söndag 6 mars 2016

Vilket företag byggde Arbetsförmedlingens nya sajt för 100 miljoner...

Förr i världen i internets barndom så byggdes det en och annan sajt i 100-miljonersklassen här i Sverige. Det var Torget som Posten hade och Passagen som Telia stod bakom. Då var det jättemycket pengar som satsades och klagan blev stor på slöseri med skattemedel med mera. Men saken är att under den perioden skapades också mycket kunskap hos de som var inblandade och jobbade där. Många av de personer som var med då startade eget eller var med och byggde internetföretag på andra ställen. Så visst skapade staten genom sina satsningar många jobb via sina internetportaler. Rent av ska man ge Posten och Telia erkännande för hur deras satsningar var med och drog igång IT-branschen i Sverige på allvar. I alla fall den internetbaserade delen av det hela.

Idag kan nästan varenda människa bygga en egen sajt med ganska enkla medel. Det finns många enkla verktyg att använda. När man då får läsa om att Arbetsförmedlingen lägger mer än 100 miljoner på en ny websajt så blir man rent av förvånad. Hur kunde det här gå till? Den nya kan dessutom inte användas enligt vad som beskrivs utan man får lägga 20 miljoner för att fixa till den gamla.

Sånt slöseri med skattepengar ogillas i hög grad. Något måste väl ändå även Arbetsförmedlingen ha lärt sig under åren som gått. Skatteverket har en av de bästa och mest användbara sajterna av alla. Kan de inte lära ut lite? Eller ska man ångra att man inte tog itu med den delen av kunskapen och började jobba i den branschen, Bygga sajter till myndigheter verkar lönsamt. Att skära guld med täljkniv på något sätt. Undrar vilka som fick det där jobbet? Det framgår inte av Aftonbladets artikel.

Hundra miljoner hade räckt till mycket annat. Menar också bloggen Den hälsosamme Ekonomisten.

Aftonbladet

Blogg 6 av 100

2 kommentarer:

Richard sa...

Jag piffade upp arbetsförmedlingens lediga jobb sektion genom att ta ner alla lediga jobb till min egen sida: http://statsskuld.se/jobb/lediga-jobb och sedan kopplade jag även in lönedatabasen så det är möjligt att se ungefär vad man kan begära i lön för dom olika lediga tjänstern.

Sedan passade jag även på att gör det möjligt att se eventuell konkurrens för dom olika tjänsterna.

Hade varit trevligt om jag fått 100 miljoner för att förbättra och bygga om arbetsförmedlingens hemsida. Kunde gett lite rabatt dessutom, rundat av till säg 90 miljoner?

Anonym sa...

Hej.

Andersson: skulle det vara tekniskt möjligt med en app eller liknande som automatiskt söker varje jobb som finns utlyst i AF:s katalog?

AF ställer ju kravet om 'tillräckligt många sökta jobb' utan att kvalificera vad tillräckligt många skulle vara; om man då har sökt alla tillgängliga jobb bör man ju ha sökt tillräckligt många.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare