lördag 12 november 2011

Det handlar om uppföljning...

De som tycker illa om privatdriven omvårdnad har julafton just nu. Fokus hamnar på de förskräckliga människorna som gör vinst på gamlingarna. Carema är för tillfället rejält i skottgluggen. Frågan är om det är rättvist. Åldringsvård är både privat och kommunalt driven och att peka ut ett företag som värst i klassen är väl enkelspårigt. Samtidigt lite typiskt också. När mediedreven går är de ganska riktade mot specifikt mål. Det handlar mer om att lägga ned bytet än att försöka lösa problemet. Det trista är att det ofta stannar där.

Undersökningar visar att det inte självklart står bättre till på de kommunalt drivna äldreboendena. Det finns problem där också det kan man inte komma ifrån. Det gäller överhuvudtaget. Det handlar om människosyn. Hur ska vi se på våra gamlas rätt att få en värdig ålderdom. Det är inte något vidare ställt med det. Åldringshem är som fabriker på sätt och vis.

Det ena efter det andra exemplen kommer fram, en ensam gamling sätts framför TVn att dö. Det talas om smuts och äckliga toaletter. Den ena efter den andra av de värsta exemplen man kan tänka sig kommer fram.

En möjlig lösning är att se till att kompetensen hos kravställarna ökar och framförallt att uppföljning sker regelbundet och med systematik. Det är tyvärr ofta så att det brister just där. Man tar snabba beslut baserat mer på kvantitet än kvalitet. Där finns utvecklingspotential inom det här området. Verkligen.

Att se politiker stå i TV och anstränga sig för att se vem som har mest fel är inte heller upplyftande eller leder till något konkret. Dessutom så är väl åldringsvård en kommunal angelägenhet. Återigen det handlar om människosyn. Kommunerna ska se till att skattemedel används på bästa sätt för kommuninvånarnas räkning. Ingen vill spara på barn och gamlingar.

 Alla som snackar om skatteflykt och vinster och bonusar talar inte om problemet utan använder gamlingarnas situation till att klaga på annat. Försöker dra politiska poäng på det hela. Det är ovärdigt. Det hjälper inte gamlingarna ett enda dugg. Det handlar om att vara konkret nu och se till att förhållandena på äldreboendena rättas till - omedelbart. Det andra kan man surra om sen...

Ställ krav och framförallt följ upp dem så löser sig detta ... I alla projekt är uppföljningen det viktigastekrav det vet alla som någon gång har suttit i ledningen. Uppföljningen är A och O för kvalitetens skull. Så det anbelangar inte bara vårdföretagen att följa upp utan även politiker och kravställare.

Gamlingar ska inte betraktas som produkter i en industrilina. Gamlingar är idag våra föräldrar och om några år vi själva... Dessutom så undrar jag vad det är för fel att anhöriga är mer delaktiga i varandras liv, oavsett ålder. Moderaterna tillsätter nu en speciell grupp för att fundera över äldrefrågorna.  Det som stör mig i den är att man talar om åldringar redan i 65-årsåldern! De flesta i den åldern både tänker, talar och kan fortfarande gå själva - så det är bättre om man struntar i åldersbegreppet och talar om dem som behöver vården och inte i olika åldersspann. Jag tar den skrivningen för den typiska åldersfixering vi har här i landet. Det är synd för då hamnar fokus på fel ställe.

Expressen  Aftonbladet SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Hasse Hackmeister sa...

Wow, nu är du allt ute på djupt vatten.

Riskkapitalbolag hör inte hemma i vården och inte inom skola eller omsorg heller för den delen. Att låta dessa giriga råttor sköta välfärden är en garant för att våra skattepengar inte används på bästa sätt. Det har vi ju sett alldeles för många bevis på den sista tiden och ändå är det här inget nytt. Carema Care, Attendo Care (hette Partena Care tidigare men tvingades byta namn på grund av sitt urusla rykte) och andra privata aktörer drivna av riskkapitalbolag har dragit på sig så många anmälningar genom åren att det är helt obegripligt att de fortfarande får chansen att bedriva äldrevård i Sverige.

Visst kan vi ha privata aktörer men då ska all eventuell vinst gå tillbaka till verksamheten och inte ner i någon girigbuks fickor för att sedan föras ut ur landet. Det är så vidrigt och sjukt cyniskt att det kokar i en!

Och jo det är ALLTID en fråga om kvantitet om vi vill ha kvalitet inom äldrevården. Mer personal är det enda som gäller och lönerna behöver höjas rejält också.

Fredrik Lundkvist sa...

Svensk vård och omsorg har på många olika sätt, i olika typer av mätningar och jämförelser utmärkt sig för goda resultat (se exempelvis health consumer powerhouses rapporter) till en låg kostnad. Kanske har Sverige tidigare haft världens bästa vård och omsorg?

Detta system har länge avskytts av ekonomiska intressen och borgerliga politiker. Vi ser nu resultaten av de senaste årens aktiva arbete med att bryta upp detta relativt välfungerande system.

Det är inte avarter som diskuteras i media idag, det är konsekvenserna av en genomgripande förändring i vården och omsorgen; privatisering, vårdvalsystem, marknadsorientering, minskad insyn, vinstmaximering.

Det ser bara illa ut med argument av typen; "det är lika illa i den offentliga omsorgen". Det är istället dags att ta politiskt ansvar; det här var ju faktiskt precis vad ni så varmt önskat och kämpat för i så många år. Äntligen är sjuka och gamla inte längre instängda, inlåsta i den förhatliga offentliga sektorn. Äntligen är de en vara på marknaden!

Ursäkta tonen, men jag är så illa, illa, illa berörd av det som händer med vården och omsorgen idag. Och nej, det är inte bara efter uppdrag gransknings reportage, och nej jag har ingen julafton - varför skriver du så!? - även politiska meningsmotståndare kan ha genuint engagemang. Allt är inte bara mediadrev, PR-kampanjer och utspel.

Mary X Jensen sa...

Jag inser att uttrycket julafton var dåligt valt här. Jag ville bara säga att det stör mig att man istället för att ta itu med de konkreta problemen koncentrerar sig på styret av företagen-: Ställ krav på dem och följ upp dem så kanske vi får rätt sorts företag.

Det finna privata företag som fungerar utmärkt.

Unknown sa...

Ja, det vi behöver är naturligtvis privata kontrollföretag, och privata upphandlingsföretag. Men sedan behövs naturligtvis också kontrollföretag som kontrollerar kontrollanterna. Annars går det ju som i Stockholms T-bana, där det visar sig att kontrollföretaget får betalt för att finna fel, och då naturligtvis också finner fel som inte finns.

Mary X Jensen sa...

Jag pratar om vanlig självklar projektuppföljning.

Magnus Carlbring sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Carlbring sa...

Vi såg det här komma, från förra valet och fram till nu.

En politik där man sänker skatterna och säljer ut allmännyttan och omsorgsapparaten - och allt annat som vi ägde gemensamt förut - till privata intressenter håller inte.

Det gemensamma är inte längre gemensamt. Det känns - särskilt med tanke på alla de äldre som de facto byggde det här landet - som en stöld. Ett bedrägeri.

Ni som röstade fram det här "nya samhället" med de här "nya moderaterna" borde - ursäkta vreden - tamejfan skämmas.

Heja Sverige. Men inte som det ser ut nu.

Gunilla Arneström sa...

Jag blir så trött på att privat äldreomsorg förbättrar kvalitén.Tacksam om någon kan tala om på vilket sätt kvalitén blivit bättre ? Har också funderat på vad då privat ? Jag vill inte kalla en entrepenör privat äldreomsorg,för driften betalas av skattemedel. Privat = köp det du vill ha/behöver. En ändring i språkbruk är på plats !