torsdag 20 april 2017

Släpp loss lärarna så blir det bra skolor...

Nu ska bestämt skolplatser lottas ut! Vad i hela fridens namn? Vad ska det vara bra för? Att vinna är väldigt orättvist mot dem som förlorar. Faktum är att det är i princip så idag. Ett slags lotteri i vilken skola ungarna hamnar i. Så vad är nytt? Egentligen?

Tydligen är det så att det är orättvist om bara vissa barn ska få gå på i bra skolor. Hur vore det att se till att alla skolor blir istället? Satsa på de sk. dåliga skolorna och gör dem bra istället.

För vissa politiska åskådningar så anses vinst i skolan som något mycket fult. Fulare än allting annat. Men det handlar inte om vinst det handlar om kvalitet. Den kan vara bra och dålig oavsett skolform redan idag. Det är där man ska lägga  krutet i stället för att tjafsa om vinster.

Ska man dessutom lotta ut skolplatser så blir det helt uppåt väggarna. Det är naturligtvis inte bra idag heller på alla sätt. I vår kommun skriver föräldrarna sina barn på andra adresser än de bor för att de ska gå på vissa skolor.

Satsa på att låta lärarna vara lärare och inte administratörer så ska ni få se på annat. Då blir det bra skolor.





2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är om det blir något släpp lärarna loss.
För läser man tidningarna den senaste tiden är det ganska hemska historier om hur elever kan bete sig hur som helst och när lärare ingriper och sätter gränser/sätter stopp, är det tydligen, om man ska tro tidningarna, uppfattningen att det är lärarna som ingripit, vilka kränker.

Man kan säga att detta är väl en av 1968 års största "triumfer". Att så grundligt underminera svensk lärarkårs auktoritet har fullkomligt förödande effekter. Man får ju intrycket att olika kränkningspreventiva myndigheter är sista bastionen inför en reaktionär lärarkår som bara väntar på tillfället att släppa fram sin inre "Caligula".
Vem vill bli lärare som läser om en sådan arbetsmiljö?

Hårresande.

Fredrik sa...

Jag förstår hur du menar men i vissa fall är ju skollottning en potentiell lösning att komma runt problemet med extremt segregerade skolor. Det bästa hade ju såklart varit om alla skolor fungerade lika väl, men det är andra förutsättningar som bestämmer detta idag än ordning och reda som barnen inte råder över tyvärr.