjälpte inte så det kanske inte togs väl upp? Man vet aldrig. Men det var ett skämt och alla har inte samma humor, men lite måste man tänja på gränserna. Nåja, för övrigt var det en excellent service i lokalen och många mycket trevliga personer var där.

Jag brukar delta i Disruptives intressanta twitterkonferensen och har också skrivit en hel del om min förtjusning över just dessa. Jag brukar framhålla dem som ett exempel på en möjlig pedagogik för den framtida skolan. Där något pågår på scenen och ett twitterflöde pågår vid sidan om. Alla sitter med varsin dator i knät och det är knäpptyst. Har du en fråga twittras den ut och du får tio svar direkt. Det är tjusningen med twitter. Svenskt Näringsliv tog denna metod vidare idag på sitt entreprenörsseminarieum. Det var bra gjort, ingen kommer att vilja ha det på annat sätt i fortsättningen om jag får förutsäga. Alla fick chansen att ta del av varandras diskussioner. Det var häftigt och en ny upplevelse för många.

Bloggare utöver jag själv som var på plats var bland annat Annika Beijbom, Amanda Brihed, Kulturbloggen, HBT-sossen och så Hanna Wagenius och Fredrik Federley. Ni som var med som jag missat hör av er så länkar jag upp er.

Jo, Svenskt Näringslivs chefredaktör Niklas Matsson sprang runt med en RÖD ipad. Jag nästan dog av avundsjuka så häftig var den. Men snart så snart så. Och man kan inte mulittaska med den ännu har jag förstått. Det är dock en pryl att älska det där. Alltid svårt att vara begiven på teknik. En man vid mitt bord hade en klockliknande mobiltelefon med inbyggd kamera. Det var inte heller illa.

Alla jag talade med var positiva till mötesformen och en rolig grej var också att många av mina och de andra bloggarnas kontakter på twitter och i facebook deltog också i diskussionerna utan att vara närvarande. Så som vi är vana att ha det. Man behöver inte vara närvarande för att delta, men det fysiska mötet med andra är väldigt kul och utvecklande. Det ena utesluter inte det andra.


Läs mer om entreprenörsmötet här på Svenskt Näringslivs hemsida. På newsmill pågår det också diskussioner kring det hela. Läs mer där.

Uppdatering: På RoseMaries Kulturbloggen hittade jag fler bloggare som var med under dagen och som jag missade. Så trist. Peter Soilander Jöran Fagerlund Thomas Hartman (synd att vi inte hann säga hej), Claes Crantz  och Johan Ingerö förstås, den förste jag mötte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: