måndag 30 augusti 2010

Våldtäktsmannaregister, nej det går inte...

Nu finns ett förslag om ett DNA-register som skulle kunna användas för att sätta dit våldtäktsmän. Förvisso är våldtäkter något fullständigt avskyvärt och något som man dessvärre behöver ta med i riskbedömningen numera. Men att gå så långt som att ha ett DNA-register över alla män bara för att är att ta ett steg för långt. Återigen man kan inte samla allt i en säck och sedan leta efter de ruttna äpplena, de friska och framförallt de oskyldiga måste få vara ifred.

Ett DNA-register säger regeringen blankt nej till. Tack och lov för det. Ett register över presumtiva våldtäktsmän låter helknäppt. Det är som vanligt - databaser lockar fram det värsta hos människan-som-älskar-att-kategorisera. Svensk Myndighetskontroll undrar hur det kommer sig i den ständiga ivern att kontrollera allt och alla.


Det gläder mig att regeringen säger blankt nej genom moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow. Det vore för intergitetskränkande och man skulle kunna dra slutsatsen att en ändamålsglidning skulle kunna sker säger han till Aftonbladet. Tack Henrik det finns hopp.

6 kommentarer:

Jerker Montelius sa...

Blogge påpekar mycket riktigt att HvS var emot FRA-lagen också innan förra valet.

Mary X Jensen sa...

HvS är en bra kille. Vissa saker tar längre tid än andra att få igenom ;-). Man får jobba idogt.

Scary Devil Monastery sa...

Henrik von Sydow hamnar i samma kategori som Niklas Wykman.

Det går inte att sätta sig och framhålla M som ett parti som värnar integritet och rättssäkerhet utan att ljuga sig blå i ansiktet.

Att han sedan försöker pekar bara på det nästan outhärdligt cyniska resonemanget att "alltid det är någon som går på det".

Och då är han ändå en ängel jämfört med Beatrice Ask och Bodström.

Nej...vissa personer inom M är för integritet och rättssäkerhet. De står och huttrar på samma kalla avsats där socialdemokraterna ställt ut "Sossar mot storebror". Alternativt har de redan tagit steget och blivit Piratpartister.

Men Moderaterna som parti, i nuvarande ideologi och riktning kan med facit i hand betraktas som svurna fiender till medborgarrätt och rättssäkerhet på ett sätt vi inte sett sedan Palme.

Jerker Montelius sa...

"HvS är en bra kille. Vissa saker tar längre tid än andra att få igenom ;-). Man får jobba idogt. "

Jag tvivlar inte en sekund på att HvS är en bra kille. Neville Chamberlain var säkert också en bra kille. Vad jag tvivlar på är om han är en effektiv kille. Ingen verkar i M-ledningen verkar ju ta det han säger på särskilt stort allvar.

Mary X Jensen sa...

Jo då. Han tas på allvar.

Scary Devil Monastery sa...

Jaså?

Var har vi avskaffningen av FRA och det blanka nej till Datalagringsdirektivet som är minimikravet för ett samhälle som följer FN's stadgar?

Jaså inte det. Med andra ord tas han lika litet på allvar som Karl Sigfrid eller andra liberala moderater.

Mary, du brukar tala klarspråk. När det gäller den "impact" von Sydow egentligen har förväntar vi oss på denna blogg om någon oförblommad sanning. Oförblommad sanning är att HvS får lov att enligt "1984"-modell öka chokladransonen till folket med 25% efter att ansvarig minister strypt den till 0%.
Men i detta fallet gällande medborgares rättigheter.