fredag 21 januari 2011

Ett självreglerande internet är önskvärt...

Carl Bildt tar idag äntligen ton i internetdebatten och menar att en global reglering är fel väg att gå - säkerheten får inte gå för friheten på nätet.  Han tycker att ett intensivare samarbete mellan länder som agerar för frihet är en bättre väg att gå. Det måste till en omfattande debatt säger Bildt. Åh om han bara visste vad jag gillar att höra honom säga detta . För debatt har det verkligen inte varit i moderaterna om detta, utom möjligen här på min blogg.

Gunilla Carlsson skriver i Expressen att det är nätaktivisterna som är de nya demokratikämparna, med Tunisen som exempel:

"Sverige har nu möjlighet att förse försvarare av mänskliga rättigheter i repressiva stater med verktyg för säker kommunikation så att de kan nå ut till en internationell allmänhet för att sprida information om övergrepp mot mänskliga rättigheter och därmed skapa ökat tryck från omvärlden"

Precis så det ska vara anser jag och många med mig. Det stämmer väldigt dåligt med FRA-lagen och datalagring med flera lagar som vill hålla koll på och avlyssna allt vi gör elektroniskt. Information som säljs vidare kan göra stor skada för enskilda. Olika länder handerar dissidenter på olika sätt.

Fredrik Reinfeldt säger i en artikel i Expressen gällande Julian Assange och Wikileaks att politiker ska hålla sig utanför rättsväsendet. Det kan väl vara rätt i princip men å andra sidan så är det politiker som beslutar om lagar så helt kan man inte lämna detta utan att bry sig. Att utlämna Assange till USA där han riskerar att dömas till döden vore något oerhört anmärkningsvärt. Men å andra sidan finns det mycket att förvånas över i den branschen. Assange kanske inte är oskyldig till det brott han anklagas för, det vet vi ännu inte. Men att Sverige efter detta skulle lämna ut honom till USA vore väldigt obehagligt på ett politiskt plan och int eminst på ett mänskligt. Vi ser nu bara några veckor efter Wikileaks hur kopior av informationsmäklare i samma stil dyker upp. Det har blivit uppenbart för var och en att vissa så kallade hemligheter inte är så värst hemliga och kanske inte borde ha varit hemligstämplade alls, det har också visat sig hur lätt det är att komma åt information som borde ha hanterats med större försiktighet. Så frågorna kans tällas åt andr ahållet. Hur hanteras hemlig information?

Vår regering har tagit ställning till att inte ta Wikileaksinformationen på allvar eftersom den filtrerats genom tredje person och det kan ju vara klokt, men säg det till något land där det är förenat med dödsstraff att vara homosexuell. Som ett exempel. Det är jättebra om frågan om internet nu vidgas och handlar om fler aspekter än de som underhållningsindustrin har. De som vill ha full kontroll på nätet. Ge dem ett eget är min åsikt.

Det är överhuvudtaget bra att diskussioner vidgas kring demokratiska frågor även i Sverige och även inom vårt parti. Den nye MUF-ordföranden Erik Bengtzboe lämnar sin riksdagsplats för att kunna agera i ungdomsopposition. Det är bra och visar ryggrad. På så många sätt. Ibland kan jag tycka att det är skönt att jag inte kom in i riksdagen själv för då hade jag varit tvingad att anpassa mig mer till ordningen. Man kan tycka vad man vill om att det är så. Men nu tycks debatten vara igång. Glädjer mig.

SÄPO funderar på att börja hänga på Facebook. Jag tror att det är helt utmärkt, det är genom att vara på torget man får koll på vad som sker. Internet finns överallt och det behöver inte övervakas men däremot behöver man delta för att få veta vad som händer. Ett självreglerande är en bra sak.

Annika Beijbom skriver en artikel om twitterdemokrati när det är som bäst. Det handlar om Tunisien. Det gör också detta inslag i Nyhetsmorgon.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: