onsdag 29 december 2010

Ocker med lagens hjälp...

Så har det visat sig med sitt fula tryne, ockrandet som blev tillåtet med lagens hjälp.

I Tyskland har det vuxit upp en ny industri som hotar människor att betala höga summor för att inte hamna i domstol. Det handlar om fildelning - numera ett brott som betraktas som värre än att slå ihjäl en annan människa. När det är så att en film drar in mer på att hota människor med domstol än det gör att visa den på tradtionellt vis kanske det är dags att tänka efter. Om underhållningsindustrin nu envisas med att inte anstränga sig för att distribuera varan på ett sätt som kunderna önskar så är de inte värda att finnas enlig tmin mening. Det finns möjligheter för affärsutveckling här. Alla som sett hur dålig kvalitet det är på de filmer och program som laddas ner vet vad jag menar. Det går inte att se dem, kvaliteten är urusel. Tänk vilken grej det skulle vara om underhållningsbranschen skulle erbjuda sina produkter till bra kvalitet och med rimliga priser i stället för att låsa tillgången till dem. Jag vill exempelvis kolla på alla avsnitt av Greys Anatomy  på en gång - det går inte för att jag bor i fel region! Nu tillhör jag dem som inte medvetet överträder lagar så jag får vänta. Om nu inte intresset hinner slockna.

Upphovsrättslagen är viktig men den måste anpassas till verkligheten och det är där det hela borde startat. Det finns alternativ till mellanhänderna idag. Artister lägger upp sin egen musik och sina konstnärliga alster på internet och använder moderna mikrobetalningsvägar som exmepvis Flattr. En tjänst som för övrigt Peter Sunde en av ThePirateBaykillarna ligger bakom,  en högst begåvad kille som underhållningsindustrin borde tagit hjälp av istället för att försöka stjälpa.

Jag tycker verklgen att vi ska hedra Telia (det trodde ni aldrig att ni skulle höra från just mig Telia) som driver frågan om telebolagens skyldighet att lämna ut uppgifter om IP-nummer till ockrarna. Vi får hoppas att EU-domstolen tar hänsyn till Europakonventionen. Ingen annan tycks göra det. Allra minst USA.

Det finns liknande ockersituationer i Sverige redan nu, som exmepel kan tas P-bolagen som tar 300 spänn för att man överskridit parkeringstid med 7 minuter i julhandeln. Snabba är de på att skicka vidare till inkasso och kronofogden också. Man bör omedelbart gå och lämna tillbaka alla varor man inhandlat och säga att tyvärr så har jag inte råd med detta eftersom jag behöver betala parkeringsböter som jag fått här i parkeringsgaraget. Från och med nu kommer jag att handla på ställen där det finns fri parkering.
Eller när staten lägger på 500 kronor i avgift för att en trängselskatt på 10 kronor betalats in ett par dagar för sent.

Låt mig påpeka ytterligare en gång att jag inte är för ned- och uppladdning för kommersiellt bruk, jag tycker inte att man ska bryta mot lagar. Men däremot anser att det är dags för underhållningsindustrin att se till hur kunderna vill ha det. Annars sticker dom sin väg.

Jag brukar lyssna på musik här jamendo och man kan ladda ner också utan att bli jagad av vettvillingar.
För 11.000 för en filmbiljett - vad kan man annat än säga att det är galenskap. Skadeståndet torde vara 75 kronor som en biobiljett kostar, varken mer eller mindre. Trettonåringen som har laddat ner 15000 filmer, tror man att han ska se på alla dessa? Eller kanske man ska betrakta det som att det är samlandet i sig eller rent av tekniken han/hon är intresserad av?

Det måste till ett rimlighetstänkande här. Ocker måste vi skyddas ifrån och USA också just i den här saken.

ACTA är också på tapeten.Aftonbladet  SvD


Bloggar: Zac Astrid Boman


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 kommentarer:

Johannes Ek sa...

Det glädjer mig att du orkar kämpa på, Mary.

Håller tummarna för att du och Karl Sigfrid i tidens fullbordan ska få medhåll från övriga moderater också.

Mary X Jensen sa...

Det är alltid för tidigt att ge upp Johannes.

Monika Ringborg sa...

Höga böter för försening av inbetalning av trängselskatten är väl ett typiskt exempel på hur man håller folk på mattan. Straffavgift helt enkelt. Jag betalar en månad i förväg varje gång. Det är inte värt pengarna.

Sen kan man ju räkna på annat sätt - om alla låter bli att betala 10 kronor blir det mycket pengar.

Gillar inte att man skall behöva betala för att åka ut ur stan. Det är ju så fullständigt idiotiskt. Och kan väl bara hända i ett land som vårt.

Gällande parkering vill jag berätta en rolig historia. Ibland tar andra min parkeringsplats som jag hyr. Och denna gång tutade jag rätt länge, men ingen kom. Så jag ringde QPark. Berättade vilken bil jag hade, registreringsnummer mm. Och vilken den andra hade. Allt var gott och väl, tills ägaren till bilen fick syn på mig. Bad om ursäkt och flyttade på sig. Jag ringde ännu en gång och berättade om detta. Ägaren bad tusen gånger om ursäkt. Och vi skildes åt.

Morgonen därpå hade jag fått en parkeringsbot på min förhyrda p-plats, men inte den andra ..

Det var ganska kul, eller hur?

Monika Ringborg sa...

Glömde fortsättningen...

Jag ringde upp och berättade om detta och fick till svar att jag skulle sända ett skriftligt överklagande. Men det gick jag inte med på, så de fick ta det per telefon.

De gör fel och sen får jag massa besvär.

Tre veckor senare fick jag en bekräftelse på att boten var avskriven.

Anonym sa...

vet du att om man ser på skadeståndet för the pirate bay, så kan man dra slutsatsen att hela europas finanskris är orsakad av uteblivna betalningar till film och musikindustrin.
det hänger inte ihop det här.
tänk om filmbolagen sålde abbonemang till en gemensam streamingsida där HELA deras produktion fanns i bra kvalitet! Låt oss säga för en hundralapp i månaden. Skulle de tjäna pengar, eller skulle de tjäna pengar?!
Exemplarförsäljningen är stendöd.

Anonym sa...

"Alla som sett hur dålig kvalitet det är på de filmer och program som laddas ner vet vad jag menar. Det går inte att se dem, kvaliteten är urusel"

Du har tydligen missat att medan det tyvärr fortfarande distribueras releaser med futtig kvalitet, precis som du säger, så distribueras det även fullkvalitets-releaser i BluRay-kvalitet och ända upp till 1080p dvs "Full-HD".

TV-serier som släpps gör det ofta som 720p, en kvalitet som du oftast inte ens får om du ser serien på TV i Sverige, och du får avsnitten upp till flera månader innan dom sänds i Sverige. Om man sedan vill kan man välja att ta hem avsnitten i en "nerbantad" version som motsvarar kvalitén vi får på TV här hemma. Både dessa och 720p-releaserna finns tillgängliga inom 24 timmar efter att avsnitten visats i USA.
Du betalar redan TV-licens (eller hur?). Låt sedan din TV stå på ett par timmar varje kväll medan du gör något annat, så har du visat reklamavsnitten som betalar för det.

// Peter

Mary X Jensen sa...

Peter. Jag har nog missat men det beror på att jag inte sysslar med fildelning själv.

Anonym sa...

Det är inte ocker, det är laglig utpressning och det blir allt vanligare som inkomstkälla.

Dvs att "kultur arbetare" gör nått billigt skit som ingen vill se, för att istället leva på att hota folk att betala för att man inte skall göra det ännu värre för dem.

Skulle vanliga personer göra det samma hade det kallats för maffiaverksamhet, men de flesta blundar för sanningen om den så kallade "nöjesindustrin".

Anonym sa...

Helt rätt av Von Trier - don't do the crime if you can't do the time.

Ofattbart att folk 2011 tycker att de har rätt ta del av någons hårda arbete utan att betala för sig.

Gruber sa...

"Ofattbart att folk 2011 tycker att de har rätt ta del av någons hårda arbete utan att betala för sig."

Ofattbart att vissa människor inte kan läsa vad andra skriver. Bloggförfattaren gör ju väldigt tydligt att det är de fullständigt orimliga straffen som är problemet, inte att de straffas. Du kan kolla på wikipedia om ocker, om det nu var där dina förståndsproblem ligger...

Mary X Jensen sa...

Precis - jag tycker att det är helt i sin ordning att man ska betala för sig.

Bengt sa...

För mig är det ofattbart att ett företag agerar domstol men utan att behöva få sina bevis prövade.

Utpressning kallas det.

Mary X Jensen sa...

Detta mail fick jag med anledning av min bloggpost:

Trams eller allvar. Jag polisanmäler!


"Zentropa Film har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Ocker med lagens hjälp...":

Dear "Anonym" who clearly states "don't do the crime if you can't do the time",

We have evidence beyond any reasonable doubt that your IP address has been involved in (other than commenting on blogs and trying to be Internet police) downloading and spreading copyrighted material.

Since you probably are eager to practice what you preach, please deposit a sum of 8.000 DKK to Zentropa Film, IBAN: DK50 0040 0440 2461 57.
The payment should be received before the 31st of January 2010. If you fail to pay this fee we will bring legal action against you.

Regards,
Mikkel Maltha
Zentropa Film
Filmbyen 22
2650 Hvidovre Danmark "

Mary X Jensen sa...

Det verkar dock som om ovan är ett skämt... Nåja udén är inte kul och den verkar fungera om man frå tro artikeln i DN,

Anonym sa...

Skämt? Snarare visar det väl vad det hela rör sig om? Utpressning helt enkelt.

/Anders

Anonym sa...

Hahaha! De begår brott om de hade prövat det där i Sverige :D


Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Utpressning
-----------

"Utpressning innebär att tvinga någon till handling eller underlåtenhet genom att hota med till exempel våld, skandalisering eller polisanmälan. Beskyddarverksamhet räknas som en form av utpressning. Utpressning skiljer sig från rån genom att hotet vid rån är om "trängande fara" och praktiskt taget inte lämnar offret något val.

Utpressning är ett brott upptaget i den svenska Brottsbalkens 9 kap 4 § och kan ge fängelse i högst två år.[1] Om brottet bedöms som ringa kan istället böter utdömas. Är brottet grovt kan dömas till fängelse i lägst sex månader, högst sex år.[2]"

Saxat från länken ovan Wikipedia