torsdag 7 februari 2008

Inte bara olagligt, olämpligt och omotiverat utan oförskämt också...

Att kritiken växer mot regeringens förslag om att man inte ska få teckna frivilliga sjukförsäkringar som ger mer än 75% av lönen om man skulle råka illa ut är inte så konstigt. Varför man ska få avdrag på den grundläggande sjukpenningen för att man genom att tidigare har betalat med egna skattade medel till en tilläggsförsäkring övergår i alla fall mitt förstånd.

För det första så har många kostnader som överstiger 75% av lönen, i synnerhet barnfamiljer som kanske har nyköpta bostäder. Men det gäller även andra. Att leva är inte gratis och de flesta strävar på. Att ta ifrån människor möjligheten att säkra upp sig mot sjukdom är verkligen oförskämt utanför alla gränser. Exempel - en ung barnfamilj har på en eftermiddag drabbats av en svår cancersjukdom eller annat som kommer att leda till stora inskränkningar i livet på många olika sätt för dem. Ska de drabbas av att plötsligt förlora en större del av sin inkomst som de så oerhört hårt har kämpat och planerat för bara för att regler plötsligt ändras. Därmed kanske också vara tvingade att lämna sitt hem av den anledningen.

Det är vissa saker jag inte förstår med den moderatledda regeringen och det beror inte på att jag är "gammaltänkande" på något sätt. Däremot är jag verkligen för individens frihet och möjlighet till eget ansvarstagande, det är en av mina anledningar att vara moderat. Regeringens uppgift - ett förtroende som folket gav som det brukar uttalas, var att skapa förutsättningar för detta, inte inskränkningar.

Alla som är sjuka är inte kverulanter! Det är en insikt som måste till på högre nivå nu. Så många som möjligt ska få möjlighet att jobba utifrån sina förutsättningar. Det är en önskvärd och mycket viktig insats. Men att skapa utrymme för människors möjligheter att skapa sin egen trygghet måste vara en annan minst lika viktig sådan. Det är mycket bättre att se till att sjukpenningen omprövas med jämna mellanrum och inte blir den enda försörjningsmöjligheten om det finns andra.

Men man måste få ta försäkringar för de ändamål man anser sig vilja. Där kan det bara inte vara rätt att regeringen ger sig in och lägger sig i. Ingen satsar väl på att vara sjuk i onödan bara för att de tecknat en försäkring som gör det möjligt att slippa lämna hus och hem om olyckan skulle vara framme. Oförskämt tycker jag att det är.

Det är möjligt att man siffernissemässigt kan få fram att det här förslaget är nationalekonomiskt fördelaktigt - men politiska beslut påverkar människor och det är människorna som lever i samhället och det är faktiskt de som röstar också. Man ska inte som politiker underskatta kraften i den saken. Det kan inte heller vara meningen att vi ska skapa ett 2/3-dels samhälle i dessa moderna tider. Å andra sidan ska vi inte heller ha ett samhälle där det finns grupper som använder staten som sedelpress och satsar på ett liv i den rollen. Men man kan inte dra alla över en kam här. Det gäller att bli väldigt politiskt tydlig i den kommunikationen.

(SvD)

intressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Vad jag ser så har 2/3 delssamhället hela tiden varit ett av målen för alliansen. (även för delar av socialdemokaratin).
Detta med sjukförsökringen är en del av det.
Är du förvånad?