onsdag 19 augusti 2009

Bra att våldtäktsbegreppet diskuteras...

Åklagaren Hillegrens uttalande om att det inte är våldtäkt om mannen kör på även om kvinnan inte vill har tagit hus i helvete. Inte utan anledning. Jag hör honom i P1 säga att det mest är "bloggarna" som har tagit fasta på vad han bokstavligen uttryckt, att man inte riktigt förstått vad han menat. Det är oerhört fördomsfullt att påstå att det bara är bloggarna som protesterar, bloggen är bara ett verktyg för att uttrycka sig och man blir urbota trött på att kategoriseras in som en bloggare och betraktas som småsuspekt och annorlunda av den anledningen. Så den gubben går inte. Däremot så förstärks bara uttalandet av den typen av "skylla-på-andra-som-inte-förstått-taktiken. Bloggare är en del av medialogiken numera, det handlar om symbios. Så övrig media går inte heller fria från dramatiken i detta fall. Men nu till saken.


Att det är lite OK att mannen tar för sig i äktenskapet även om kvinnan säger nej är faktiskt inte OK. Det kanske inte är så Hillegren menar egentligen, men konskekvensen blir den att det är OK att mannen tar för sig om inte kvinnan klappar till honom med stekpannan. Har svårt att tro att det rent generellt är så att karlar inte förstår när man talar till dem. Men ska man behöva klippa till karln för att han ska fatta så hamnar vi ett annat rättsläge direkt. Då åker man väl som kvinna dit för våldsamt ordningsbeteende, misshandel kanske. (jag använder kvinna/man som exempel här eftersom det är vanligast trots allt, offer kan ju vara både kvinna och man och annat).

Det är möjligt att begreppet våldtäkt ska diskuteras, analyseras och avgränsas på ett vettigt sätt. Vad det nu är som är vettigt och vem som avgör det. Mot någons vilja borde kanske vara den enkla lösningen, oavsett var det sker. Exemplet som drogs är dock ganska korkat och det är inte så konstigt att det väcker känslor. Den kvinna som blivit utsatt för övergrepp oavsett om det skett hemma eller borta måste kunna känna tillit till rättssamhället så att det finns en mening i att göra en anmälan. Två års fängelse är inte för lite, för det är väl så att straff inte bara ska utdömas det ska fungera som avskräckare också. Det är inte OK att ge sig på någon mot dennes vilja. Vi måste få styra över våra egna kroppar. Det gäller alla.

Hillegrens avgång är ju egentligen ointressant att kräva nu, däremot är det viktigt att själva frågan kommer i skottgluggen och diskuteras ordentligt. Som så ofta blir själva sakfrågan mindre viktig än vilken person man ska kunna sätta dit och där är inte media oskyldiga som lamm precis. Det är väldigt olyckligt när fokus förflyttas på det sättet, för då händer det ingenting. Hillegren själv försvarar sig mot Madeleine Leijonhuvud i SvD just nu och där försvann frågan. Olyckligt och oerhört typiskt. Plötsligt så är det sajag-sadu-nähä-joho som blir det aktuella.

Det är väl bättre att säga till Hillergren att han har fel och se till att det blir en rejäl diskussion om saken pch inte om hans eventuella tillkortakommanden. Det kan komma någonting bra ur en sådan diskussion. Då menar jag förstås (humor nu) att det blir på mitt (och de flesta andras) sätt - det är inte OK att utföra sexuella handlingar med någon som inte vill. Så lagstifta gärna om samtycke, det är möjligt att allt inte ska in under begreppet våldtäkt. Ett övergrepp är alltid ett övergrepp och ska behandlas som ett sådant. Sen om det finns en och annan som missbrukar det må väl vara hänt, det är säkerligen inte i majoritet. Att anmäla ett övergrepp är inget man gör på hemvägen från matbutiken precis.

Dags att lära ungarna det på dagis. Respekten för andra, den är på något sätt alltid undantagen. Det gäller inte bara sex. Det måste ändras på den saken.

Emma blev rejält arg. Sanna Rayman gör avbrott i semestern och tycker till. Juristen Schultz lika så. Själv reagerade jag också på hans uttalande - vad säger karln. Marie Demker skriver också hon om det hela och påpekar irriterat att hon ogillar Hellegrens arrogans.


, , , , , ,

7 kommentarer:

Anders E sa...

Jag håller med om att sakfrågan bör behållas i fokus, men personfrågan är inte oviktig. Kan en person som anmäler sin respektive för våldtäkt räkna med att Hillegren gör sitt yttersta för att utreda fallet när han egentligen tycker att det är ett etikettsbrott?

Mary X Jensen sa...

Det jag vänder mig emot är att det är Hillgren som hamnar i fokus. Klart att det ska ifrågasättas det han säger och vad det betyder.

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Väl talat! Jag reagerade ungefär på samma sätt som dig när jag läste om allt detta.

Medborgare X sa...

Mary!

Samtyckeskrav låter väldigt bra, men hur skulle det fungera i praktiken? Hur gick det till när du själv försäkrade dig om samtycke av din partners senast ni hade sex? Hur skulle du förklara det inför åklagare och domstol?

Vågar du anta bloggutmaningen?

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/08/bloggutmaningen-hur-forsakrade-du-dig.html

Mary X Jensen sa...

Medborgare X - jagh ar lagt en kommentar på din blogg ;-)

Medborgare X sa...

Mary!

Tack för det, men din kommentar verkar tyvärr inte ha registrerats på min blogg. Eller så är det jag som börjar bli blind...

Mary X Jensen sa...

Medborgare X - Vad konstigt. Jag återkommer med ett nytt men ska först göra litet matavbrott här.