torsdag 30 september 2010

Äppelproblem - varför det...

Miljontals ton svenska äpplen slängs varje år enligt SVT. Det är inte klokt. Dessvärre äe jag en av de skyldiga. Dagen till ära tar jag därför fram en gammal text som jag skrev i september 2008. Vi köper äpplen i stället för att ta reda på dem vi har. Jag skäms, men har i alla fall köpt en mosvagga - som min son kallar mammas dröm om årets äppelmos. Den är ännu ej tagen ut sin förpackning.


Så var det det där med äpplena då...


Jag snubblade just på ett brunt äpple som ramlat ner för slänten. Jag har tre stycken äppelträd som för det mesta får klara sig själva. Förvisso kommer det ibland för mig att jag ska göra som mamma gjorde. Linda in äpplena i papper, lägga dem i en låda och spara övervintern. Så kan man förstås göra äppelmos och sånt också. Såna projekt brukar stupa halvvägs, men då har jag varit i affären och fått fruktlådor och köpt strösocker, parrafin och allt vad man behöver.

Lådor med äpplen burar hittas här i trädgården framåt våren. Ingen i familjen säger något, möjligen tittar de menande på varandra. Men de har överseende och jag mår pyton för att jag inte lyckades med föresatserna i år heller.

Men jag är inte ensam om det här utan det står träd överfulla med äpplen här och där i omnejden. Men ser ni bättre brödlös än rådlös - jag har kommit på toppenprojektet för skolor som jag bjuder på här nu. Kanske att någon nappar. Så skulle alla äpplen komma till glädje.

Det stora Äppelprojektet…

Problem 1: Skolbarn är ofta trötta på eftermiddagarna och behöver påfyllning av exempelvis frukt.
Problem 2: Många husägare har äppelträd som dignar av frukt som ingen tar reda på.

Lösning: Ett äppelprojekt startas. Typ Operation Dagsverke men kanske detta skall vara en vecka.

Barnen plockar äpplen i trädgårdarna runtom där de bor. Alternativt att husägarna ställer ut äppelpåsar som någon hämtar. En friluftsdag???

I skolan får barnen lära sig både teoretiskt och praktiskt om äpplen

Matbespisningen serverar äpplerätter (mos, kakor mm mm)

Hur många olika äppelsorter finns det?

Hur förvarar man dem? (för vintern så att de räcker länge)

Hur växer de?

Hur beskär man äppelträd?

I skolköket lär man sig laga äppelrätter?

Inte minst så får barnen ett äpple till mellanmål varje dag…

Det är så enkelt och så fiffigt om jag får säga det själv - jag blir riktigt uppiggad och bjuder därför också på ett gott smulpajsrecept:


75-100 gram smör + 1 dl Saltåmjöl (vad ni har) + 2 dl müsli + socker efter behag och kanske kanel. Smält ihop till en röra och använd detta som smuldeg på äpplen eller vad ni har och gör som vanligt. Kanongott.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

ua sa...

Kul (och mycket bra)ide du har, hoppas någon nappar.
Om inte, synd att jag bor så långt ifrån dig, skulle gärna ta hand om en hel del äpplen! :)

hansp sa...

Vi har 2 äppelträd. Vi har också en eldriven råsaft-centrifug (~1000kr på järnhandeln). En hink äpplen ger ca 1,5 l drickfärdig äppeljuice. Det som blir över är en kompakt sörja som åker i komposten.