fredag 13 juni 2008

På väljarnas mandat - Glöm aldrig det

Marys dröm - (fast det här är på riktigt...)"Jag tror också att relationen mellan den enskilde kandidaten och partiledningen kommer att förskjutas. Ingen partiledning kan sätta sig på en genuint personvald kandidat som har ett stort folkligt stöd. Då kan fler spela roll i svensk politik. Fler kan uttala sig, lutandes sig tillbaka mot de många personer som de har fått stöd av." (Fredrik Reinfeldt i Riksdagsdebatt om Personval 1997) (foto: Ragnar Jensen)

Moderaten Karin Enström menar att det är viktigt att hålla partilinjen. Självklart så är det praktiskt att ha en viss grund och en viss ordning när man ingår i en organisation. Men politiskt arbete skiljer sig från annat, ty arbetsgivaren är allmänheten och väljarna. I alla fall så länge vi har en demokrati. Man får aldrig glömma det som politiker. Tyvärr verkar det som om många förtroendevalda glömmer just den saken och tror attdet är den inre organisationen som ska tillfredsställas.

Förtroendevald: person som valts att företräda väljarna.


I ett anförande i Riksdagen 1996 sa Fredrik Reinfeldt att det är viktigt med personval. Debatten handlade om en ny vallag. Jag saxar lite ur protokollet. Jag vet inte om han har ändrat sig, men när man hör hur vissa riskdagsmän har betänkligheter just nu kan man tro det, men min statsminister skulle väl aldrig ändra sig på det viset? Ungdomsförbundet håller med, själv ingår jag väl snart i pensionärernas ungdomsförbund (PUF), men vi tycker ganska lika.

"Nu sker för första gången en förflyttning mot att väljarna kommer att få mer att säga till om när det gäller vilka som skall företräda dem."

"Jag tror också att relationen mellan den enskilde kandidaten och partiledningen kommer att förskjutas. Ingen partiledning kan sätta sig på en genuint personvald kandidat som har ett stort folkligt stöd. Då kan fler spela roll i svensk politik. Fler kan uttala sig, lutandes sig tillbaka mot de många personer som dehar fått stöd av."

"Personval handlar om det demokratiska grundarbetet. Man skall gå ut och knacka dörr och prata med folk. Man skall söka det personliga förtroendet och mandatet."


Leta efter anförande nummer 22 här om ni vill läsa hela debattinlägget..

Politiskt engagemang måste utgå från en slags inre drivkraft och framförallt en egen kompass. Civilkurage kan vara ett begrepp, hjärta och puls och personlig drivkraft är en annan. Något man tror på. Man måste ha en idé om vad man själv vill och naturligtvis köpslå även med sig själv ibland, men man måste utgå från väljarna. Det är på deras mandat man sitter där man sitter. Underbart är kort i politiken. Mandatperioden är fyra år.

Därför känns det lite ynkligt att höra en politiker, i synnerhet en ung person säga rent ut att det handlar om den politiska karriären om man säger nej eller ja till frågan om massavlyssning av svenska folket och i samma mening säger att detta är det absolut största ingreppet i den personliga integriteten som någonsin gjorts. Av den anledningen så tror jag att den politiska karriären kan ta slut ännu snabbare om man väljer att rösta för en lag som ingen verkar vilja ha.
Det är inte nonsensprat vi vill ha. Det är inte barn som tilltalas. Vi är vuxna och en hel del av oss vet att det som sägs nedan är rent nonsens.

"– Det är för att vi på ett bättre sätt än i dag ska kunna skydda svenskar och svenska intressen. Det är regeringens ansvar och skyldighet att skydda sina medborgare från internationell terrorism, grov brottslighet eller eventuella militära hot." (Karin Enström i SvD)
Vad vinner man på att samla uppgifter som man påstår inte ska användas? Vet borgerliga riksdagsledamöter att man för några hundringar kan köpa krypteringslösningar som innebär att man kan agera helt i det dolda, om man vill. Det finns program som gör att man kan byta identitet på sin mobiltelefon stup i kvarten så att den inte går att spåra. Det är sånt som de vi ska skyddas ifrån känner till. FRA kan sån´t där, varför inte fråga dem... Om svenska folket ska skyddas så vore det väl egentligen mer riktigt att satsa på trafiksäkerhet, ty det dör betydligt fler personer i trafiken än i terrorattacker i Sverige.

Marys dröm - raka politiker...

Sanna Rayman har på sitt jobb (SvD) lagt upp en film som skapats av Dyslesbisk och En vanlig Svensson. En film säger mer än tusen ord på ett papper. Att se den är ett måste. Döda politiska karriärers sällskap är titeln. Anlednning till eftertänksamhet. Kolla på filmen här

(intressant)
(SvD1)
(SvD2)
(Aftonbladet)

Som vanligt - det skrivs på svenska bloggar, vilket engagemang. Betänk att vi sitter på varsin kammare, kanske långt ifrån varandra, kanske nära, men uppsamlingen av det hela sker på knuff.se, det är lite mäktigt eller hur.

Henrik Sjöholm (tack för tipset om debattinlägget ovan), Hos Emma idag, intressant gästbloggare, Join Simon, Nikke Index, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Enligt min Humla, Humlan igen, Blogge bloggelito, Mina Moderata Karameller, Anders Mildner, Kamferdroppar, Endemoniada, Henrik Alexandersson, Klokbok, Loke Kultur och Politik, Frihetspropaganda, Nikke Index, ProjO, bloggen Bent, Mothugg, Alter Ego, deep.edition, Törnebohm, Join Simon, Drottningsylt, apg.29, Basic Personligt, Edvin Ala, Eva Westerberg, Ur hjärtat, en gång till, Jinge, Johan Ingerö, Sundevall, bios politikos, syrrans granne, Willhelm Raab, Erik Laakso, Steve Lando, Den osynliga bloggen, Piece of The Mind, Bloggtidningen, Gabrielles blogg, Björn Wadström, Trottens betraktelser, Farmor Gun, Röd Libertarian, Frendo, Peter Karlberg, My Cup of Tea,

och (det kan vara dubbelt och någon kan vara missad, hör av dig då. Men det visar det massiva engagemanget i bloggosfären)
Janne Pettersson, Anna Troberg, Stationsvakt, Erik Laakso, Farmor Gun, WitchBitch, Som jag bäddar, Joakim Hörsing, dyslesbisk, brygubben, Kamferdroppar, projO, projO igen, Motpol, Röd Libertarian, Svensson, Drottningsylt, andra sidan, Skalleper, Björn Wadström, Peace Love and Capitalism, Christian Engström, Trottens betraktelser, Enligt min Humla, Anders Mildner, Henrik Alexandersson, HAX igen, Johan Ronström, Humblebee, The Real Mymlan, Isobel text och verkstad, Onsdag, Se till vänster där går en arab, Bloggen Bent, Magnus Andersson, Kost och hälsa, Pophöger, Nihao Kenny, Endemoniada, Esbati, Erik Hultin, Hanna Wagenius, Per Hellqvist, Tommy K Johansson, Caught in the Act, Loci.se, Biology and Politics, Stupid Domain, Alter Ego, Hultin, Alter Ego igen, Törnebohms, Basic, Klokbok, teflonminne, Blogge, WitchBitch, WitchBitch, Tomas sida, Molnen hopas, Expressenbloggen, Törnebohms, Bloggtidningen, Kattkorgen, Kulturbloggen.com, Svensson, Badlands Hyena, rick falkvinge , mildner på sydsvenskan, PL&C, Tomas sida, Rick, Basic, WitchBitch, PL&C, Klokbok, AlterEgo, Frihet och Sanning, Hultins tankegång, AlterEgo igen, ID:Pelaseye, oscar fredriksson, Erik Laakso, Drottningsylt, Poet on the Run, Pelle H, Paf, Niklas W, mufs ordförande. Sen har vi en som är motvalls här, men han får vara med ändå eftersom jag tror att vi har blåst lite liv i ledarskribenten i de småländska skogarna. Han tycker att det här är lite kul tror jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
1 kommentar:

Anonym sa...

Men snälla Mary! Nu måste vi väl ändå få lite koll på vad folk tycker och tänker i det här landet. Hela den här FRA-debatten visar ju hur illa det är ställt. Ingen verkar längre lita på de politiker vi valt att styra oss. VAD är det för jäkla ordning, VA?
FRA för ett tryggt, tyst och bombsäkert Sverige!