fredag 13 juni 2008

En person som kan det här med internet...

Det finns all anledning att fråga de som kan det här med internet den saken har blivit mer än tydlig nu i samband med alla diskussioner kring den nya FRA-lagen. Jag är övertygad om att de som jobbar på FRA själva är väldigt kunniga, men de säger ingenting. Kanske att de känner sig jäviga på något sätt? Patrik Fältström är en av få svenskar som gör sin stämma hörd både på det lokala planet i hur tekniken ska komma till bästa möjliga nytta, och i de internationella organisationer som hela Internet bygger på. Utan hans insats hade Internet inte varit vad det idag är, inte bara i Sverige utan i världen.


Får jag föreslå att regeringen tar kontakt med Patrik Fältström? Han är redan en av regeringens experter så kontaktvägen är kort. Till vardags är han internetguru hos Cisco. Patrik är allmänt känd som Paf. Trots att han alltid haft en central roll i IT-Sverige under många år, är Patrik lite av en doldis utanför teknikkretsarna. Men med sitt engagemang och sin djupa kompetens är han alltid intressant att lyssna till, så även nu när han skriver på sin blogg om komplikationerna med den nya FRA-lagens skrivningar. Han tycker att lagen ska skrotas i sin nuvarande form.

"– Jag tycker att själva lagen har extremt låg kvalitet och fattar inte hur den kan ha passerat både näringsdepartementet och lagrådet, säger Patrik Fältström, ett av regeringens IT-råd och internetexpert." (Metro)

Gör om, gör rätt menar Patrik. Exempelvis så är det inte tydligt hur avlyssningen ska gå till i praktiken och det är väl inte minst en viktig sak att vara tydlig med.

Han intervjuas ofta i olika tidningar och nu senast i Dagen där han säger:

" Det är allvarligt om vi stiftar sådana här lagar som i slutänden gör att vi slutar lita på överheten. För i dag gillar vi Sverige och polisen. Vi kan bekymra oss över hur många korsetter Perrelli har i Melodifestivalen medan man i andra länder har mycket större problem. För att bevara tryggheten är det viktigt att sådana här lagar blir korrekta och skyddar medborgaren." den artikeln har också kommenterats av Henrik Sjölin.

Utöver sin internetkunskap är Patrik en hängiven mat- och vinkunnig person också. Många strängar på sin lyra har han... och hans grillfester på gården hemma i Skåne är tradition för hela svenska interneteliten. Ni må tro vad det kommer att pratas om denna sommar. (foto: Ragnar Jensen)


Men det är inte bara Patrik som är kritisk, även förre Säpo-chefen har sina dubier om FRA-lagen. Även han bör betraktas som expert med sina insikter om övervakning och han menar i DN att lagförslaget brister vad gäller rättssäkerheten och undrar om det inte rent av strider mot grundlagen.

Uppdatering:
En blogg som jag ofta vänder mig till är Mårtens, han brukar tala om för mig när jag tagit ut svängarna och fått mig att tänka efter innan jag dömer folk, särskilt utifrån tidningsartiklar. Jag är tacksam för sådana råd. Mårten är doktor i juridik och han har synpunkter på den personliga integriteten. Läs dem här.

Påfyllning sen i morse: Erik L, Rick F, Scriptorium, Klokbok, Henrik Sjöholm, Witchbitch, Alter Ego om medborgarjournalistik

Som vanligt - det skrivs på svenska bloggar, vilket engagemang. Betänk att vi sitter på varsin kammare, kanske långt ifrån varandra, kanske nära, men uppsamlingen av det hela sker på knuff.se, det är lite mäktigt eller hur.Henrik Sjöholm (tack för tipset om debattinlägget ovan), Hos Emma idag, intressant gästbloggare, Join Simon, Nikke Index, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Enligt min Humla, Humlan igen, Blogge bloggelito, Mina Moderata Karameller, Anders Mildner, Kamferdroppar, Endemoniada, Henrik Alexandersson, Klokbok, Loke Kultur och Politik, Frihetspropaganda, Nikke Index, ProjO, bloggen Bent, Mothugg, Alter Ego, deep.edition, Törnebohm, Join Simon, Drottningsylt, apg.29, Basic Personligt, Edvin Ala, Eva Westerberg, Ur hjärtat, en gång till, Jinge, Johan Ingerö, Sundevall, bios politikos, syrrans granne, Willhelm Raab, Erik Laakso, Steve Lando, Den osynliga bloggen, Piece of The Mind, Bloggtidningen, Gabrielles blogg, Björn Wadström, Trottens betraktelser, Farmor Gun, Röd Libertarian, Frendo, Peter Karlberg, My Cup of Tea,och (det kan vara dubbelt och någon kan vara missad, hör av dig då. Men det visar det massiva engagemanget i bloggosfären)Janne Pettersson, Anna Troberg, Stationsvakt, Erik Laakso, Farmor Gun, WitchBitch, Som jag bäddar, Joakim Hörsing, dyslesbisk, brygubben, Kamferdroppar, projO, projO igen, Motpol, Röd Libertarian, Svensson, Drottningsylt, andra sidan, Skalleper, Björn Wadström, Peace Love and Capitalism, Christian Engström, Trottens betraktelser, Enligt min Humla, Anders Mildner, Henrik Alexandersson, HAX igen, Johan Ronström, Humblebee, The Real Mymlan, Isobel text och verkstad, Onsdag, Se till vänster där går en arab, Bloggen Bent, Magnus Andersson, Kost och hälsa, Pophöger, Nihao Kenny, Endemoniada, Esbati, Erik Hultin, Hanna Wagenius, Per Hellqvist, Tommy K Johansson, Caught in the Act, Loci.se, Biology and Politics, Stupid Domain, Alter Ego, Hultin, Alter Ego igen, Törnebohms, Basic, Klokbok, teflonminne, Blogge, WitchBitch, WitchBitch, Tomas sida, Molnen hopas, Expressenbloggen, Törnebohms, Bloggtidningen, Kattkorgen, Kulturbloggen.com, Svensson, Badlands Hyena, rick falkvinge , mildner på sydsvenskan, PL&C, Tomas sida, Rick, Basic, WitchBitch, PL&C, Klokbok, AlterEgo, Frihet och Sanning, Hultins tankegång, AlterEgo igen, ID:Pelaseye, oscar fredriksson, Erik Laakso, Drottningsylt, Poet on the Run, Pelle H, Paf, Niklas W, mufs ordförande. Sen har vi en som är motvalls här, men han får vara med ändå eftersom jag tror att vi har blåst lite liv i ledarskribenten i de småländska skogarna. Han tycker att det här är lite kul tror jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Caught in the act ger en pedagogisk grundkurs i filtrering - läs den...
1 kommentar:

Per Hagwall sa...

Jag tar och gör reklam för mitt anti-FRA-inlägg som just kom in på SVT opinion.
Det finns även i lite annat upplägg på min blogg.