tisdag 14 juli 2009

Kommer man att överleva hösten...

Frågan är högst relevant om man läser tidningarnas rapportering om den sk. svininfluensan. Det är lika bra att man ser över testamenten och annat. Har man särkullbarn är det extra noga. Ung och stark är ingen garanti för att man ska klara sig. Det handlar om att dö i influensa nu, förstår ni allvaret? Läs annars dagstidningarna, de vet att berätta hur det ligger till.

Över 400 000 personer kan drabbas enligt Aftonbladet. Rapporteringen bygger på olika scenarios som, socialstyrelsen har gjort genom att koppla samman Sveriges befolkning i ett enda stort socialt nätverk med hjälp av registerdata från SCB! Aftonbladet valde scenario 1 medan SvD drog till med Scenario 4 i sin rapportering, det värsta. Då kan över 5 miljoner bli smittade. De olika beräkningarna bygger på vid vilken tidpunkt man kommer igång med vaccineringen.

Undra på att man har anledning att vara förskräckt över registrerade data. Tänk nu massavlyssning av vår digitala kommunikation, vilka scenarios kan inte komma fram ur dessa oceaner av information. Vilka tolkningar som kan göras. Man blir förskräckt.

Undrar hur det sett ut om man haft med variabler som att alla tvättar händerna efter varje toalettbesök, inte kliar sig i ansiktet, börjar hälsa genom att ta varandra i armbågen i stället för handen, byter disktrasor ofta, städar sitt hem och slutar att hosta rätt ut i luften istället för att göra det i sitt eget armveck, eller att man inte lämnar in sina snoriga ungar på dagis så att de fritt kan hålla smittan igång året runt?

Det finns säkert fler åtgärder som är bra att tänka på. Hur många skulle då möjligen klara sig ifrån influensan och vanliga förkylningar också för den delen. Om man simulerar fram olika scenarios alltså.

Tro nu inte att jag är oförståndig och inte tar influensahotet på allvar eller betraktar det som larvigt att bry sig. Tvärtom faktiskt och jag kommer att leva efter mina egna råd ovan och vill gärna ha flera såna praktiska tips.

Däremot är det bekymrande att många tidiningar hamnar i fritt fall när det gäller analys av faror av olika slag. Influensahoten har vi hängande över oss mer eller mindre hela tiden och vem som helst kan bli sjuk och det är självklart bra att alla blir medvetna om den saken. Men måste man skapa denna dödsångesthysteri varje gång? Det är en mycket väsentlig fråga i det här sammanhanget.

Min moderata kollega i Örebro Kent Persson meddelar att i Örebro Läns Landsting har man beställt vaccin så att det ska räcka till alla i länet. Kostnaden är runt 40 miljoner kronor, bara för vaccinet. Han menar att larmet måste tas på allvar men ser också en baksida av medaljen, det finns de som har intressen i att det blir en massvaccinering, nämligen läkemedelsbolagen. Vilken testgrupp det blir om alla länder köper vaccin till sin befolkning och dessutom betalar för att få testa. Ett vaccin som man tydligen inte är säker på att det hjälper.

Vad man kan förstå av tidningsartiklarna så hjälper inte ens vaccin, eller det vill säga man vet inte om det hjälper, allt är nytt. Det är bara att sitta och vänta alltså. Sista stunden är snart kommen. Så är det inte det vet vi alla. Men det är väl lika bra att beställa tid för vaccinering för hela familjen. I förebyggande syft, man vet ju aldrig.

Rickard Eriksson har sammanställt en tidning om allt som skrivits om Den nya influensan i olika medier. Här kan ni läsa allt som skrivits hittills. Men kom ihåg att paniken kring det hela kan vara värre än sjukdomen. Så försök behålla lugnet, om ni kan.

(intressant)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Drottningen sa...

Nej, det är väl bäst att bunkra munskydd, alcogel och sen helt enkelt gömma sig i en bunker. Hemma kan man inte heller vara eftersom man har gemensam ventilation med grannarna.

Det är märkligt att inte vårdpersonal dör som flugor med tanke på all smitta som frodas på sjukhusen förresten.

Basal handhygien räcker i de allra flesta fall. Det är trots allt en influensa det handlar om, inte ebola. (men det säljer tydligen lösnummer och det är ju bra för tidningarna)

Anonym sa...

Olyckskorpar finns det överallt och inför denna nya influensa så kraxar de högt igen om en nära förestående undergång.Normal hygien samt att tvätta sig om händerna är nog så bra ibland för att slippa fientliga mag / tarmbakterier med andra sjukdomar.
Som sköterska har jag haft tur där det t ex visade sig att somliga var imuna mot mot denna återkommande kräksjuka som varje år tar livet av många äldre svaga personer.Återigen lönade det sig att tvätta händerna med sprit och enklare munskydd i samband med insjuknade personer närvaro.
Det hela påminner ibland om de där skyltarna man kan se i domedagsfilmer som man bär omkring på ... (undergången är nära , sök skydd hos din frälsare) , ha ha ha .... Så är det ibland i en värld där rädsla ibland sprids snabbare än det värsta virus.

Ha en bra dag. :)

NetRunner

Anonym sa...

Västra Götalands Län har ju beställt 3 miljoner doser så att befolkningen i länet är täckt. Vaccineringen börjar i september.
Undra vad kostnaden där blir.
Det hade nog varit billigare om staten hade byggt upp en egen fabrik. Ibland bedrar snålheten visheten.
/Daniel A.

Trött sa...

Man blir ju lite smått orolig över att de som inget kan om ett ämne börjar uttala sig(politiker, journalister och annat löst folk) och sen blir vanliga människor rädda och ser spöken överallt.
Till att börja med så är den kommande influensa pandemin oroväckande. Sen början av 1900-talet har vi bara haft tre tidigare pandemier och en av dem(Spanska sjukan, en influensasträng som spreds 1918-1919) tog kål på fler människor än digerdöden(50-100 miljoner). Att förringa hotet av den här pandemin på grund av att det "bara" skulle vara en influensa är bara dumt.
Men dummare är att folk uppenbarligen inte kan läsa innantill. Det står i tidningarna att 400000 till 5 miljoner svenskar kan bli smittade, inte att de kommer att dö. Eftersom det är ett influensavirus, så kommer inte alla som blir smittade att dö, men eftersom så många blir smittade så är det många som kommer dö av sjukdommen. Många fler än den "vanliga" influensan som drar in över landet varje år.
Med detta är inte sagt att vaccinering av hela landets befolkning är en bra idé, men "våra" politiker lyssnar som vanligt inte på vad de som kan säger. Tyvärr krävs ju varken utbildning eller intelligens för att bli politiker i Sverige.

Henko sa...

Vi kommer alla dö. Lev highlife i sommar medan ni kan....

Trixx sa...

Jag är så trött på all skrämseljournalistik. De sk kvällstidningarna frossar i alla möjliga och omöjliga sjukdomar man kan ha om man har symptom ditt eller datt.
Ja, det är en influensa på väg och tydligen skiljer den sig från de senaste årens influensor, MEN om nu äldre än 60 år har ett visst skydd pga att de haft ett antal tidigare influensor, hur bra är det med massvaccinering då? Hur länge håller vaccinet i sig? Måste man gå och förnya det med jämna mellanrum, för ingen kan väl tro att denna influensa kommer att gå upp i rök? Snarare mutera och bli återkommande...
Jag kanske resonerar konstigt, men jag anser att är man inte i någon riskson pga andra hälsoproblem, så kanske man borde låta naturen ha sin gång, dvs bli sjuk och skapa antikroppar. Genom alla år har jag aldrig vaccinerat mig ot någon influensa, trots att arbetsgivaren ibland erbjudit det. Däremot har jag haft kollegor som sprungit och vaccinerat sig varje gång det varit influensa på gång, och de har trots det haft många fler sjukdagar än jag. Nu kanske det finns ett litet hypokondriskt drag som gör att det blir så, vad vet jag?
Någon annan mer behövande kan få min dos, jag fortsätter som vanligt med mina basala hygienregler :)

http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/ sa...

Svininfluensan har betydligt lägre dödlighet än en vanlig influensa om man inte bara ser på de bekräftade fallen. Influensavaccin har i nya studier visat sig endast ger en minskad dödlighet med 15 - 20 % så 80 - 85% av de dödliga fallen dör vare sig dom får vaccin eller inte.

Detta är bara en upphypad kassako för läkemedelsindustrin.

Sen tror jag det är bättre att få svininfluesan nu innan den muterar och blir farligare, då har man ett immunologiskt grundskydd. Det har man inte på samma sätt om man vaccinerat sig.

Anna sa...

Bra skrivet Mary. Kommentaren ovan från konspirationer-och-sanningar har en poäng - att få influensan nu, så tidigt som möjligt och om man inte tillhör någon av riskgrupperna, kan visa sig vara rena vinstlotten.