fredag 1 oktober 2010

Intressanta förändringar i moderaterna...

I eftervalstider handlar det om att förbereda för nästa val. Det krävs förnyelse och det kommer att finnas många poster att besätta. Flera går till andra jobb och mycket händer just nu. Det är väldigt spännande att vara politiskt intresserad dessa dagar.

Moderata ungdomsförbundets färgstarke ordförande Niklas Wykman meddelar att han slutar och inte ställer upp för omval vid stämman i november. Detta efter att ha gjort ett kanonjobb som ledare för vad jag tycker är den absolut mest fantastiska samlingen av unga politiskt intresserade unga människor. Medelmsantalet har i princip fördubblats under Niklas ledning. Det är inte dåligt - men de har kul. Inte minst visade sig detta under valrörelsen då det var full rulle hela tiden. Möten dygnet runt praktiskt taget.

Niklas har gjort ett fantastiskt jobb med att entusiasmera sitt förbund och förutom att det syns i medlemssiffrorna så har det märkts när man jobbat tillsammans med dem på olika sätt. Jag har fått förmånen att lära känna både Niklas och en hel del andra personer i MUF under de senaste åren. Trots att jag nog kan vara mamma till de flesta av dem så har det inte haft någon betydelse i förhållande till hur kul vi har haft när vi mötts. Jag är glad för det och tänker inte släppa kontakten med Niklas bara för att han slutar vara ordförande i ungdomsförbundet.


Det är alltid glädjande med engagemang och det är inte åldersstyrt. Tänk på det Niklas när du säger att det är viktigt att vara "tillräckligt framåtblickande utan bara dåtidsromantiker" - dåtid och nutid hänger samman. Det är genom dåtiden man kan förstå nutiden. Låter kanske lite torrt men en erfarenhet man gör över åren.

Det finns bara ett läge dock och det är framåt. En paus ibland kanske men sen så...Ett av problemen för moderata ungdomsförbundet är att partiet inte tydligt talar till de unga utan mest adresserar andra typer av problem. Ungdomar tänker inte på sjukförsäkringar och pensioner, kanske inte ens på jobb medan de studerar. När man är ung fixar sig framtiden. Däremot lever man i nuet. Jag har själv föreslagit före valet här att man skulle lova att riva upp Ipred-lagen till exempel som är en lag som inte på något sätt har något fäste hos de unga. De lever i en annan verkighet än de som säger sig försvara upphovsrätten till underhållning. Kultur kallat av andra. För det är mest massunderhållning det handlar om. Ipredlagen ligger nu i EU-domstolen och väntar på sitt öde. Under den period kanske flera år som den ligger där har modern teknik och marknaden löst problemen med tillgängligheten till de filmer och den musik som underhållningsindustrin vill sätta dit en hel ungdomsgeneration för.

Läs historien om personen som råkade ut för polisen för att han förmodades vara en internetskurk. Är han det?

Jag var visst med i Scenen

Sätt detta i relation till andra brott som att slå ner folk, sticka kniven i dem och ta en plånbok som innehåller  50 kronor. De brottslingarna åker inte ens dit. Om de gör de det så kan de gå snabbt gå vidare ut och fortsätta med sina vidrigheter, direkt efter att de fyllt i blanketter på polisstationen. (lite förenklat kanske men i den stilen är det). Sånt här ser ungdomar och reagerar på och gör sina val utifrån.

Ny partisekreterare

Idag presenterar Fredrik Reinfeldt Sofia Arkelsten som ny partisekreterare. Det är kanonbra. Han säger samtidigt att moderaterna haft svårigheter att locka yngre personer till moderaterna. En av anledningarna är just att man inte tagit integritet på internet på allvar. Hoppas att det kan bli en förändring där nu. Ungdomar vill vara med i ett parti som förstår och är intresserad av deras verklighet. Så är det bara.

Ytterligare en nyhet är att Sofia får en kollega på patisekreterarposten - Gunilla Sjöberg som ska jobba med organisationen och särskilt med lokalföreningarna. Där behövs det verkligen en rejäl uppryckning och modernisering. Jag har tidigare beskrivit de lokala politiska föreningarna som den svagaste länken i demokratin. Det är jättebra att det tas krafftag i dessa frågor. Hur ska provval gå till, hur ska föreningar styras, hur ska de förhålla sig till den politiska parallellorgansiationen och mycket mer.


Alltid lika trevliga och glada och moderna Sofia Arkelsten - här på Almegas bloggplats H12 i Almedalen i somras. (2010). Bäva månde sossarna och det gör de också om man får tro Johan W, det skriver han i alla fall på sin blogg. Han betraktar Sofia som en farlig motståndare. Med rätta med rätta... Högberg lika skraj som Johan.

Jag utgår ifrån att Per Schlingmann tar sig an något riktigt spännande nu. Det är rätt att byta plats då och då, man ska inte sitta och torka till på något jobb. Jag har alltid gillat Per väldigt mycket och är säker på att han kan göra ett bra jobb på vilken plats som helst. Han är helt enkelt både trevlig och mycket kompetent. Jag önskar dem alla lycka till och vi lär säkert få se fler förändringar innan nästa vecka är slut. Det ska vara så vid valskiften. Samma som för Per Schlingmann gäller för Niklas Wykman.

Bloggar: Kent P Magnus Andersson  Jinge kommenterar Tokmoderaten Jonas Morian


SVD AB AB  SVD Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Inte skraj, där har du fel. Väldigt fel. Men jag undervärderar henne inte och det är en annan sak.

mvh

Johan

Mary X Jensen sa...

Johan jag behagar skämta lite så här inför helgen.