torsdag 27 januari 2011

FRA-plåster ramlar av...

Under FRA-debaclet presenterades många undantag för att lagen skulle kunna klubbas igenom. Många var vi som var tveksamma till det som hände. I grunden är det fel i en demokrati att en stat avlyssnar sin befolkning som det sker nu. Möjligheterna med alla dessa uppgifter är enorma och och ändamålsglidningen är uppenbar. Ett av de undantag som kom till var att SÄPO inte skulle få del av signalspaningsuppgifterna. Det ställde till problem för dem förstås och det har diskuterats mycket.


Illustration: Marcus Fridholm - gjorde loggan till MMK


Nu är det så med plåster att klistret torkar och ramlar av och det är vad vi ser nu. Det första plåstret var satt på SÄPOs möjligheter att använda sig av sigalspaningen. Nu blir det fritt fram för dem att använda sig av signalspaningsuppgifterna från FRA. Vilket alltså är lika med att staten kan hålla koll på all din digitala kommunikation. Alltså all din e-post, alla dina telefonsamtal och dina fax. Här faller också löftet om att avlyssningen inte gäller trafik mellan svenska som höga politiker lovade skulle vara befriade från avlyssningen. Vi som har lite koll vet att det var ljug eftersom tekniken inte fungerar riktigt så. Mångas mail passerar över svenska gränsen utan att någon har en aning.

Jag vill inte sätta käppar i hjulet för SÄPOs möjligheter att jobba effektivt, men när man läser om hur det kommer telefonsamtal som ingen bryr sig om och det smäller mitt i Stockholm så blir aman förundrad över rutinerna, den saken är klar. Men samtidigt som det finns massvis med uppgifter kring terroristerna vi möter, det finns mail som kommer fel och inte vidarebefordras.  Man kan ju se framför sig hur det kommer att sitta och letas i databser framöver... Fy tusan,

Samtidigt så talar Gunilla Carlsson i Expressen om vikten av att nätaktivisterna är de nya demokratikämparna.  Carl Bildt säger att nätreglering är fel. Friheten måste gå före. Dte är sånt som jag uppskattar mycket. Men sen hänger detta inte med hela vägen. Det må vara så att signalspaning är viktigt, men... Ändamålsglidningen, se upp för den. Vad ska man tro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Bloggar: HAX - dubbla budskap.  - Lake, Röda Berget., Klamberg Kulturbloggen

Att läsa:
Det saknas folk som kan internet säger Patrik Fältström
Bruce Schneier - alltid aktuell. The Social Dynamics of Terror


3 kommentarer:

Unknown sa...

Det är skrämmande det här med nätaktivister. Tänk om det skulle spridas till Sverige, så att folk skulle börja kräva att även vi skall ha en demokratiskt val statschef!

Jonas sa...

Det förslag som i princip redan är färdigskrivet innebär i praktiken följande: FRA kommer att få spana brett efter bl.a. politisk extremism i utlandet och i Sverige, då det handlar om svenska förgreningar av utländska hot. Det ska då kunna handla om både regelrätt avlyssning och trafikkartläggning i form av sociogram.

Politikernas huvudnummer blir att peka på att materialet inte får användas direkt i brottsutredningar, dvs förundersökningar. Att det däremot kan användas på en massa andra sätt till nackdel för enskilda förtiger man.

Regeringens utredare vill också ge samma möjligheter till den öppna polisen. FRA ska även där kunna spana mot svenskar för att förebygga och upptäcka grov gränsöverskridande brottslighet. På den här punkten lär det dock bli politisk diskussion, och det är möjligt att den delen faller i slutändan. Såvida det inte "råkar" uppdagas någon faslig brottshärva i nära anslutning till beslutet förstås. Slumpen är förfärligt förutsägbar ibland.

Jonas sa...

En sak till: Förslaget innebär också att FRA ska få avlyssna ett avgänsat antal svenskar i utlandet, där misstankegraden ligger i nivå med polisens krav för att hemliga tvångsmedel ska få användas. Det innebär alltså att signalspaningsmyndigheten ska få ägna sig åt en typ av avlyssning som är till förväxling lik polisens egen telefonavlyssning.