måndag 3 januari 2011

Läs inte allt bokstavligt...

En kille skrev illa om sin arbetsgivare Volvo på Facebook och fick sparken. Om man läser det som skrivs i Aftonbladet verkar det inte vara någon vidare chef där på Volvo heller som handlar så impulsivt.

Det har hänt förut att någon fått sparken från jobbet för en anteckning i blogg, på Facebook eller Twitter. Tycker att det är dags att försöka tänka på vad det som står egentligen betyder. Även mottagare av information har ett ansvar och bör ju fundera lite.

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)

och
Du har all rätt i världen att uttrycka dig och jag har all rätt att inte lyssna men däremot inte bestämma över vad du ska säga (min man RJ)Aftonbladet SvD

7 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Håller med ... så där kan man ju säga utan att direkt mena det bokstavligt. Fast jag har iofs aldrig sagt det om mitt nuvarande jobb. Men under livet har det väl hänt någon gång. Jag har inte menat så mycket med det.

Men vissa saker kan man ju säga, som i skrift kan se värre ut än vad det är. Man får tänka till innan om detta kan tolkas på annat sätt än man menat innan man trycker på Publicera-knappen.

Mary X Jensen sa...

Håller med - man får ju tänka själv.

Johannes Ek sa...

Jovars. Nog har det hänt att man gnällt av sig lite. Det är ju inte varje måndag morgon man utstöter ett glädjevrål och dansar iväg till jobbet.

Anonym sa...

Men han var ju konsult, inte anställd. Den han talade illa om var inte sin arbetsgivare utan sin kund, och självklart har kunden rätt att "köpa" tjänsterna av någon som inte snackar skit om den.

Unknown sa...

svavavalkyrie, där har vi i och för sig det grundläggande problemet. Istället för att anställa sin arbetskraft så hyr Volvo dessa från en annan arbetsgivare. Därmed kan man lätt göra sig av med någon som i praktiken fungerar som anställd men de facto inte är det.

Det här är ju de avarter som uppstår när man mer och mer håller på att göra sig av med anställningstryggheten. Men nuvarande regering kommer inte göra ett skit för att ta tag i problemet.

paf sa...

Volvo var inte arbetsgivare.

Lastbil sa...

Det brukar sägas att om man vill veta hur man kommer att bli behandlad som kund ska man titta på hur de behandlar sina anställda. Att man utnyttjar att man kan kortsluta LAS genom att gå via bemanningsföretag för att slippa ansvar, och tycker för att man kan göra något juridiskt är det Ok, är nog något att ha i minnet om man gör affärer med dem.

Sedan kan man ju undra hur de står till när ledningen är livrädd för det inte bara kommer ut positiva synpunkter på arbetsplatsen, eftersom alla vet att alla arbetsplatser har både plus och minus. Streisand-effekten är påtaglig.