onsdag 16 mars 2011

Det är lättare att lämna kanske...

Så var datalagringsdirektivet som ska klubbas igenom idag på en för mig märklig grund. Att det betyder böter om Sverige inte gör det är inte ett fullgott skäl för min del. Inte med tanke på vad det kan betyda för oss som enskilda individer i form av integritetskränkning. Att jaga gangstrar är skälet och vi andra erbjuds krypteringsmöjligheter. Är det någon som på fullt allvar tror att bovarna inte kommer att använda samma möjlighet? När det visar sig att inte syftet med  datalagringen kan upprätthållas på grund av just kryptering så komemr den att bli förbjuden eller att vi kommer att åläggas att meddela myndigheten våra kryptonycklar så att hemligheten försvinner i alla fall.

Som jag skrev på Facebook idag.  Jag avskyr verkligen tanken på all denna totalt urskiljningslösa integritetskränkning som modern teknik nu ger möjligheter till. Jag uttrycker det också och många kastar sig över mig och undrar varför jag är kvar i moderaterna. Jag får ständigt denna fråga. Det finns en anledning. Det är att samhället ska fungera i övrigt också, det finns många frågor på den politiska agendan. Där är moderaterna mitt alternativ. Det finns inget annat dessvärre för jag tycker att detta är svårt, det ska gudarna veta. Nog för att jag sympatiserar med Piratpartiets idéer i stort vad gäller internet. Men i övrigt med interna konflikter och oklar hemvist så är de inte ett alternativ. Så är det.

Än så länge vet vi inte hur omröstningen kommer att gå idag. Men med tanke på att socialdemokraterna tycks ha än värre idéer om möjigheterna att hålla koll på befolkningen så är jag inte förtröstansfull alls. Inte alls.

Jag hade nog tryckt på NEJ-knappen idag med risk för att åka ut i kylan trots allt. Jag tror det. Men man ska inte bortse från grupptrycket. Det är stenhårt. Det är alltid lättare att stå utanför än att vara mitt i smeten. Det gäller också från dem som nu trycker på och anser att JA-knappen är fel. Eller hur? Den grupperingen räds inte att puckla på andra och kalla dem för idioter, ryggradslösa och diverse. Det är också ett grupptryck som heter duga. Att ge sig på person är fel. Sakfrågan däremot måste man jobba med. Det är dock alltid för tidigt att ge upp.

Förr gick informationen i kablar och nu i etern - vad är nästa steg? Det vet vi inte ännu. Tänk om vi alla skulel sluta kommuicera och bara stänga av. Så gör min gamla granne. Han drog ur stickproppen till datorn när han bev pensionär och nu matar han fåglarna och verkar trivas bra med det.

6 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Snubblande när självmål. Gunnar Hökmark var motståndare till direktivet - men husse ville annat.

Mary X Jensen sa...

Det är smått komplicerat också Leif.

Lisa sa...

Det många riksdagsmän (och partiledningar?) glömmer är att det inte är meningen att alla i ett parti ska tycka - och rösta - likadant. Det är därför vi har personnamn på röstsedlarna. Man representerar också de inom partiet som har en avvikande åsikt. Annars så skulle det räcka med att man frågade partiledaren och sedan räknade procent eller något i den stilen. När alla ledamöter för ett parti röstar exakt likadant (oavsett vad de tidigare haft för åsikt) så har vi hamnat i något som inte är bra...

Påminner mig också att jag som mycket ung fick höra följande karakteristik på skillnaden mellan ett socialistiskt och ett borgerligt parti. "Till ett socialistiskt partimöte går du för att få veta vad du ska tycka, till ett borgerligt partimöte går du och talar om vad du tycker." Gäller detta fortfarande?

Mary X Jensen sa...

min värld är det så Lisa... Men ingen ska säga att det är okomplicerat. Det beror alldeles på vilka människor man har runtomkring sig.

Mer på individer än på partier, de kan ju inte tala för sig.

Jag möter alla sorter i alla partier.

Jerker Montelius sa...

Är inte vad du beskriver att du anammat dubbeltänk?

"Dubbeltänk innebär att kunna hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning."

1984

Mary X Jensen sa...

Jag resonerar bara högt - det gör jag ofta innan jag tar ställning.