fredag 14 augusti 2009

Kalla mig inte arg ung man...

I DN har man en förkärlek till att koppla ihop integritetsfrågan med arga unga män som vill ha ett fritt internet för att kunna knycka musik och underhållning. Det gör en dam i övre medelåldern argsint. Ty denna fråga har inte bara med en ung teknikelit att göra även om deras åsikter naturligtvis ska tas på allvar också. Så ta och skärp till er nu alla som negligerar det här. Det är inte bara i Sverige som den här diskussionen pågår. Lyft blicken och gör det inte så enkelt för er.

Vi är flera utanför Piratpartiet som är djupt engagerade i den här frågan som inte ens skulle behöva debatteras om de tradtitonella partierna tog den på allvar. Tidigare var skydd av den personliga integriteten än självklar sak i det demokratiska smahället. Det finns ingen anledning att ändra på det nu bara för att det med modern teknik går att avlyssna och kontrollera alla. Det är en skrämmande utveckling.

Det finns för närvarande en oro över att Piratpartiet och SD ska komma in i Riksdagen. De senare är inte min melodi. Men den grundfråga som Piratpartiet har, skydda den personliga integriteten är synnerligen angelägen att ta på allvar. Sen att de nu vill in i kommunalvalet på lite mer oklara premisser är en annan sak och inte riktigt lika viktig kan jag tycka. Av egen erfarenhet så vet jag vad "påkantenpartier" ställer till med i fullmäktigeförsamlingar. De stoppar upp hela den demokratiska processen genom att hålla sig fast vid detaljer som många gånger gör att det viktiga kommer i skymundan för personpåhopp och liknande. Det vore bättre att de traditionella partierna öppnade upp för lite mer fritänkande och inte bara med skygglapparna på höll sig fast vid partilinjen som om den vore gjuten i betong.

Vi är flera och faktiskt tro´t eller ej, många kvinnor som intensivt försöker hålla liv i integritetsdebatten. Anna Troberg som är vice ordförande i Piratpartiet, Farmor Gun som är en 30-talist online, jag själv - 50-talist med bakgrund i IT-branschen sen tidigt 80-tal, Emma med sin blogg opassande som blev Aftonbladets Politiska Blogg. Vi är många fler, ingen är glömd. Hör av er om ni vill finnas med i länkningen bara...

Läs Mark Klambergs utmärkta och informerande blogg. Läs Oscar Swartz genomarbetade artikel om att inte förstå. Det slår mig att det är kanske just det som det handlar om, man förstår inte och vet kanske inte en som det utan väljer därför att fokusera frågan ur ett annat mer förklenande perspektiv - Unga arga män. Inget kan vara mer fel. Men det är förstås enkelt. Visst finns det de som inte lever sina liv online - men de ringer säkert ibland och de registreras ibland och deras datauppgifter går också att samköra. Så det berör alla oavsett om man är teknikvänlig eller ej.

Lars-Erick är inte heller han en riktigt ung man numera, men protesterar gör han ändå.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Jinge sa...

Jodå. Karamellgubben, även om "gubbe" inte direkt" signalerar ungdom. Men visst är du lite arg ung man, det tycker jag nog. Du har väl hört att kvinnor ska vara tysta när män talar? Du är långt ifrån tyst, således måste du vara en man... :-)

Mary sa...

Haha - nu var du allt bra rolig Jinge...

Lars-Erick Forsgren sa...

Tja, vill nog påstå att jag är högst intresserad och engagerad i integritetsfrågorna. Och betr ålder är jag några ynka år yngre än FarmorGun men några år äldre än dig Mary t ex. Så inte är detta ngt som är förbehållet ungdomar i skolåldern precis.

Anonym sa...

Man kan ju se det från andra hållet med, frugan tycker det är lite smickrande att hon tydlingen är gift med en (arg) ung man vid hennes ålder =)

Stefan sa...

Jag måste säga att jag blev glad av att läsa följande stycke du skrivit:

Tidigare var skydd av den personliga integriteten än självklar sak i det demokratiska smahället. Det finns ingen anledning att ändra på det nu bara för att det med modern teknik går att avlyssna och kontrollera alla.

Så enkelt, så klart, så tydligt. Det är vad hela saken handlar om, och som politiker och intressenter försöker villa bort genom att skylla på saker som inte har med saken att göra.

Tack för det :)