måndag 27 april 2009

Styr den här karln i regeringen...

Särintresseadvokaten Danowsky hotar med hårdare lagstiftning om Telebolagen inte följer Ipredlagens krav på att de ska lämna ut uppgifter om sina kunder för att hans klienter ska klämma åt fildelare. Hur kan den karln få låta som om han bestämde över våra lagar? Någon måtta får det väl ändå vara.

Har för mig att Beatrice Ask sa att lagen ska testas och att den kan ändras om den utnyttjas på fel sätt. Det verkar som om det är dags redan nu. de här tongångarna från en advokat kan väl knappast vara vad regeringen vill höra? Det är väl så - har man fått tummen så försöker man ta hela handen sen.

Kunde man inte ha kollat i förväg om lagen verkligen skulle fungera hela vägen ut? Kan man anses trotsa en domstol om man inte lämnar ut uppgifter som man inte har? Operatörerna har uppenbarligen ingen skyldighet att spara dem heller. Någonstans måste man dra gränsen för särintressens möjligheter att få göra som de vill. Politiker kan stifta lagar och de kan också dra bort dem.

Nånting är ruttet i det här menar Westerholm. Bahnhof var först och sen kommer All Tele och nu Tele2 och så blir det säkert flera. De behöver inte spara uppgifter om sina kunder så varför skulle dom? Tänkte inte på det sa killen i Lorry som var från Sundbyberg.

Det som är riktigt synd i den här frågan är att det blivit uppdelat i svart och vitt. Mycket viktigare hade egentligen varit att satsa på utbildningsinsatser där man taladeom hur de olika lagar vi har fungerar. Det finns alltid de som vill vara tvärtom, det är svårt att komma ifrån det. Men det gör man inte nu heller med den nya lagen, däremot blir alla föremål för intresse vi hamnar i en situation där vem som helst egentligen oförskyllt kan hamna inför rättskranket utan att ens varit i närheten av någon illegal fildelning. Internet fungerar inte på det sätt som lagstiftare och Danosky&Co tror. Därför är det helt ofattbart att inte det reddes ut innan alla dessa olycksaliga lagar kom till.

tkj (Aftonbladet) (DN) (IDG)

PS. Emma visar en liten kul film om FRA.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Operatörerna har uppenbarligen ingen skyldighet att spara dem heller.Faktum är, om jag inte helt missminner mig, att de är skyldiga att förstöra dem när de inte längre behövs för faktureringssyften (enl. Lagen om elektronisk kommunikation). Så, lägger operatören om sina faktureringsrutiner så skulle de bryta mot lagen om de sparade dem. Jag är dock inte jurist, så jag kan ha fel för mig.

Tänk om vi skulle få en borgerlig regering... sa...

> Styr den här karln i regeringen...

Danowsky och Graner verkar hänga ihop som helan och halvan och Ask har outsourceat dessa frågor till Graner så: Ja, i dessa frågor kan Danowsky beställa lagstiftning. Det kallas socialdemokrati och är precis vad vi röstade på alliansen för att de skulle sätta stopp för.

Jay sa...

tja, uppenbarligen tror väl Danowski att han kan fortsätta och styra och ställa som tidigare då...
Socialdemokrati? Får jag påminna om att lagarna stifta(de)s av den nuvarande regeringen?

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary, du ska nog kanske bli advokat i st, då får du mera inflytande över lagstiftningen än som riksdagsledamot med uppdrag att trycka på "rätt knapp".

jessejames sa...

Jag tror det är 9 operatörer nu som går emot, alla små utom Tele2.
Sen tycker jag det är märkligt att man inte hör ett ljud från våra folkvalda. Varför gör dom inte ett försök att reda ut den här soppan, ska dom bara försöka tiga ihjäl problemet eller bryr dom sig inte?
Beatrice ask borde väl iallafall göra något. Hon borde komma ut och säga att dom ska se över lagen och försöka bringa ordning på det här.

Humanist sa...

Jag har röstat moderat och levde i den villfarelsen att de uppskattade privata sfärer, integritet och mindre styrning av sk fria marknader (där jag anser att internet hör hemma). Jag tyckte Bodström var en katastrof med sin övervaknings- och avlyssningsiver.

Jag har blivit desillusionerad.

För första gången i mitt 45-åriga liv har jag anslutit mig till en politisk organisation : PP