fredag 8 juli 2011

Juholts tal i Almedalen...

Juholt höll idag sitt första tal i Almedalen. Scenen var utbyggd och röda mattan utlagd, han stod nästan mitt bland publiken, talarstolen var hashtaggad med #nystart för alla twittrare och bänkarna längst fram var reserverade för allehanda socialdemokratiska höjdare. Sånt sysslar vi inte med i moderaterna där fick menigheten sitta på första parkett och Schlingmann, Borg med flera stod i bakgrunden. Juholt satt också där på bänken och lyssnade på den välsjungande Alexandra Jardvall som grejade stämningen, det var mycket allsång och den sista låten var Leonard Cohens Hallelujah...  Det var där det blev lite småmärkligt, det kändes som att vara på väckelsemöte. Sen kom Juholt in på scenen...OK -  mitt namn är Juholt, Håkan Juholt...
 (Foto: Kim Skerving)

Han tog fasta direkt på publiken som den demagog han är. Han rev ner applåder, jag hade dock svårt att applådera där jag satt. Jag är moderat sa jag till mannen bredvid - så du förstår att applådera till Juholts inlägg gör jag inte. Det är att gå för långt. Men visst fångade han sin publik.

Juholt talade om att alla sjukskötersokor och undersköterskor skulle få det bättre framöver, de jobbar hårt för sina slantar. Vad han inte nämnde där var att just de yrkesgruppern faktiskt fått det bättre, många nästan en hel månadslön extra om året. Tack vare regeringens skattesänkarpolitik. Bit på den du... Vad han inte sa var att just dessa yrkesgrupper är anställda av den offentliga sektorn som hans parti haft alla möjligheter att stötta genom åren.

Han talade om regeringens vilja att sänka restaurangmomsen och ställde det mot möjligheten att anställa 10.000 lärare i stället. Han menade att den 10:an billigare hans Toast Skagen skulle bli kunde i stället läggas på detta. Jag såg genast framför mig hur det står på notan att 10 kronor går oavkortat till möjligheterna att anställa 10.000 nya lärare. Behöver vi 10.000 nya lärare? Är min fråga? Är det lärarbrist? Ungarna blir färre som det ser ut om man kollar på SCBs demografiska rapporter 2009. Förvisso kan man säkert vrida och vända på siffrorna hur man vill. Det är inte självklart att det behövs flera lärare, skolan behöver kanske omstruktereras. Det krävs lite mer tänkande här innan det pladdras ut från en scen och blir en sanning.

Överhuvudtaget lät det dyrt att rösta på socialdemokraterna. Inte för att vi fick veta så mycket vad det hela kostar men att det kostar är helt klart. Vi måste ha råd med varandra sa Juholt och jag tänkte vi måste ha råd med oss själva till att börja med och där förstår man att skiljelinjen går. Jag är av den uppfattningen att individen själv är i stånd att göra egna prioriteringar och socialdemokrater vill göra dessa på central nivå.  Plocka in pengar från alla och fördela. Det blir problem med rättvisan hur man än går tillväga. Men att låta staten avgöra skapar förväntan på att andra ska fixa allt och det är ingen framtidsstrategi om man vill få många att delta aktivt. Det är passiviserande. Självklart är det så. Att de som har det illa ska få stöd från samhället är så självklart att det inte behöver nämnas längre. Där har regeringen iofs en del kvar att göra. Inte minsta att kommunicera det man faktiskt gör.

Juholt gjorde en löjlig brovink genom att dra ut Fredrik Reinfeldts uttalande om att socialdemokraterna vill ha tillbaka Domus och den svartvita TVn, ännu längre och påstå att moderaterna vill ha tillbaka depressionen i princip... det var väl fånigt.

Nej - han är en bra talare Juholt absolut är han det, men innehållet. Innehållet. Det beror förstås på hur man ser på världen om man tycker att det är bra eller ej. Men jag saknade Fredrik Reinfeldt. Förvisso talade han å andra sidan inte så mycket om här och nu som då och sen vid sitt tal i måndags, men han hade i alla fall ett innehåll som höll ihop.

Moderaterna har startat en sajt där man beräknat alla Juholts idéer man kallar det Juholts sedelpress. Jag hade föredragit att det hade kallats sossarnas sedelpress faktiskt eftersom jag nu inte giller personpåhopp, inte ens mot socialdemokrater. Det känns aldrig bra. Men idén och innehållet är relevant. Så hur många miljarder sätter Juholt sprätt på ikväll undrar Kent Persson.

"Om du kan svamla med fast och säker stämma så är 90% av striden vunnen" (min mans favorituttryck). Precis så kändes det när Juholt steg ut på scenen och började tala.Tänk om det är så?

Samtidigt så slog det mig att jag saknade Mona Sahlin, och här kommer ett kvinnoperspektiv in. Män och kvinnor talar på olika sätt och av någon anledning så har karlarna tolkningsföreträde. Det får mig att tänka på vad Inga-Britt Ahlenius sa när hon berättade om sitt liv med jobbet att förbättra insynen och demokratin. Skulle hon någonsin skriva en bok om sitt arbete och liv skulle den heta Gubbjävlar sa hon då. Och i all ödmjukhet så är det precis vad det handlar om. Alltihop...

Den klockrena analysen av talet kommer från Maria Montezami och Sven-Erland Västros...


Uppdatering: Även Per Hagwall tog och kollade upp Juholts sifferlek - nu med barn och glasögon. Det stämmer inte det heller. Kan man lita på denna demagog? Det var mycket snack om siffror i hans tal, men hur underbyggda var dem, verkar mest vara för att skrämma upp omgivningen.

Kommentar från min man: Det handlar om löntagare absolut, socialdemokraterna är riktiga löntagare, de tar min lön.

DN1 DN2 SvD Ex RB KP SR MM MA GP SDS SvT AB

Röda Borget  Löntagarbloggen  FI Västra Götaland Tokmoderaten Ekonomisten Böhlmark
Sebastian
Inga-Britt Ahlenius läs om hennes liv här

5 kommentarer:

Anonym sa...

Minst tre gånger nämnde Juholt 'Social Demokrati'.

Kan det vara en demokrati som: "Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till arbete. bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet och för en god levnadsmiljö."

Kan det vara en demokrati som skiljer sig från Alliansens demokrati?

Per Kjellén

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mary!

Juholt höll ett riktigt bra tal, och oavsätt vilket parti man sympatiserar med så skall man alltid visa "respekt".

Tyvärr är "respekt" och "människovärde" inget som intresserar Moderaterna eller ens Folkpartiet.

Inget av allianspartierna bryr sig om de som tar ansvar och utbildar sig och söker jobb, men som totalt och cyniskt exkluderas överallt på hela den vanliga/reguljära arbetsmarknaden runt om i vårt avlånga land.

De som exkluderas får heller ingen hjälp av AF, och de får ingen hjälp och inget stöd av de kompletterande aktörerna. De lämnas helt enkelt i sticket och får utstå både mobbning, förtal, förolämpningar och andra fula och omänskliga attacker på deras människovärde från en del människor på högerkanten.

FAS 3 är ovärdigt och omänskligt, och påminner om slavägare och slavhandel i södra Amerika under 1700-talet och 1800-talet. Dessutom strider det mot artikel 4.2 i Europakonventionen och många av artiklarna i ILO Konventionen. De som har godkänt det här borde skämmas och ställas inför rätta både i Sverige och Internationellt.

Ludde sa...

För det första så har ju Juholt idéer och visioner, något som Moderaterna knappast kan skryta med. S

edan så är ju jobbskatteavdraget något överskattat och snedfördelat. Om argumentet är att det ska löna sig att arbeta borde ju de största skattesänkningarna (i kronor och ören) ha gått till låg och medelinkomstagare, det lönar sig alldeles för dåligt för dessa att arbeta, ja. Men varför ger man då en massa skattesänkningar till folk som har hög lön och som redan har rejäl lön för sitt arbete, det lönar sig redan för dessa att arbeta. Reinfeldt har redan fått över 100 000 i skattesänkningar på en lön som ligger på ca 130 000/ mån. Detta är slöseri med skattemedel menar jag, det lönade sig redan för Reinfeldt att arbeta innan han fick sina avdrag och han ska skämmas om han behöver ett incitament.

Dennis Nilsson sa...

Jag saknar ditt gamla sätt att blogga på.

Din blogg idag är numera lika "intressant" att läsa som det vara att läsa en sosse-blogg, när de var i regeringsställning.

Alltså förutsägbart hackande på den andra sidan, och minimial kritik av den egna sidan.

Mary X Jensen sa...

Dennis det går i vågor ;-). Just nu har jag varit i Almedalen under politikerveckan och då blir det så här. Jag är dessutom lite bloggtrött för tillfället. Men jag kommer igen... Stay tuned.