lördag 15 augusti 2009

Paraplyseende krävs i IT-politiken

Under hela min tid som opinionsbloggare har jag kämpat för att moderaterna och regeringen verkligen ska se på integritetsfrågorna med större allvar och respekt. Som jag skrev igår "... frågan som inte ens skulle behöva debatteras om de tradtitonella partierna tog den på allvar. Tidigare var skydd av den personliga integriteten än självklar sak i det demokratiska samhället. Det finns ingen anledning att ändra på det nu bara för att det med modern teknik går att avlyssna och kontrollera alla. Det är en skrämmande utveckling." (MMK)

Vi är några tappra som hållit frågan vid liv. Den hör starkt samman med en övergripande syn på IT-politiken dessutom. Såsom varande aktiv i den branschen sedan tidigt 80-tal så har jag haft förmånen att delta i den revolution som man ändå måste säga att det är när det kommer till det sätt det ändrat vårt sätt att kommunicera. Internet har blivit en egen infrastruktur. Inte minst märks det på Postens förändrade roll som förmedlare av meddelanden. Men en viktig sak bör finnas kvar här och det är att ta hänsyn till den personliga integriteten. Att särintressen inom underhållningsindustrin får möjligheter att bryta "brevhemligheten" är inget annat än skamligt i ett modernt samhälle. Det blir viktigare ä någonsin nu att ta det på allvar. Inte minst har Piratpartiets framgångar just med en frågan visat att den är viktig. Jag vill påpeka med bestämdhet att det inte bara är unga män som intresserar sig för det hela. Däremot är det kanske så att alla inte förstår vad detta kan innebära för dem själva.

Till stor glädje har även ledarsidan i AB tagit upp saken om Piratpartiet och de digitala frågorna. Det handlar iofs mest om hur oansvariga Piratpartiet kommer att vara i kommunalpolitiken eftersom de bara har en fråga och struntar i det andra. Det där är iofs en sanning med modifikation. Alla är barn i början. Men huvudfrågan de driver är förbaskat viktig. Aftonbladet uppmanar de rödgröna att komma med politiska ambitioner. Jag uppmanar alliansen till det samma. Ta tag i integritetsfrågan på Internet och behandla den som i övriga samhället. Kontrollera inte allt och alla bara för att det går. Det får konsekvenser för trovärdigheten.

Moderaten Göran Pettersson har diskuterat IT-politik med Karl Sigfrid och Niklas Lundblad. Båda liksom jag själv hängivna IT-förespråkare där den personliga integriteten är en variabel i det stor ahela. Inte minst viktig dock. Det är viktigt att Sverige får en "riktig" IT-politik nu. En som är övergripande och inte bara tar fasta på tekniska detaljer. Som beteendevetare är min vinkel mest inriktad på vad som sker med oss som människor när världen så snabbt förändras för oss. Kommunikationen är global idag, tolkningsföreträden måste förändras, det är en hel del som tagit nya vägar kort sagt. Den hierarki vi är vana vid stämmer inte längre. Ordningen håller på att förändras och det gäller att hänga med och inte skapa konflikter om detta i onödan. Här finns det att göra för de politiska partierna.

Emma har synpunkter på Aftonbladets ledare. Farmor Gun har funderat kring Piratpartiets roll i politiken, intressanta funderingar. Mårtensson tänker nytt och ser en sammanslagning av centerpartiet och Piratpartiet som möjlig. Ja, varför inte?


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

manen sa...

såatteh Mary: vilka frågor tänker du dig driva om du blir invald i Reichtag?

Mary X Jensen sa...

De frågor som ligger mig närmast är dels IT-politik, personlig integritet mm.

Bra modern skola för alla och ett bra liv för de gamla.

IT
Skola
Äldrevård