måndag 3 januari 2011

Den fria kommunikationen är viktig...

(Uppdaterad text 20110104)

Blev uppvaktad via twitter och Rasmus Fleichers blogg för att ta ett tag för den fria kommunikationen, den här gången i Ungern där regeringen hittat på att man ska kunna stämma publikationer som de inte gillar. Det är klart att det finns anledning att stå upp för yttrandefriheten var helst den kan tänkas begränsas. Ungern är från och med ordförandeland i EU och det kan väl finnas risk att dumheterna smittar av sig om man inte tidigt tar i tu med det hela.

Gunnar Hökmark skriver på sin blogg:

Tyvärr finns det en tråkig baksida med det ungerska ordförandeskapet. Den nya Orban-regeringen har infört en medielagstiftning som ger en statlig nämnd rätt att stämma tidningar och andra för publiceringar som kan anses strida mot värdighet och god sed.Det är en lag som inte är värdig ett land som är med i Europeiska unionen. Det finns nu skäl för kommissionen att nu formellt tvinga den ungerska regeringen att redovisa hur man har tänkt sig detta och vad man ska göra för att garantera en full tryck- och yttrandefrihet. Tryckfriheten får inte bli en relativ fråga, och den handlar inte om att vara bättre än i grannländerna. Tryckfrihet och yttrandefrihet är demokratins förutsättning.

Johannes Forsberg skriver "Gummiparagraferna i medielagstiftningen ger de regeringstrogna granskarna möjlighet att straffa alla tänkbara publiceringar.
Mediernas skyldighet att rapportera ”ansvarsfullt”, på ett sätt som ”stärker den nationella enigheten” och respekterar ”människovärdet” definieras nämligen inte närmare än så." (Expressen)


att Sverige måste uttala sig i frågan och Gunnar Hökmark gör det ovan och han kommer om någon som EU-parlamentariker att leva nära det hela.

Slut på tystnaden om Ungern  - Rasmus F
Blackout for Hungary - Christopher Kullenberg
Tryckfriheten inskränks i Ungern - Törnqvist

Alltid Rött alltid Rätt
Johan W

DN  SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

stefan sa...

Ungerns elaka regering är en sak och landet själva en annan! Det finns nog människor även i Ungern, som vill vara med i EU. Mvh, en ungrare.