söndag 30 januari 2011

Har följt Al Jazeera det senaste dygnen... Maud versus Fredrik

Al Jazeera går för fullt i bakgrunden och jag är fullt upptagen med det. Dels är hela nyhetssändningen fantastisk, hur det med nya medier ges helt nya möjligheter att få fram information trots myndigheters försök att tysta den. Carl Bildt fördömer detta och ser det inte som en lösning att stänga ner internet. (Kan inte du Carl ta över internetpolitiken i landet?)

Annika Beijbom skrev en intressant text om detta på sin blogg.

I detta läget känns det lite småttigt för tillfället att fundera över huruvida Maud Olofsson är missnöjd med Fredrik Reinfeldts stil att släppa fram de mindre partierna. Men det är vad som händer här. Det väl trots allt så att det är han som har det största partiet och är den som visat hur man förnyar och leder. Väljarna sa sitt. Jag tycker dock att Maud behövs, hon är en given del av partiledargänget på något sätt. Väger upp kostymerna så att säga. Andra har andra åsikter och Mattias L menar att regeringskansliets organisation har nött ned Maud Olofsson.

Det är lätt att bli besviken förstås, det kan vi nog alla känna när de politiska insatserna inte räcker ända fram. Så kan det vara även inom partierna faktiskt. Det är liksom så det är med politik. Ibland vinner man och ibland forlorar man. Det viktigaste är dock att debatten hålls öppen så att olika frågor kan diskuteras. Den tystande mentaliteten som dessväre kan upplevas på olika håll är inte önskvärd i en demokrati. Det måste finnas olika åsikter som mäts mot varandra, för mig är det politikens grund.

Bloggen Alliansfritt gnuggar händern nu när de kan se någon möjlig splittring i borgerligheten. Låt oss unna dem det, med tanke på hur bekymmersamt de har det i sina egna korridorer.

En annan person som enligt min mening hör hemma i regeringen är Göran Hägglund - han har humor och presenterade detta på KDs stämma:Länk till ovan

Det vore inte politik om det inte gick att skämta lite åt alla håll. Tänk på det. Allihop.

Så här lekte socialdemokraterna i Almedalen.


Foto: Ragnar Jensen


Det är klart att det blir jobbigt  när det ska ändras och det krävs mod att göra det. Alla allianspartier måste ta ansvar tycker Kent Persson


En sak som jag tycker är viktig framöver är hur partierna organiserar sitt beslutsfattande internt. En intressant doktorsavhandling som jag ska skaffa heter Moderater och socialdemokrater brister i partidemokrati. Det är en viktig fråga framöver. Avhandlingen är rätt gammal men ämnet giltigt. Jan Teorell heter författaren "Beslutsfattandet inom moderaterna och socialdemokraterna sköts av ett fåtal personer. Medlemmarna har begränsade möjligheter att påverka sina partiers politik. Denna brist på intern demokrati i partierna är ett problem för den svenska demokratin. Allra minst demokratiskt styrt är moderaterna." 

Jag kan bara härleda till mina egna erfarenheter förstås och det skiljer sig säkert på olika ställen, men det finns personer som tycker att det är bra som det är och det är svårt att ändra på en kafferast. Med de nya social amedierna blir allt annorlunda, politiken blir med automatik öppen och frågor man tidigare kunde hålla inom slutna rum kommer fram hur man än vill hindra det. För mig är politik just att påverka, diskutera och mäta olika frågor mot varandra, det är väl också den grundläggande idén om jag inte missförstått det hela.

Ge gärna exempel på hur man kan förbättra diskussionsformerna för som jag upplever det nu är det ett antal som tycker att öppenheten är en självklarhet och andra som känner sig obekväma. Det finns alla anledning att diskutera detta. För demokratins skull.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: