onsdag 19 augusti 2009

Hur många får jobb med hjälp av arbetsförmedlingen...

Arbetsförmedlingen vill ha mer pengar för att arbetslösa ska få bättre hjälp. Nåja. Förvisso ser det ut som om antalet sökanden ökar nu och det kan väl iofs vara en anledningtill att man behöver mer pengar.

Den viktiga frågan som borde ställas är - Hur jobbar arbetsförmedlingen? Inte är erfarenheten att de direkt hjälper till att fixa jobb snarare att de upprätthåller sin myndighetsfunktion och skickar konstiga brev, kräver närvaro på möten med hot om utebliven ersättning trots att det krockar med verksamhet som de själva bestämt. De skickar uppmaningar om att söka arbeten som man redan sökt, ja de skickar till och med såna till mig trots att jag vare sig har någon A-kassa eller är inskriven hos dom. Makalöst.

Tycker inte att arbetsförmedlingen ska begära mer pengar innan de presenterat en arbetsmodell som funkar. Människor är arbetslösa av helt olika skäl och det borde man ta hänsyn till och inte alltid hävda sin myndighetsutövning.

Läste på (s)-bloggen Arvid Falk ett intressant inlägg om hur fyrkantigt systemet är. Det borde ändras. Människor behöver praktisk hjälp av olika slag och då menar jag inte i hur man fyller i blanketter på rätt sätt. Det handlar mer om att lära ut hur man fiskar än att ge fisk. Finns den kompetensen på Arbetsförmedlingen? Kanske. Men den syns inte.

Även på arbetsförmedlingen bör man ha en helhetssyn. För det ska väl inte vara så här?(Aftonbladet) (SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

AF är igentligen bara ett kontrolldon för att sätta press på folk som går på a-kassa eller socialbidrag. Jag har aldrig någonsin hörttalas om någon som fått ett arbete genom AF. Vi skulle klara oss lika bra med bara en central "platsbank" på nätet, i stort sett alla har dator och internet idag och om man inte har det så har bekanta garanterat. Näe det är hög tid att banta ned denna koloss till myndighet, dess tid är förbi.

Thomas F sa...

Hej där!

Visst vore det på sin plats att du lär dig lite om systemet som du kandiderar till?!

Arbetsförmedlingen är ett statligt verk och dess arbete styrs, som övriga statliga myndigheter, av regleringsbrev och direktiv från regeringen. Vidare har arbetsförmedlingen inte till uppgift att ge arbetssökanden jobb, det är upp till den sökande att själv söka jobb men detta försvinner lätt i en allt mer vilsen debatt.

Jag skulle kunna skriva en PM om just detta ämne, kritiken mot AF bygger allt som oftast på felaktiga fakta...

Tho(m)as

Lars-Erick Forsgren sa...

Försvann min kommentar?
En ngt utbyggd kommentar la jag just ut på min blogg:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/08/jo-jag-fick-jobb-genom.html

Så på ngt sätt har Thomas F rätt. AF är inte till för de arbetslösa, utan är en statlig byråkrati.
Men ändå - pengarna får AF för att vi vill tro att AF kan ge jobb... Som Reinfeldt motiverar ökade anslag i radion just nu.

Mary X Jensen sa...

Tho(m)as - jag vet hur det fungerar men är inte nöjd med att man bara finner sig i saken bara för det. Jag vill förändra - så se på saken som ett förslag, en idé, ett vidaretänk.

Jag är en förändrare inte förvaltare...

Anonym sa...

AF påminner mig om den skånska orten Eslöv.Alla vet var det ligger men ingen vill dit ha ha ha.Och du Tho(m)as , jag vill inte vara med och avlöna dagdrivare som dig som tycker att arbetsförmedlingen inte har till uppgift att verkligen ordna arbeten till folk !!!.

Marie

Anonym sa...

Arbetsförmedlingen gör ett bra jobb. Regeringen däremot kunde göra ett bättre. De klagar på kommuner som slösar med pengar. Men slöseriet till banker och bonusar är värre.

Thomas F sa...

Hahaha, till anonym som kallar mig dagdrivare, du visar sann klass och ett djupt intellekt när du kallar mig dagdrivare...speciellt som jag nu på morgonen har kokat kaffe och bjussat mina 10 anställda på morgonfika. Vad har du anonyme människa gjort för att påverka samhället till det bättre?

Tho(m)as

Mary X Jensen sa...

Bra att du tar det så Tho(m)as ;-) Man ska inte bry sig om allt.