fredag 7 oktober 2011

Idag slog Murphy till rejält mot (S) - vad hade hänt om Juholt vore kvinna...

Vissa dagar vill man inte ska finnas, man borde aldrig gått ur sängen. Förmodligen känner partiledare Juholt så idag. Inte nog med hans egna klanterier med överuttag av bidrag till boende så har kompisarna Reepalu och Morgan Johansson och varit fiffiga - men på annat sätt. Så först var det presskonferens på morgonen för att förklara sina egna privata åtaganden och sen ut och tala om att det herrarna Reepalu och Johansson säger inte alls är förenligt med partilinjen. Mitt i alltihop så nobbar både socialdemokrater och partiledardebatten i SVT bara för att det inte är OK att stå på samma sida som SD. Jösses vilket ös...

Man undrar lite över vad som kommer att hända här framöver. Media brukar inte vara nådiga när de får fatt på såna här historier. Återbetalningsbeloppet har ökat från 90000 i morse till det dubbla vad det verkar. Nu har han blivit polisanmäld också. Alla kan ha en dålig vecka skriver Kent Persson, men vissa är sämre än andra tycker nog partiledare Juholt idag. För att inte tala om vad hans partivänner tycker.

Oavsett hur det här slutar så finns det en viktig aspekt i sammanhanget och det är att fundera över vad som hade hänt om Juholt vore kvinna. Kvinnor råkar mer illa ut än män i allmänhet. De senare håller ihop på ett annat sätt, skakar av sig och går vidare.

Christofer Järkeborn skriver på sin FB (jag har löfte om att ta citatet):

"Laila Freivalds fick avgå för en lägenhetsombildning. Mona Sahlin fick avgå på grund av tobleroneaffären. Cecilia Stegö Chiló avgick för att inte ha betalat tv-lincensen. Maria Borelius fick avgå eftersom hon använt sig av svart städhjälp. Håkan Juholt som fuskat till sig 90 000 kronor i ersättning från skattebetalarna hade troligen också fått gå om han varit kvinna. Sverige fortfarande långt från jämställt."

Mona Sahlin fick löpa gatlopp, ta timeout och avgå, i princip för sina affärer som var nån Toblerone och en del andra slarvigheter. Hon kämpade sig tillbaka för all del men blev utputtad ännu en gång ur boet av en gökunge. Visst finns det en och annan man som också fått löpa gatlopp genom mediernas försorg för anklagelser som ingen vet om de är sanna. Tänker då särskilt på Littorin som i princip är landsförvisad vid det här laget. Andra beskriver hur tomt och tyst det blir runt omkring när drevet börjar gå. Det är då vännerna visar vilka de är. Ofta de man inte anat.

Hur ska den här historien sluta? Den här gången handlar det inte om insinuationer utan om fakta, utbetalda medel som man inte borde tagit emot. Nog kan man vara både aningslös, spontan och naiv.  Men kan man då ha stort ansvar. Där är knäckfrågan. Men han är man Juholt, de brukar klara sig.

Å andra sidan jobbade jag på Posten i 2 1/2 år innan jag fattade att det var sommartid där... Kanske inte helt jämförbart förstås. Men ändå. Livet rullar på.


Bloggar och medier:

Krohniskt SR DN  DN2  DN3 SvD Böhlmark

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Zac sa...

Snälla gör det inte till en könsfråga - Sahlins förhavanden handlade INTE om Toblerone allena. Sedan exploderade affären när hon försökte vifta bort historien med lite överlägsen och retfull attityd. Då som först exploderade allt och hon fick krypa till korset och vitklädd med jesusgester köra en välrepeterad pudel. Ingen konstig utgång överhuvudtaget egentligen - om man inte letar orsaker i könet enbart...

Mary X Jensen sa...

Det ät inte min mening att göra detta till en könsfråga. Det är en aspekt bland andra bara.

Erik, Sthlm sa...

Sahlin hade handlat kläder m.m. för över 50 000 på ett kort hon hade för utgifter genom jobbet. Det är väldigt sossigt att inte kunna hålla isär sin egen och den offentliga ekonomin, så det var inte konstigt att medierna nappade på det. Och det var ju inte det enda, det var oräkneliga felparkeringar, obetalda räkningar, körförbud på bil och annat som jag glömt. Ett långt mönster av slarv och nonchalans.

Om något har medierna varit snälla när de köpt hennes beskrivning att det handlade om blöjor och Toblerone.

Nej jag köper inte att detta skulle vara en könsfråga, inte med Sahlin.

Samma sak med hennes handväska kontra Reinfeldts ur. Det handlade inte om att hon var kvinna, utan att hon representerade ett parti för arbetarklassen medan Reinfeldts moderater traditionellt representerar de besuttna, där en dyr klocka inte är något anmärkningsvärt.

Jämför drevet mot Göran Perssons herrgård - och han är man.