måndag 7 mars 2016

Kvinnofriden måste värnas...

Polisen i Östersund uppmanar nu kvinnor att inte gå ut ensamma efter mörkrets inbrott. Det händer för mycket och polisen hinner inte med. Det är förfärligt på så många sätt. Kvinnofrid - läser jag om på Wikipedia, var en lag som instiftades av Birger Jarl och kom till redan 128 tillsammans med en del andra lagar som kyrkofrid, hemfrid och tingsfrid. Då handlade det om kvinnorov mot kvinnans vilja. Men märkligt nog också med kvinnans vilja.Då handlade det om att en kvinna stack med en annan man som hon lämnade. Det verkar inte så noga med våldtäkter däremot.  Läs mer här.

Om man skulle översätta Kvinnofrid till modern tid för att vara lite vild och knasig så skulle man väl kunna säga att kvinnor ska kunna leva i frid och röra sig som de själva önskar på gator och torg och hemma. Kvinnor ska slippa vara rädda. Det är så självklart i teorin men uppenbart inte i verkligheten.

Visst får killar också stryk och blir misshandlade, inget snack om saken. De ska naturligtvis också skyddas så klart. Men just här handlar det om kvinnors frid. Utan att jämföra med mäns frid. Bara så att vi håller isär de sakerna.

Det här är verkligen inte bara för ett parti som FI!. Det är inget manshat, det är en självklar mänsklig rättighet. Något för moderaterna att ta fasta på? Alliansens övriga partier Socialdemokraterna? Uttryck det lite mer.

Som kvinna ska man inte behöva vara rädd. Det borde vara en självklarhet. Men är det inte.

Varför?Inlägg No.7 av 100.Inga kommentarer: