onsdag 19 april 2017

Det här med sk. Kompisar och blockning i sociala medier...

En person blockade mig från Facebook på grund av något jag skrivit som såg ut att höra ihop med något annat någon skrivit... det hörde inte ihop. Det var två separata inlägg helt oberoende varandra. Den som vet något om internet och hur det fungerar vet att man inte själv från den avsändande sidan bestämmer vart inläggen hamnar, det finns en tidsordning. Ingen vet vem som skriver vad i samma ögonblick som man själv gör.  Det kommer i oordning och man kan dra vilka slutsatser som helst. Är man paranoid kan det bli jobbigt. Man kanske tror att alla är emot en och gärna i flock då. Det står ju så i flödet.

Väl - denna person lärde mig vad blockning på Facebook är så jag blockade tillbaka. Tidigare hade jag alltid tänkt att det ska vara fritt på internet. Det intressanta därefter var hur flera av mina tidigare vänner liksom togs över sakta men säkert. Det har sedan pågått i flera år. Många har plötsligt ramlat över i ett annat kamratgäng där jag inte längre är välkommen utan snarare blivit blockad och utesluten. Utan att jag själv egentligen har en aning om varför. Inget särskilt kontroversiellt har hänt - vad jag känner till. Men uppenbarligen så är det något. Förmodligen har jag blivit förtalad på något sätt. Men jag vet inte alls vad det handlar om. Det är bara konstigt.

Vid ett tillfälle bjöds min bästa kompis på en tjejmiddag. Men inte jag. Så har det sedan fortsatt. Sakta men säkert... som när gökungen puttar andra ur boet.

Visst känns det i själen när det händer och det är meningen förstås. Men är man beteendevetare och känner till dynamiken i grupper och enskilda människors behov av att kontrollera, kanske känner de svartsjuka inför andras populäritet, så vet man vad som händer. Det gör det enklare.

När jag idag jobbar på en skola så ser jag denna kamp mellan individer varje dag och är tacksam för mina kunskaper.  En del växer aldrig ifrån rivaliteten de kände mot andra i skolan. Tycker att det är tragiskt på många sätt.

Det som är viktigt i sammanhanget är att de grundläggande relationerna, tilliten till andra är något man måste/bör bygga upp utanför internet och sociala medier. Det ena utesluter inte det andra förstås, många relationer har byggts via sociala medier. Men man får se till att inte ha sin grund i det ytliga...

Inga kommentarer: